Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 17.09.2011.
15:47
B. Đ. A

Monasima zabranjeno da odu na Kosmet

Srpska policija zaustavila je automobil i autobus u kojem su bili raščinjeni vladika raško prizrenski Artemije i njegovi sledbenici, sprečivši ih da odlaskom na administrativni prelaz Jarinje pruže duhovnu i moralnu podršku Srbima koji su već danima na barikadama na severu Kosova. "Cela država se digla da spreči 64 monaha da uđu na Kosovo i Metohiju", kaže razočarani vladika.

Artemije i monaštvo zaustavljeni na putu ka Kosmetu

U izjavi za "Vesti" Artemije je potvrdio da ga je policija presrela i zaustavila kod Bogutovca, na putu od Kraljeva ka Raškoj.


"Legitimisali su sve putnike, a kad smo im na pitanje gde smo se zaputili odgovorili da nameravamo da preko Raške i Jarinja uđemo na Kosovo, odgovoreno nam je da je to zabranjeno i da moramo da se vratimo. Trenutno nas uz policijsku pratnju sprovode do Ljuljaka", dodaje vladika.


Presreli ih žandarmi


"Autobus sa monasima, koji su poneli i pomoć u hrani za Srbe na KiM, presrela je Žandarmerija u Raškoj kod skretanja za Kopaonik. Jedan od policajaca rekao nam je da je skup u Raškoj zabranjen i da monahe na čelu sa vladikom Artemijem, koji je bio najavljen kao glavni govornik, vraćaju uz pratnju iz bezbednosnih razloga", ispričao je za "Vesti" raščinjeni monah Damjan.

Vraćanje Artemija i njegovih sledbenika, nažalost, nije bila jedino treniranje discipline srpske policije tokom današnjeg dana. Prema rečima Igora Vojinovića iz Narodnog pokreta Otadžbina, od ranih jutarnjih časova policije je zaustavljala autobuse koji su pošli na skup "Srbi na okup" u organizaciji Svesrpskog nacionalnog veća koji je trebao da se održi u Raškoj. Policija je zabranila skup i oko pedesetak pripadnika MUP nije dozvoljavalo pristup građanima mestu gde je bilo planirano okupljanje.


Kako je javljao portal Fejsbuk reporter, kod autobuske stanice u Raškoj bila je policijska marica sa petnaestak policajaca koji su legitimisali sve one koji su se uputili na Kosmet i vraćala ih nazad. Otud su kružili saveti da se policija maksimalno izbegava, a u slučaju da ih presretne da im se kaže da se putuje na more!


Autobus koji je sa građanima iz Novog Sada i okoline krenuo u ranim jutarnjim časovima sa namerom da se priključi litiji koja je trebalo da krene iz Raške, pod pratnjom MUP-a Srbije vraćen je u glavni grad Vojvodine. Autobusi koji su organizovano krenuli iz Beograda takođe su presretani i upućeni - na vanredni tehnički pregled! Istu sudbinu doživeo je autobus iz Ivanjice. Desetak vozila koje je uspelo da prođe do punkta MUP-a u Rudnici ka Jarinju, na kraju je presrela srpska policija.

Bezbednosni razlozi


U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, "Vestima" je rečeno da je iz bezbednosnih razloga zabranjen skup u Raškoj. Iz istih razloga su i vraćani autobusi sa monasima i monahinjama raščinjenog vladike, kao i vozila u kojima su bili pripadnici desničarskih organizacija poput Naši i 1389, koji su nameravali da uđu na Kosovo i Metohiju preko Jarinja.

Subota 17.09.2011. 15:55
Vladika Artemije nije rascinjen. Nisu samo monasi spreceni od strane Malog Ratluka policije nego i mnogi gradjani, Srpski rodoljubi koji su krenuli dole u podrsku. Kamioni sa Srpskom robom nesmetano prolaze "carinu"
Subota 17.09.2011. 16:01
Znaci tako, posto Gica Prasic nesme u rodni Prizren,on onda zabranjuje vladiki da i on poseti svoju otetu parohiju. MORE GORECETE U PAKLU IZDAJNICI PROKLETI U VAMA NEMA NI S OD SRBINA !
Subota 17.09.2011. 16:04
Е ово се само Србима може десити!? Докле више? Што не заустављају аутобусе када возе посетиоце "цвећаре" и гроба оног непоменика?! У сред Београда странци нас бране од домаћих издајника!? Господе,помози свом напаћеном народу и ослободи га ових душмана на власти!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online