Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.09.2011.
10:49
Blic A

Američki veterani svedoče u korist Draže Mihailovića

Udruženje veterana Drugog svetskog rata iz SAD uputiće svog predstavnika na ročište u procesu za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, zakazano za 27. septembar.

Dragoljub Draža Mihajlović
 

Dolazak predstavnika američkih ratnih veterana na svedočenje potvrdio je 14. septembra Srpskom liberalnom savetu (SLS) Stiven Kovač, penzionisani potpukovnik američke vojske i sekretar Udruženja ratnih veterana SAD, koji je na njihov poziv došao u Beograd. Aleksandar Nedić, sekretar SLS, kaže za "Blic“ da na ovaj način američki ratni veterani žele da iskažu solidarnost sa generalom Dražom Mihailovićem i antifašističkom borbom srpskog naroda.

Njihova želja je, kako je naveo, da ponove reči koje je predsednik Truman izrekao, posmrtno dodeljujući Legiju časti generalu Mihailoviću: “General Dragoljub Mihailović istakao se kao glavni zapovednik jugoslovenskih oružanih snaga i posle kao ministar vojni, organizujući i vodeći snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. Zahvaljujući neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi američki avijatičari bili su spaseni i bezbedno vraćeni na savezničku stranu. General Mihailović i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju i boreći se pod izuzetnim teškoćama, materijalno su doprineli savezničkoj vojsci i bili učesnici u izvojevanju konačne savezničke pobede”.


- Istovremeno njihova poseta je i znak želje da se pokaže kako trenutni politički odnosi naših država, koji nisu na željenom nivou, ne smeju da budu prepreka za saradnju i kontakte dve zemlje koje veže ratno savezništvo iz oba svetska rata - kaže Nedić.


On dodaje da je slučaj Draže Mihailovića na neki način postao internacionalan jer je reč o komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji je dobio odlikovanja Francuza i Amerikanaca. Odlikovanje SAD je jedno od najvećih koje stranom državljaninu može da dodeli njihova vlada i dokaz da je Mihailović bio na strani saveznika. To objašnjava veliku zainteresovanost američke vlade za ovaj slučaj - navodi Nedić.


Srpski liberalni savet, kao programski naslednik Srpske liberalne stranke, jedan je od inicijatora rehabilitacije generala Mihailovića.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 11:40
Sta je sad sa ovima sto im je tito 'leba dao da jedu? Ko je saradnik okupatora, ko se slikao sa Valdhajmom a ko saveznik i prvi gerilac Evrope? Decenijama ti piloti se bore da ga rehabilituju, dobitnik je najveceg ordena koji se tamo moze dobiti a samo kod nas postoji bezumna gomila ispranih mozgova i nekoliko staraca u subnor-u koji vedre i oblace i kriju njegove kosti da se ne sahrane dostojno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online