Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 21.09.2011.
15:33 >> 15:52h
Vestionline A

Prosečan alkos u Srbiji ima 45 godina

Prosečni srpski alkoholičar, bez obzira na pol, star je 45 godina i u većini slučajeva se može dijagnostikovati kao alkoholičar tipa dva (38,9 odsto) ili tipa tri (32 odsto).

Ovo su rezultati pilot projekta koji je sproveden u šest kliničkih centara u Srbiji korišćenjem takozvanog LAT softvera, koji je izradio dr Oto Mihael Leš, eminentni profesor Psihijatrijske univerzitetske klinike iz Beča.

Cilj projekta bio je prikupljanje podataka o tipičnom srpskom zavisniku od alkohola u tranzicionom društvu, registrovanom za lečenje u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Većina koristi alkohol za opuštanje

Za alkoholičare tipa dva, kojih je među pacijentima 38,9 odsto, moglo bi se reći da konzumiraju alkohol zbog njegovog opuštajućeg efekta. Oni koriste alkohol kao "samolečenje" u konfliktnim situacijama i pokušavaju da reše svoje probleme uzimanjem alkohola.

Ovi pacijenti pate od izraženih apstinencijalnih tegoba, a kao posledica opijanja obično su i emocionalno nestabilni. Pored anksioznosti, pacijenti ponekad pokazuju agresivno ponašanje, uglavnom kada nisu pod dejstvom alkohola.

Tipu tri, koji se karakteriše težim oblikom alkoholne zavisnosti i težom kliničkom slikom, pripada 32 odsto pacijenata. Ti pacijenti zloupotrebljavaju alkohol zbog njegove mogućnosti da poprave raspoloženje.

Alkohol pogoršava hronobiološku i emocionalnu funkciju mozga pacijenta (nagone, raspoloženje, spavanje), pa se pri lečenju alkoholizma mora voditi računa i o lečenju težih depresija, suicidnih tendencija i dr.

Upravnik klinike za psihijatriju Kliničkog centra Novi Sad dr Nikola Vučković izrazio je zadovoljstvo što se ovakve inicijative pokreću u Srbiji.

"Nakon skoro dve decenije izostanka sistematskog praćenja alkoholizma u Srbiji, ovim projektom je napravljen prvi korak za klasifikovanje najčešćeg tipa alkoholičara u Srbiji. Ovaj projekat je omogućio razmenu znanja i iskustva sa vrhunskim stručnjacima iz ove oblasti, Takođe, LAT softver nam je obezbedio alatke za sprovođenje preciznije dijagnostike stepena alkoholne zavisnosti, čime ćemo unaprediti kliničku praksu u Srbiji", rekao je dr Vučković.

Tokom trajanja projekta, oformljena je test grupa od 285 učesnika, od kojih su 39 bile žene. Prema Lešovoj tipologiji alkoholizma, postoje četiri osnovna tipa alkoholno-zavisnih pacijenata, a svaki se prepoznaje na osnovu određene kombinacije somatskih i psihičkih tegoba.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 15:40
ODRACU FOTOGRAFA samo sam malo prilego pored drveta od teskog rada , a on me lazno optuzuje jos ce moja devojka da pomisli svasta da sam se nedaj boze napio
Sreda 21.09.2011. 15:55
Fotografija je sa jednog ruskog sajta. Nju (pored ostalih) koriste siptari i poturice kako bi je postavljali po netu (najcesce na YouTube, u okviru spota), i ismevali nas.
Sreda 21.09.2011. 19:13
Prosecan ima 45 godina, vrhunski ima 85 i jos je ziv...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online