Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 13.09.2011.
15:49
Đ. Barović - Vesti A

Srbiju čeka otrežnjenje

Iščekujući 15. septembar kada je Priština najavila uspostavljanje carine ka Srbiji, celokupni državni vrh iskazuje jedinstvo u stavu da je Kosovo sastavi deo Srbije. Otuda je mnoge iznenadila izjava predsednika Političkog saveta, vladajuće Demokratske stranke, Dragoljuba Mićunovića da se država mane "iluzije" da je Kosovo i dalje deo Srbije.

Direktor Centra za bezbednosne studije, Aleksandar Farić u intervjuu za "Vesti" kaže da je Srbiji potrebno otrežnjenje, ali ne na način na koji predlaže Mićunović.

- Istina je uvek na sredini. Ustavno posmatrano, Kosovo je deo Srbije i politička klasa ne može tvrditi ništa drugo. S druge strane, i to svi vidimo, Kosovo faktički više nije deo Srbije, jer Srbija nema nijednu funkciju suvereniteta na Kosovu. U tom međuprostoru između ustavnog i faktičkog stanja konstituišu se različiti politički predlozi. Otrežnjenje je dobra stvar, ali je važno da politika bude etična i iskrena. To znači da, kada se čovek trezni, treba da bude svestan toga da je prethodno bio pijan.

Da li gospodin Mićunović izjavljuje da je dosadašnja politika prema Kosovu bila pijana i nerealna?

- Ako je tako, to je onda kritika njegove sopstvene stranke i organa vlasti. Stoga tu izjavu treba shvatiti kao unutarstranačku diskusiju. Za građane i javnost u pogledu Kosova ipak je značajnija državna politika od unutarstranačkog frakcijašenja.

Izgleda da Srbija nema rešenje?

- Način da se Beograd suprotstavi preuzimanju kosovske granice od strane snaga Prištine bio bi da se odmah ode u Vašington i apeluje na smirivanje stanja. U suprotnom, država može ili da prihvati Srbe sa severa Kosova kao izbeglice, ili da im pošalje logističku i finansijsku pomoć da se održe. Nemiri, balvani na putevima i slične "strategije" ne samo da su neuspešne, nego su već viđene u srpskoj krajini u Hrvatskoj i u drugim delovima bivše Jugoslavije, i svi znamo kakav je ishod tih strategija.

Da li je država svesna situacije u kojoj se našla?

- Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel je vrlo jasno pokazala da Srbija nema evropsku budućnost bez implicitnog priznanja Kosova. Za političare je sada teško da se sa tim pomire, jer su ili zaista verovali da će Srbija ući u EU sa nerešenim pitanjem granica, ili su mislili da će se to pitanje odložiti za kasniju fazu EU integracija. Problem je u činjenici da velike zemlje članice EU jednostavno nisu zainteresovane za Srbiju kao članicu. To automatski znači da spoljnopolitički prioriteti Srbije nisu dobro postavljeni, a da kosovska politika ponovo dobija značaj na unutrašnjepolitičkom planu, pogotovo u predizbornoj godini. Otuda politička paraliza prema Kosovu.

Upotreba sile - katastrofa

 

Koliko je izvesno da bi Srbija zaista, kao poslednje rešenje, mogla da upotrebi silu?


- Upotreba sile ne dolazi u obzir. U slučaju slanja nekih ozbiljnijih naoružanih snaga na granicu sa Kosovom, Srbija bi vrlo brzo bila vojno slomljena, jer bi usledio fokusiran i oštar udar NATO-a po tim snagama, a onda bi usledila politička kazna i dalje preispitivanje unutrašnjih teritorijalnih u drugih problema, uključujući pre svega pitanja u Sandžaku. Svaka priča o upotrebi sile je pogubna. 

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 16:06
ZUTI STA STE POPILI POPILI STE!
Utorak 13.09.2011. 16:06
Управо то треба, силом на силу, али диверзијама. Пустити да се ``цариници`` појаве, а онда из правца јужне Србије снајперима једног по једног.
Utorak 13.09.2011. 16:14
Srbija se sa ovom vladom nece otrezniti nikada!!! Srpski narod ceka otreznjenje,da bi na izborima doneli pravu odluku i vladajucu koaliciju poslali u istoriju!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online