Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 21.09.2011.
11:44
Blic A

Vukajlović: Vlada je donela sve odluke o nabavci vakcina

U istrazi malverzacija u nabavci vakcina za svinjski grip 2009. za sada nisu nađeni dokazi o direktnoj umešanosti Tomice Milosavljevića, doskorašnjeg ministra zdravlja, osim da je o spornoj nabavci vakcina nepravilno informisao Vladu Srbije.

Tender je pokrenut na osnovu zaključka Vlade, kojim je određena količina od tri miliona doza, kao i hitan postupak: Svetlana Vukajlović
 

"On o nabavci vakcina nije pravilno informisao Vladu i to bi eventualno moglo da bude blaže krivično delo nesavesnog rada u službi, što je u nadležnosti osnovnih sudova. Istraga će biti nastavljena i u tom pravcu - kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom.

Istraga će pokazati da li je Milosavljević imao tačne informacija: Snežana Malović

Ministarka pravde Snežana Malović juče je saopštila da će istragom biti provereno da li je bivši ministar zdravlja imao informacije da mu Svetlana Vukajlović Popržen (51), tadašnja direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a koja je uhapšena preksinoć (19. septembra uveče), prenosi tačne informacije o nabavci vakcina.


Svetlana Vukajlović je u svojoj odbrani istakla da je Vlada od početka znala sve detalje o nabavci, sada spornih vakcina protiv gripa.


Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, za NIN tvrdi da sporna nabavka vakcina, zbog koje je uhapšena Svetlana Vukajlović, nije mogla da se

Tadašnji ministar zdravlja je morao da zna: Verica Barać

obavi bez znanja ministra zdravlja, a on je kao tada resorni ministar sigurno i odgovorniji od Vukajlovićeve.


"Uostalom, tu nabavku je od Vlade Srbije i tražio ministar zdravlja, a ostali članovi Vlade sigurno nisu dovoljno stručni da procene realnu opasnost od ovog gripa", kaže Baraćeva.


Ona ističe da hapšenje Vukajlovićeve ima najmanje veze sa borbom protiv korupcije, a više sa predizbornim trenutkom i mogućim obračunom među povezanim licima u korupciji u zdravstvu.


Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja, odbacuje ove optužbe i tvrdi da ni na koji način nije učestvovao u tenderskom postupku za nabavku vakcina.


"Sve sam radio po zakonu, u skladu sa odlukama Vlade i preporukama Svetske zdravstvene organizacije", rekao je Milosavljević.


Vukajlovićeva lagala Milosavljevića?

Prema krivičnoj prijavi u koju je “Blic” imao uvid, Vukajlovićeva je, kao prvoosumnjičena, bivšem ministru zdravlja davala netačne informacije u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa. Naime, Vukajlovićeva je posle donošenja zaključka Vlade Srbije od 12. januara 2010, kojom je RZZO naloženo da obustavi dalju nabavku vakcina, prihvatila isporuku još 395.000 doza cepiva i neosnovano odobrila plaćanje 340.853.400 dinara, čime je za toliko oštetila državni budžet. Ona je, navodi se, Milosavljeviću zapravo rekla da je isporučen deo vakcina koji zapravo nije bio isporučen, pa je Vlada na osnovu toga odobrila plaćanje.

Bivšoj direktorki RZZO i uhapšenima Vladimiru Gravaru (40), direktoru “Jugohemija farmacije”, i Ljubomiru Pavićeviću (56), vlasniku firme “Detap”, stavljeno je na teret da su prilikom nabavke vakcina za svinjski grip oštetili budžet Srbije za 119.638.876 dinara.


Vukajlovićeva je uhapšena preksinoć ispred stana, gde su je sačekali pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Nakon hapšenja, saslušana je u prostorijama MUP. Saslušavana je do četiri sata ujutru, dala je izjavu na tri strane, i zatim odvedena u pritvor u Bačvanskoj ulici. Istovremeno s njenim hapšenjem, uhapšeni su i Pavićević i Gravara, a njihovo saslušanje trajalo je do sedam sati ujutru.

Argumenti bivše direktorke RZZO

 

 

* Sve odluke o nabavci vakcina donela je Vlada RS
* Tender je pokrenut na osnovu zaključka Vlade, kojim je određena količina od tri miliona doza, kao i hitan postupak
* Na tenderu nije bilo druge ponude osim „Novartisovih“ vakcina, pa se tender nije imao kome namestiti
* Po uslovima tendera svako ko je imao mogućnost da isporuči vakcine mogao je dati ponudu
* Firma „Glakso Smit Klajn“ je zahtevala da direktno pregovara sa Vladom, tako da RZZO nije imao mogućnost da kupi jeftinije vakcine od ove firme već je eventualno tu mogućnost imala Vlada, što joj je od strane RZZO i predočeno
* RZZO nakon tendera nije odmah zaključio ugovor sa „Jugohemijom“, već je Vlada donela zaključak da se sa „Jugohemijom“ zaključi ugovor
*RZZO je raskinuo ugovor sa „Jugohemijom“ kada je u zemlju ušlo manje od trećine ugovorene količine vakcina i tako uštedeo budžetska sredstva
*SBPOK ne krije da nije nađen nijedan dokaz da je bilo ko primio mito ili ostvario korist, osim „Jugohemije“ kao isporučioca vakcina, te zaradu koju je ostvarila „Jugohemija“ definiše kao štetu za državu
*Ako je „Jugohemija“ ostvarila prekomernu zaradu, država može da se pozove na antimonopolski zakon i traži vraćanje novca

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2011. 11:50
У свом коментару не желим да браним никога али ми се логично намеће чињеница да једна особа све то није могла сама да одради! Приче да је сервирала лажне информације министру су помало смешне... Тржиште вакцина је те године било изузетно плодно тло на коме су могле да се изврше разне малверзације, а чисто сумњам да је "сав кајмак" био препуштен само овој госпођи!?
Sreda 21.09.2011. 14:21
"On o nabavci vakcina nije pravilno informisao Vladu i to bi eventualno moglo da bude blaže krivično delo nesavesnog rada u službi....." Ukrasti 1,5 mil evra za njih je blago krivicno delo!!!!!!!!!! Zaista ne znam dokle ce od nas praviti majmune,postenog coveka juri komunalna policija po busevima zbog karte od 50 din.Sramotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Četvrtak 01.12.2011. 11:24
zato ce je omoguciti da se nagodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online