Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.09.2011.
13:05
Z. Marjanović - Vesti A

Biću prvi Ciganin u mantiji

Među studentima koji će od ove godine pohađati nastavu na Teološkom fakultetu u Beogradu biće i Slobodan Spasojević (20) iz Čačka, sin jedinac Jasmine i Raša koji su bez posla i novac za Slobodanovo školovanje zarađuju nadničenjem u selima oko Čačka, često zajedno sa Slobodanom, ili u malinjacima u okolini Ivanjice.

Kažete da ste Ciganin, a ne Rom?


- Da se odmah razumemo ja jesam Ciganin, tako se predstavljam svima i u svakoj prilici, toga se ne stidim i uz moje ime, insistiram, treba da stoji da sam Ciganin. Ciganin je čovek koji ima svoju ličnost, a izraz Rom je, po meni, veštački, više politički i prilično neprirodan izraz.

Donekle ne razumem svoje sunarodnike koji bi poslednjih godina da budu Romi, a ne Cigani što smo vekovima bili. Ako bismo tražili neki kompromis između onih koji se stide i onih drugih koji su ponosni na svoje poreklo, onda neka bude Slobodan Spasojević, Ciganin romske nacionalnosti.

Slobodan Spasojević

Otkud ideja da se bavite svešteničkim pozivom?
- Ni sam ne znam kako sam došao na ideju da se opredelim za poziv sveštenika, ali u tome sam imao veliku podršku od roditelja i mog paroha u Čačku, ali se to ne može reći za deo čačanskih sveštenika, ali samo deo, koji su, valjda, smatrali da Ciganin nije dostojan mantije.

Naravno, sve je to došlo do episkopa žičkog gospodina Hrizostoma koji mi je bez ikakve trunke sumnje dao blagoslov, ali uz uslov, onako očinski, da budem među najboljim đacima Teološke škole na Cetinju i ja sam taj uslov ispunio u potpunosti time što sam petogodišnje školovanje završio kao najbolji đak i najbolji među pevačima za crkvenom pevnicom što je, takođe, veoma bitno.

Imao si nameru da se odmah rukopoložiš za sveštenika?
- To sam mislio ja, ali ne i episkop Hrizostom koji mi je dao savet i blagoslov da upišem Teološki fakultet što sam i uradio i nadam se da ću ponovo opravdati njegovo poverenje. Koliko znam, biću prvi Ciganin koji će nositi mantiju pravoslavnog sveštenika.

Zapravo, možda ih ima još, ali se stide da kažu da su Cigani što ja ne mogu da razumem. Moji roditelji i ja ćemo, kao i do sada, nadničenjem pokušati da obezbedimo novac za školovanje, ne znam šta ću raditi za smeštaj, udžbenike... jer nemamo nikakvih primanja, ali se nadam da ćemo uspeti.

Da li si nekada imao problema zato što si Ciganin?
- Nisam imao nikakvih problema - ako zaboravim osnovnu školu gde su me prilično maltretirali zato što sam se izjašnjavao kao Ciganin i, naravno, nekoliko čačanskih sveštenika koji su bili protiv toga da upišem Teološku školu na Cetinju.

Kako je reagovala okolina na tvoje uspešno školovanje?
- Roditelji su beskrajno ponosni i spremni na sve napore da mi obezbede novac za školovanje i izdržavanje u Beogradu za vreme studija, u gradu me ljudi sreću, čestitaju mi i daju podršku, a romskoj deci sam postao uzor. Za sada sam prvi, ali se nadam da neću biti jedini Ciganin koji je krenuo ovim putem. Jer, ako smo pred Bogom i verom svi isti, onda i za nas Cigane mora biti mesta pod skutom Srpske pravoslavne crkve.

Pogrešna slika

 

- Veoma mi je krivo kada se u društvu slika o Ciganima poistovećuje sa slikom ciganske dece na kontejnerima čemu smo i mi Cigani dosta doprineli. Međutim, po meni, Cigani su podjednako vredan narod kome treba prilika da se iskaže i dokaže u svim oblastima života. Ja se svoje prilike čvrsto držim i sebe radi, ali i radi svih Cigana i nadam se da ću biti primer za decu Cigana ma gde živeli.

Četvrtak 15.09.2011. 13:36
E pa brate Slobodane nek te sreca i zdravlje prati,bog svaku tvoju molitvu uslisi! Doduse kazem brate po veri i ljudskosti,ne po boji koze ali zvezda mi u srcu pa mi apsolutno ne smeta kad nas zovu cigani,svi smo od krvi i mesa a ne od farbe,nastali. Ne tangiraju me cigani po boji koze,plasim se ovih mojih belih cigana, sto nas svakodnevno prodaju i izdaju,kradu i unistavaju... Nedaj da te izruguju takozvani crkveni sefovi,sto je kod nas obicaj. U Africi ima dosta crnaca sto slave moju slavu,pa mi srce puno kad vidim tako nesto na TV !!!
Četvrtak 15.09.2011. 14:06
Ciganin? Sad ce da ga tuze NVO za ljudska prava... Meni dosadise pre par nedelja kada sam tvrdio da su Cigani Cigani a da ih samo snishodljivci nazivaju Romima sto i nije pogresno ali Cigani, to je pravi naziv, tako oni sebe zovu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online