Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 18.09.2011.
13:19
Z. Marjanović - Vesti A

Kako je srpski seljak i u krizi sačuvao dušu

Draganu Vuksanoviću sa Rajca je izgorela štala, oko 3.000 bala sena, stočna hrana, neke poljoprivredne mašine, ali komšije su spasle stoku, traktor i donele novu građu.

Srpski seljak ume u svađi oko stope preorane međe olako da podigne sekiru i na rođenog brata, sudovi u Srbiji su zatrpani predmetima u kojima se seljaci tuže oko svega i svačega.

Hoće seljak, ma koliko imao šume, da odseče ražanj u tuđem zabranu i eto svađe, hoće da prepreči put i da ogradi izvor da bude samo njegov, hoće srpski seljak da uradi svašta, desi mu se i da namerno zakine na kantaru kad prodaje prase ili jagnje za slavu, a ume da bude i čovek kad god zatreba.

ZGARIŠTE OBNOVLJENO ZA TRI DANA: Dragan Vuksanović

Kad je nedavno požar zahvatio domaćinstvo Dragana Vuksanovića, mladog seljaka iz sela Gornji Braetići na planini Rajac, za svega nekoliko minuta Dragan je izgubio skoro sve što je imao.

Izgorela je štala, oko 3.000 bala sena, stočna hrana, neke poljoprivredne mašine i mnogo toga što su sticali on i njegov pokojni otac Đile.


Požar se dogodio u gluvo doba noći.
- Samo sam stajao i gledao, ali tada su dotrčale komšije kao bez duše.

Neki bosi, Dragutin sa jednom kondurom jer mu je druga ispala negde usput, Miladin došao sav izgreban jer je birajući prečicu da dotrči što pre upao u neku vrzinu, komšija Zoran tek kada je stigao shvatio je da je u donjem vešu. Neki su pristizali traktorima, drugi kolima, kako je ko znao i umeo došao je da pomogne da ugasimo stihiju.

Dok je vatra još besnela, komšije su iz staja izvodile krave i ovce, drugi su spasavali traktor i druge mašine, i da nije bilo njih, sve bi se pretvorilo u pepeo i dim. Tek pred zoru vatrogasci su uspeli da nadvladaju vatru, posedali smo svi onako osmuđeni i izgaravljeni i čekali da se razdani kako bismo videli posledice požara.

Bilo je užasno, ali bilo bi gore da nije ljudi iz čitavog sela koji su dojurili da mi pomognu - bez daha priča Dragan koji je još uvek pod ustiskom onoga što se dogodilo u njegovom domaćinstvu, ali i onoga što je usledilo.

Sledećeg jutra u Draganovo dvorište počeli su da pristižu nepozvani seljani da raščišćavaju zgarište, a za njima je išla kolona na traktorima koji su dovozili trupce. Odsekli su ih u svom zabranu za građu.


- Bio sam u čudu jer je bilo i onih sa kojima sam bio u zavadi, ali je sad sve zaboravljeno. Jedan od njih sa mnom nije govorio nekoliko godina posle neke bezazlene čarke, ali i on je odsekao najbolja stabla iz svoje šume, dovezao ih, ćuteći istovario trupce za struganje građe i bez reči se vratio - priseća se Dragan Vuksanović.

NE MOŽEMO BEZ SVAĐE, ALI ZNAMO I DA POMOGNEMO: Zoran Glišović

U šumadijskim selima u toku su važni poljoprivredni poslovi, ali na leđima srpskog seljaka lomi se nesposobna država već godinama, pa zna seljak šta znači kad ti sudbina odnese imovinu.

Komšija Zoran Glišović kaže da mora da se pomaže kad nekog zadesi nesreća:


- Bez ikakvog poziva okupili su se svi iz sela koji se razumeju u majstorske poslove, a nudili su se i mnogi drugi.

Krov je bio izrezan za jedan dan, koliko nam je trebalo vremena da zgradu pokrijemo crepom.

Jeste velika nesreća i velika šteta, ali to što je zadesilo Dragana nas je ujedinilo i pokazalo da srpski seljak ne misli samo na svađe i sudove. Mislim, ne možemo mi bez toga, ali kada se oko nečega ujedinimo, mnogo je lepše.

Dogovorili smo se da svaki domaćin Draganu dotera po pedesetak bala sena i tako ćemo rešiti i problem ishrane Draganove stoke u toku zime.

O nama seljacima se govori i ovako i onako i u svemu ima pomalo istine, ali istina je i to, a to se videlo i na ovom primeru, da je srpski seljak sačuvao dušu i osećaj da pomogne drugima u nevolji.

NIČE NOVA ŠTALA: Komšije na delu

Ono što je vatra odnela selo je obnovilo za samo tri dana.

Evri za pomoć

 

- Mnogi su mi donosili i novac. Neko 30, neko 10, neko 50 evra, onoliko koliko im se zateklo u kući, a Radojica Marić, prijatelj mog oca iz detinjstva, koji živi na sasvim drugom kraju sela, doneo mi je 100 evra uz reči da nema toga što srpski seljak ne može da popravi ili ponovo izgradi - širom se osmehuje Dragan.

Nedelja 18.09.2011. 13:31
Napokon da nesto lepo procitam u novinama
Nedelja 18.09.2011. 15:04
Seljhacka deca idu dobrovoljno u vojnike a funkcionerska luduju po stranim letovalistima.Ima Srpski seljak dusu i to kakvu !!!!!!!!!!!!!!
Nedelja 18.09.2011. 22:02
Boze, hvala ti, ima jos dobrih Srba u ovoj zemlji! Mozda smo dotakli dno pa cemo sada da se penjemo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online