Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 14.09.2011.
22:35
J. L. Petković - Vesti A

"Carina od petka, Beograd znao"

Carina Euleksa i kosovskih vlasti na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova, biće uspostavljena 16. septembra potvrdio je za "Vesti" zamenik šefa misije Euleks Endi Sparks. Begrad je za to znao, i niko ne bi trebalo da bude iznenađen, tvrdi u ekskluzivnom razgovoru.

Endi Sparks

Sparks poziva sve da se ponašaju odgovorno, i dodaje da bi u slučaju najavljenih rasprostranjenih blokada, KFOR i Euleks mogli da procene da je neophodno zatvaranje prelaza. A to, kako kaže, nije u interesu građana.


"Dogovor postignut tokom dijaloga 2. septembra (u Briselu) vezano za carinske pečate važan je za poboljšanje odnosa u regionu i obezbeđivanja kretanja robe u skladu sa evropskim vrednostima. Evropska unija sada očekuje da se trgovinski embargo bude uklonjen. Evropska unija i kosovske vlasti su se konsultovale oko procesa implementiranja sporazuma postignutog tokom dijaloga. Cilj toga je da se naparavi korak napred u slobodni trgovine i poboljša vladavina prava. Taj plan bi trebalo da spreči krijumčarenje i poboljša bezbednost u carinskoj zoni Kosova. Operativni rad će obavljati Euleks, u skladu sa svojim mandatom, i to će biti mešano pristustvo na severnom prelazu. Namera je da realizacija plana koji su iznele kosovske vlasti počne 16. septembra, odnosno ovog petka", rekao je Sparks za "Vesti".


Ne možete reći da je reč samo o sprovođenju vladavini prava. Reč je i o važnom političkom pitanju. Srbija ne prihvata takvo rešenje.


Novac u kosovski budžet


Ko će ubirati novac od naplate carina na Severu KiM ?


-Euleks će prikupljati novac. Ali, to će činiti sa ciljem da ga prebaci u jedinstveni budžet Kosova.

-Evropska unija je u kontinuitetu bila, i nastaviće da bude, u stalnom kontaktu sa srpskim partnerima, na svim nivoima. I ovaj korak implementiranja sporazuma postignutog tokom dijaloga, ne bi trebalo da bude iznenađenje ni za koga. Evropksa unija u potpunosti razume zabrinutost srpske strane, ali poziva sve da se ponašaju odgovorno.


Tvrdite da je srpska strana znala za ovo, ali zvaničnicui u Beogradu insistiraju da je postignut dogovor samo oko izgleda pečata, a ne i oko carina. Euleks je optužen da se ne ponaša statusno neutralo, u skladu sa mandatom svoje misije, i da podržava vlasti u Prištini.


-Euleks je misija vladavine prava, i ovo je stvar vladavine prava. Mi sporovodimo punu kontrolu carina, i to će biti operacija Euleksa. Kosovo je jedna carinska zona, čak i po izjavi generalnog sekretara UN. Tako da je to ono što Euleks radi. Ne mislim da je ovde reč o statusu. Mi smo pričali sa srpskim vlastima, uključujući i sastanke održane danas, ali ono što smo radili je da smo ih informisali o operativnim aktivnostima koje ćemo započeti 16. Septembra. To nije pregovaranje, već informisanje.

S kim ste ste o tome razgovarali?


-To su bili tehnički razgovori, jer je Euleks tehnička misija. To je bilo da osiguramo da, na primer, srpski poslovni ljudu i srpski zvaničnici na njihovoj strani carine, znaju tačno šta planiramo da uradimo. I da srpski građani, na koje će ove mere uticati, znaju šta da očekuju.


Srbija jasno stavlja do znanja da ne prihvata kosovsku carinu. Najavljuju se nastavak i još barikada. I lično ste pre nekoliko meseci izjavili da se ništa ne može uraditi nasilno i protiv volje naroda na severu?


-Kada je reč o sprovođenju vladavine prava u zajednici, zaista je to veoma teško obavljati ukoliko je zajednica proptiv vas. To jeste tačno. Ali, ovde je reč o kontroli prelaza jedine carinske zone. Da odgovorim na vaše pitanje, ukoliko će biti rasprostranjenih blokada, ili sličnih poteza kojima se preti, onda bi ljudi trebalo da imaju na umu, da će možda biti neophodno da KFOR i Euleks zatvore prelaze, a zatvaranje prelaza nije u interesu građana.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.09.2011. 23:06
Не знам што сви реагују бурно са коментарима, али човјек нам лијепо каже да су ту дошли са дозволом БГ, што је тачно, и да БГ зна за све њихове акције, и то је тачно. По мом мишљењу ови странци су далеко поштенији од багре на власти.
Sreda 14.09.2011. 23:12
izdajice! DS nas je izdao! Radi za amere!
Sreda 14.09.2011. 23:20
eto, rece covek istinu, znao je BG, ali ne narod vec par jajara koji misle da su nasi predstavnici. Ali mi mozemo da ih oduvamo, zaboravili su kako su dosli na vlast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online