Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.09.2011.
14:46
Beta A

DSS: Restitucija zbog zahteva Evropske unije

Vlada donosi zakon o vraćanju imovine i obeštećenju ne da bi ispravila istorijsku nepravdu, već da bi ispunila zahteve Evropske unije, kaže šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić.

Zakon je pisan na brzinu kako bi se što pre "skinuo sa dnevnog reda": Miloš Aligrudić
 

Aligrudić je rekao da donošenje takvog zakona podrazumva dugotrajno i pažljivo analiziranje načina na koji bi se restitucija obavila i ocenio da je zakon pisan na brzinu kako bi "što pre bio skinut sa dnevnog reda".

"Dobili smo zakon koji ima za cilj da se započne postupak restitucije što pre i da se to što pre skine s dnevnog reda", kazao je Aligrudić u skupštinskoj raspravi o Predlogu zakona o javnoj svojini.

Aligrudić je rekao da je neprihvatljiv amandman Vlade Srbije kojim je predviđeno da pripadnici okupacionih snaga, koji nisu strani državljani, mogu da dobiju odštetu.

"Šta hoćete time da kažete? Da lica koja nisu bila strani državljani, a koji su učestvovali u okupacionim snagama u Srbiji, imaju prava na povraćaj imovine? Da li to znači da treba i okupatorima vratiti imovinu?", upitao je Aligrudić.

SRS: Zakon o restituciji ne sme biti donet

Primena predloženog zakona će izazvati pravnu nesigurnost i konfuziju: Dejan Mirović

Srpska radikalna stranka (SRS) amandmanima će tražiti brisanje svih članova predloženog Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju jer smatra da taj zakon ne treba da postoji u pravnom sistemu Srbije.

Poslanici SRS smatraju da zakon nikada ne sme da se usvoji jer će, kako su naveli, doneti nepravdu. Poslanik SRS Dejan Mirović kazao je u skupštinskoj raspravi da iza predloženog zakona o restituciji "stoje predizborni motivi" vladajuće koalicije, a da će njegova primena izazvati pravnu nesigurnost i konfuziju.

Mirović je kazao da će vladin amandman koji predviđa da pravo na restituciju neće imati strani državljani članovi okupacionih snaga "izazvati probleme".

Prema njegovim rečima, predloženi zakon biće novi udar na budžet, a moći će da se sprovede jedino daljim zaduživanjem.

Kolundžija: Restitucija će ispraviti istorijsku nepravdu

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da će usvajanjem zakona o restituciji biti ispravljena istorijska nepravda prema oštećenim građanima na jedini moguć način, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji.

Ovo je ono što država može da uradi, a ne ono što želi: Nada Kolundžija

"Nepravda treba da se ispravi, ali tako da se ne učini nova nepravda. Zato zakon mora imati ograničenja kako ne bi bile napravljene nove nepravde, koje bi mogle da opterete buduće generacije", kazala je Kolundžija u raspravi o Predlogu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Ona je rekla da je važno to što je Vlada, znajući sve probleme i napade koji će doći sa različitih strana, preuzela odgovornost i imala hrabrosti da predloži zakon o restituciji, dodajući da u kritikama opozicije nije čula drugi model za obeštećenje.

"Zakonom smo pokušali da pronađemo pravu meru i nadoknadimo štetu, a sa druge strane da kažemo -ovo je ono što država može da uradi a ne ono što želi", kazala je Kolundžija.

Kolundžija je navela da se kroz restituciju ne sme izbrisati razlika između onih koji su bili na strani fašizma i onih koji su bili antifašisti.

"Ne smemo izjednačavati nevine žrtve i krivce za zlo koje je tada zadesilo svet", rekla je Kolundžija i dodala da država ne može izgubiti svoj "orjentir" i antifašističko nasleđe.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 15:42
Žutocrveni glodari su doneli zakon reda radi kako bi ispunili zahtev EU da imaju takav zakon. Time su pored izdaje Kosmeta obezbedili prolaz kod Evropske Komisije 12 oktobra. Sada je ostalo ono što im je Vensan Dežer lepo rekao nekoliko puta, da EU želi pre prihvatanja kandidature da se prvo uveri kako sprovode zakone. To samo znači da ne da nećemo u decembru biti prihvaćeni od država EU nego će Strasbug biti zatrpan tužbama i još više nas odbiti od evropske sise. Spremajte se za izbore do kraja novembra, da se bar na mišljenju EK uknjiži neki bod.
Sreda 21.09.2011. 15:08
SLUSAJ TI PROPALI GLUMAC ! HITNO MI VRACAJ MOJU IMOVINU STO MI JE OSTAVILA MOJA POKOJNA BABA bog da joj dusu ? MARIJA TEREZIJA INACE TUZICU TE MERKELOVICI a kada te ta izmeri ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online