Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.09.2011.
09:02
Večernje novosti A

Mira Marković traži predsedničku penziju

Udovica Slobodana Miloševićeva traži od države predsedničku penziju. Ako to i dobije umesto 60.000, primala bi 114.000 dinara.

Pošto je umro kao nevin Mira bi mogla da dobije Slobinu penziju

Udovica nekadašnjeg predsednika Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, ponovo će tražiti od države njegovu predsedničku penziju, pišu "Novosti".

Uprkos tome što je njen zahtev već jednom odbijen, Markovićeva neće odustati. "Obrazloženje koje smo dobili kada je zahtev odbijen, bilo je u suprotnosti sa tadašnjim zakonom", rekao je sagovornik "Novosti" blizak udovici bivšeg predsednika.

"Država je, naime, navela, da zbog procesa koji se vodi protiv njega u Hagu, ne može da dobije penziju. Tako ga je unapred i pre suda proglasila krivim, uprkos tome što je on bio samo optužen, a ne i osuđen. A, pošto je preminuo pre presude, to znači da je umro nevin", dodaje on.

Ako bi Markovićeva dobila predsedničku penziju svog pokojnog supruga, ona bi iznosila oko 114.400 dinara. Naime, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, plata šefa države je 143.000 dinara. A, prema Zakonu o predsedniku Republike, primanja penzionisanog predsednika iznose 80 odsto od plate aktuelnog. To znači da bi na rusku adresu Markovićeve svakog meseca stizalo skoro duplo više od sadašnjih 60.000 dinara koliko dobija.

"Novosti" pišu da penzijski fond još nije odgovorio na žalbu advokata Mirjane Marković na rešenje kojim joj se dodeljuje invalidska penzija njenog pokojnog supruga.

Naime, Fond PIO je krajem 2004. godine, utvrdio da Markovićeva ima pravo na starosnu penziju koju je stekla kao bivši profesor sociologije na Beogradskom univerzitetu. Njena primanja kao penzionera iznosila su oko 58.000 dinara. Taj novac, međutim, nikada nije podigla, zato što je otišla u Rusiju, pošto je za njom bila raspisana Interpolova poternica.


Markovićeva je ovlastila bivšeg direktora "Politike" Dragana Hadži Antića da umesto nje prima novac, i šalje joj na kućnu adresu. On je to radio sve do 20. avgusta prošle godine, kada je utvrđeno da bi porodična penzija bila veća za dve hiljade dinara, i kada je Markovićeva podnela zahtev za porodičnu penziju. 

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2011. 12:01
Ја бих јој дао пензију исту као што је добила г.ђа Елена Чаушеску.
Utorak 20.09.2011. 10:33
zar joj je malo sto su ona i njena porodica opustosili zemlju,o cijem trosku ona zivi u Rusiji?Kada vrati sve ukradeno i odsluzi kaznu onda moze sanjati o penziji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online