Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 14.09.2011.
20:06
RTS A

Novi Pazar: Kolektivno obrezano 120 dečaka

Grad Novi Pazar organizovao je besplatni sunet, obrezivanje, za 120 dečaka. Na gradskim ulicama je tim povodom priređena svečanost, a svaki osunećeni dečak dobio je poklon: bicikl, odelo i patike.

Gradska uprava Novog Pazara i prijatelji iz Turske organizovali su prvu akciju besplatnog obrezivanja muslimanskih dečaka. Za kolektivno obrezivanje prijavilo mnogo više nego što se očekivalo kada je konkurs objavljen. Obrezano je 120 dečaka, a prvobitni plane je bio da se ritual bavi za 50 dečaka.

"U ovoj akciji obuhvaćeno je 120 dečaka iz svih sandžačkih gradova", navodi Seadetin Mujezinović, član Gradskog veća. "Sunećenje su obavili hirurzi iz Zdravstvenog centra. Naravno, dečake iz Sjenice, Tutina i okolnih mesta nismo dovodili u Pazar, već su lekari išli tamo."

Prednost su imale porodice slabijeg ekonomskog stanja. Kolektivno obrezivanje bilo je ušteda za roditelje, praznik za građane Novog Pazara i radost za dečake.

Gradska uprava priredila je svečanost u duhu tradicije, pa je tako svaki dečak u odelu koje je dobio na poklon za sunet, prošetao sa roditeljima trgom, a potom su se mališani - kako običaji nalažu - u ukrašenim automobilima provozali gradskim ulicama.

Dečake su nekada obrezivali berberi ili medicinski tehničari. Danas to rade hirurzi, najsavremenijim laserskim metodama, a tu uslugu naplaćuju do 50 evra. Kada se uzmu u obzir i prateći troškovi: kupovina odela koje košta od 100 do 200 evra, ukrašavanje kreveta osunećenog dečaka, organizovanje slavlja u čast suneta, jasno je da je to pozamašan izdatak za svakog građanina sa prosečnim prihodima.

"Trenutno sam nezaposlen", kaže jedan od roditelja, "i meni je ova akcija dobro došla, jer imam dva sina i samo za hiruršku intervenciju uštedeo sam 10.000 dinara."

Majka devetogodišnjeg dečaka kaže da sama to ne bi mogla da finansira: "Ja sam samohrana majka i nisam bila u mogućnosti da osunetim mog dečaka, i zato sam zahvalna svima koji su ovo organizovali."

Vera nalaže da svaki muslimanski dečak mora biti obrezan do puberteta. 

"Obrezivanje je, zapravo, čin kojim se potvrđuje nastavljanje tradicije Muhameda alejhiselama", objašnjava mr Sead Ibrić, profesor islamske kulture, "odakle je potekao i sam izraz sunet. Otuda tradicija Božjeg poslanika Muhameda alejhiselama [alayh-i-ssalam (ar.) - Neka je blagosloven]. S druge strane, to je čin kojim se stiču uslovi za higijenu da jedan muškarac može valjano ispunjavati sve svoje islamske obrede."

Svi dečaci koji su obrezani su na poklon dobili i bicikl, a gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je, u ime grada, obećao da će ova manifestacija postati tradicija.

"Ovakve akcije kolektivnog sunećenja su od velikog značaja za porodice, dečake i sve nas, tako da će ovo biti obaveza svakoga ko bude vodio ovaj grad. Masovni suneti bili su do sada običaj u Turskoj, Bosni, a od ove godine i kod nas u Novom Pazaru."

Svečanosti povodom suneta dečaka u bašti Doma kulture prisustvovali su i predstavnici iz Istanbula, donatori i suorganizatori. 

POVEZANE VESTI

Sreda 14.09.2011. 20:20
Saudiska Djavolska Arabija finansira sirenje zlo.
Sreda 14.09.2011. 20:31
Где су сад они душебрижни противници поседовања педофилских слика јер је то "злостављање деце"? За ова сакаћења деце полиција не хапси? Ово деца обожавају као чоколаду? Да ли ће Кандићка и Чеда да се осврну на овај ханибализам?
Sreda 14.09.2011. 20:52
Poturice, ugledajte se na Kusturicu i saznace te ko ste i sta ste. Niste vi bili muslimani vec poturceni hriscani Srblkog porekla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online