Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.09.2011.
12:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

"Što je dozvoljeno Bogu, nije volu"

"Minimalna plata sudije u Hagu je 30.000 evra mesečno, međutim oni ne bi umele da presude ni običnu fudbalsku utakmicu, jer većina ima tridesetak godina i nimalo iskustva," kaže za "Vesti" Toma Fila, jedan od najpoznatijih beogradskih advokata i prvi branilac iz Srbije kojeg je, odmah po osnivanju, angažovao Haški tribunal. Iako će kao zastupnik Gorana Hadžića biti i poslednji, to mu ne imponuje previše, jer kaže da "kada je prvi put ušao u ovaj sud nije ni slutio da će tamo provesti tolike godine."

Toma Fila tvrdi da nikad ne bi pristao da ode u Hag da je znao da će njegov angažman trajati više od deceniju. Zastupao je mnoga zvučna imena - od generala Đorđa Đukića, preko Slavka Dokmanovića i Nikole Šainovića u Hagu do Slobodana Miloševića u Srbiji.

Pune dve decenije branio je Jovanku Broz. Danas je savetnik potpredsednika Vlade i ministra policije Ivice Dačića.

Hag samo sledi Pitera Galbrajta: Toma Fila

Imate li svoj kabinet kao savetnik u Vladi?
- Nemam kabinet u Vladi, ni platu. Nudili su mi, ali nisam hteo. Ivica i ja smo dugo godina prijatelji, a kada mu zatrebam on me pozove. Ne treba mi za to kancelarija, ni fotelja.
 

Kakve savete dajete ministru Ivici Dačiću?
- Uglavnom pravne. Nisam član SPS-a, niti nameravam da se uplićem u politiku. Ovo sam uradio prijateljski. Zaprepašćen sam bio što je Skupština jedino o meni raspravljala da li sam u sukobu interesa. Od tolikih savetnika, baš sam im ja zasmetao. Sve je poteklo od lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, jer mu je smetalo što loše govorim o Hagu.
 

I onda ste se odrekli funkcije advokata da bi bili savetnik?
- Nisam se odrekao, samo je zamrznuta ovde u Srbiji. Radim kao advokat u Hagu, a u Beogradu ne.
 

U predizbornoj smo godini, hoćete li učestvovati u kampanji SPS-a?
- Hoću prijateljski, ako treba i govore ću držati. Da podržim hoću, da budem član partije neću. Nezgodna je ta politika, moraš da paziš šta pričaš. Skoro sam nešto rekao o Mlađanu Dinkiću, on je odmah otrčao kod Dačića da se žali.
 

Branio sam osuđene na smrt
 

Toma Fila je rođen je 29. jula 1941. u Bitolju. Otac Filota je takođe poznati advokat, poreklom Cincarin. Majka Eli, rođena Sapundžić, bila je domaćica. Toma je diplomirao na pravnom fakultetu u rekordnom roku i postao najmlađi advokat u zemlji 1967.
 

Jednom je Fila izjavio: "Kad sam se zabavljao sa sadašnjom suprugom, ona je bila iz komunističke crnogorske porodice, onda su svi skakali na njenog oca: "Što daješ ćerku među one buržuje?"

 

Nas su pratili, nama su klijente saslušavali ispred vrata, a mene često vraćaju tamo gde nikad nisam bio - u komuniste. Kršten sam u crkvi, uvek sam nosio krst oko vrata... I dotle dok me niko ne voli, znači da sam dobar advokat."
 

Uža specijalnost mu je krvni delikt. Bio je sekretar Advokatske komore, član Saveta Pravnog fakulteta. Sedamdesetih godina bio je i član u uređivačkim kolegijumima mnogih stručnih časopisa...

 

Javnost ga, pre svega, pamti kao advokata lica osuđenih na smrtnu kaznu. Branio je njih deset, izvršena samo jedna presuda. "
 

Oženjen je Vesnom, nemaju dece.

Nakon toliko godina provedenih u Tribunalu u Hagu, šta mislite o tom sudu?
- Imao sam negativno mišljenje i kada sam otišao tamo, a nije se promenilo ni danas. Shvatio sam da se u Hagu pravda svodi na onu "što je dozvoljeno Bogu, nije volu".

Da sam znao da ću Šainovića braniti 13 godina, ne znam da li bih na to pristao.
 

Zašto toliko dugo traju procesi?
- Zato što sudije u Hagu u životu ne bi umele da presude ni običnu fudbalsku utakmicu. Većina nema nikakvog iskustva. Drugostepeno veće ima sedam sudija, sve mladići od tridesetak godina.
 

Govorilo se i o gašenju suda?
- Teško da će se to dogoditi, sve dok ima para. Minimalna plata sudije je 30.000 evra mesečno.

Sud finansiraju Sjedinjene Američke Države. A njihova politika je jasna, još je Piter Galbrajt jednom kazao da su za 80 odsto zločina krivi Srbi, za 15 odsto Hrvati i za pet odsto muslimani.

Kada podelite broj optužnica u Hagu, videćete da se poklapa sa ovim procentom.
 

Kako ste se osećali kada je uhapšen Ratko Mladić pošto ste prijatelji?
- Užasno. Hadžić mi je još bolji drug, njega ću i braniti. U oba slučaja mi uopšte nije bilo lako. Mladića cenim kao vojnika i čoveka, i smatrao sam da živ u Hag neće stići.

Vernik sam i savetnik patrijarha, pa ne ide da govorim o drugim solucijama. Ipak nije trebalo živ da ide tamo. Ljudi tog ranga ne treba živi da padaju.
 

Zašto?
- Da li će neko biti osuđen na 40 godina robije ili će umreti od raka je stvar pojedinca i njegove porodice. Bez obzira da li se radi o predsedniku države ili o čoveku koji čisti cipele.

Ali posledice koje snosi cela država su opasne.
 

U kom smislu?
- Ako neko od njih kaže nešto što ne treba, može doći do obnove postupka vezanog za Srebrenicu. A onda će nam i unuci ići bez gaća. Znate li da Nemci još plaćaju za Hitlerova nedela? Pristao sam da branim Hadžića upravo zato. Da ne bi bio opasnost za Srbiju.
 

Govorilo se i da nam je saradnja sa Hagom smetnja na putu ka Evropskoj uniji, a sada?
- To je za one koji nisu hteli da vide. Hag je služio da zamaskira prave stvari. Probleme sa Kosovom, a mislim da ćemo imati problem i sa Sandžakom i Vojvodinom. Dok se to sve ne reši, nećemo mi u EU.
 

Šta mislite o situaciji na Kosovu?
- I ja bih voleo da u ogledalu dok se brijem vidim osamnaestogodišnjaka, a ne sebe u ovim godinama. Međutim, ogledalo pokazuje istinu. Mi moramo da shvatimo gde živimo. Istina je da mi ne vršinmo faktičku vlast na Kosovu. Na Balkanu je ideal da se zna šta je čije.
 

Je l' problem Kumanovski sporazum?
- Ni Milošević nije imao izbora. Rambujeom su hteli da nam okupiraju celu teritoriju, da nam dovedu NATO a ne Ujedinjene nacije. Tražili su da za tri godine dozvolimo referendum na Kosovu, da se Albanci izjasne o otcepljenju. To je otpalo, ali su nas bombardovali.

Da smo potpisali to što su od nas tražili 1999. u Rambujeu, već 2001. godine bi Kosovo bilo nezavisno. Političari danas ne smeju sve to da kažu, jer moraju sledeće godine da dobiju izbore.
 

Menjaju se režimi, a vi ste svaki put branili najeminentnije.
- Nikada nisu tražili da ih branim dok su bili na vlasti. Kad pukne tikva i padnu sa vlasti, dođu mi u kancelariju. To je samo zato što su znali da se ne plašim i da nemam autocenzuru.
 

Da li vam je kada ste bili na početku advokatske karijere padalo na pamet da ćete završiti u Hagu?
- Ma, najradije bih sada bio u svojoj vikendici i gledao u Dunav. Nisam ja hteo da idem u taj Hag. Napali me kolege advokati, matica iseljenika ... Govorili su: "Moraš, moraš, bitno je!" I ja sam pristao. Džabe se sada kajem. Hteli su i kurs engleskog da mi plate, da idem u London na šest mesec. Nisam hteo, bez obzira što engleski pojma nemam.

Skinite me sa spiska


Zašto se niste povukli iz Haga?
- Pa ko je mogao da pretpostavi da ću Šainovića braniti 13 godina? Još 2003. tražio sam, kada su vršili neku evidenciju, da me skinu sa spiska. Da im se zahvalim na saradnji, da zavšim odbranu Šainovića. Još nisam završio, suđenje će trajati bar još dve godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2011. 14:59
Dobro je samo da budući naraštaji zapamte šta je Fila rekao za Miloševića, da je potpisao Rambuje, palo bi Kosovo kao kruška Tačiju u krilo do 2001. Da Srbi bolje pamte boj 1999 kao i 1389, Milošević je izdan na Vidovdan. Inače Dačić bi ozbiljno ispunio ono što je drečao za izbore "Kosmet ćemo braniti i oružjem ako bude trebalo". Već je dobio i oficirsku sablju od žandarmerije i ako je civilno lice. Odjednom eto ga Fila i kaže - Kosmet je izgubljen ne gini uludo i Ivica ne ode.
Nedelja 18.09.2011. 14:00
U Srbiji zaradjuje neko 30000 Dinara pa ide svak godine na more... Vi kukate da 30000 € vam je malo gde normalni prosek 1500€ mesecno svaka va cast... A osobe kao Hasim Taci koji su poznati godinama da su kriminalci i u Interpolu evendentirani... Imaju slobodu da presudjuju jednom celom narodu... I slobodno se krecu... Pa onda svaka korupcija u Srbiji bi trebo da bud Seosk trac... Ako ide po ovom sistemu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online