Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 13.09.2011.
12:07
Đ. Barović - Vesti A

Zapad pustio Al Kaidu na Balkan

Podaci o formiranju centrale i Al Kaide za Evropu i obuci islamskih fundamentalista u srcu Balkana za mnoge na Zapadu mogu da budu iznenađenje, ali, navodi iz tužbe Lojda za domaće stručnjake iz oblasti bezbednosti i antiterorizma su već - dobro poznato "gradivo".

VRAĆA IM SE PREĆUTANO: Branko Krga

Ipak, i naši sagovornici ne kriju iznenađenje činjenicom da se jedna od najozbiljnijih osiguravajućih kuća na svetu odlučila da pokrene tužbu protiv Saudijske Arabije.


- Ova tužba svakako nije neočekivana, ali se postavlja pitanje zbog čega je izdvojena Saudijska Arabija.

Pri tom, nema sumnje da su dokazi koje je Lojd ponudio nešto sa čim su već godinama upoznate sve ozbiljnije obaveštajne službe na svetu - kaže Branko Krga, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i dugogodišnji vojni obaveštajac koji je sada profesor na Akademiji za diplomatiju i bezbednost.

Krga ipak nije optimista kada je reč o mogućem ishodu suđenja.


- Otvaranje ovakve tužbe nesumnjivo će načeti pitanje političkih i drugih interesa najmoćnijih država na svetu koje su o većini aktivnosti Al Kaide na Balkanu znale, ali ništa nisu preduzimale da spreče ili zaustave. Uostalom, neće tužba Lojda otvoriti oči Zapadu šta se događalo na Balkanu, jer je dosta zapadnih intelektualaca o tome napisalo više stručnih radova.

Nisu na crnoj listi

 

Den Džilbert, advokat iz Rokforda, ima bogatu praksu tužbi za terorizam i kaže da će Lojdova tužba naići na brojne prepreke. Naime, prema američkom zakonu o sponzorisanju terorizma iz 1996, da bi neka zemlja, a ne pojedinac, bili optuženi za terorizam prethodno Stejt department mora tu državu da stavi na listu zemalja koje sponzorišu terorizam, a na toj listi su zasad samo Kuba, Iran, Sudan i Sirija.

 

- Ako Lojdova tužba uspe, to će biti ogroman preokret u pravosuđu - kaže Džilbert.

Međutim, te činjenice su prećutkivane. Doduše, poslednjih godina se na ovu temu sve otvorenije govori, a dokaz su i istupi nekolicine muslimanskih stručnjaka iz Bosne koji svedoče o opasnosti širenja islamskog fundamentalilzma - naglašava general Krga.

S ovom ocenom se slaže i profesor beogradskog univerziteta i predsednik Foruma za istraživanje međunarodnog terorizma Milan Pašanski. Ali, Pašanski upozorava na motive tužbe britanskog Lojda.

- Saudijska Arabija je najverniji i jedini preostali otvoreni američki saveznik na Bliskom istoku, pa se postavlja pitanje motiva za podizanje takve tužbe upravo protiv ove zemlje. Uveren sam da Lojd ništa nije radio na svoju ruku, već tek posle konsultacija sa političkim i obaveštajnim vrhom najpre svoje zemlje, Velike Britanije, a zatim i drugih zapadnih sila. Nemam dilemu da je u pitanju obaveštajna kombinatorika i možda čak puštanje "probnih balona" za neke događaje koji tek predstoje - kaže Pašanski.
 

Šansa Srbije

 

Milan Pašanski

Profesor Pašanski kaže da Srbija ima odličnu šansu da tužbu Lojda iskoristi za ostvarivanje svojih interesa, ali da se ne treba ići grlom u jagode.

 

- Treba videti šta se iza brega valja i reagovati u pravom trenutku, tako što će državni organi već sada početi da prikupljaju dokumentaciju o postojanju Al Kaide i džihada na prostoru Balkana.

 

Naše obaveštajne službe imaju dobru građu da naprave ozbiljnu studiju na tu temu - smatra Pašanski.


JOŠ PRE OSAM GODINA AMERIKANCI IMALI SPISAK 20 SPONZORA AL KAIDE

Zlatni lanac terorizma

Slučaj finansiranja terorizma na Balkanu našao se još 2003. godine pred američkim Senatom i to, što je vrlo neobično, pred Komitetom za građevinu i urbanizam. U svedočenju Žana-Šarla Brisara, stručnjaka za otkrivanje metoda finansiranja međunarodnog terorizma vlade u Parizu, a potom i UN, Al Kaida je pre 11. septembra 2001. raspolagala sa oko 50 miliona dolara za izvođenje terorističkih operacija.


Brisar navodi da novac teroristima dolazi prevashodno od donatora na Bliskom istoku, a taj sistem naziva "Zlatni lanac". Zapravo je reč o spisku od 20 saudijskih sponzora Al Kaide. Istragu su paralelno vodile vlasti Francuske i BiH, a otkriveno je da je u lancu šest saudijskih bankara, 12 biznismena, od kojih su dvojica bivši ministri.

U svedočenju pred Senatom, Brisar navodi i bankara Kalida bin Mahfuza, Saleha Abdulaha Kamela, porodicu Bin Laden i najveće saudijske banke - Nacionalna komercijalna banka, Rijadska banka, Al Radži banka.
 

Žan-Šarl Brisar

"Između 1998. i 2000. godine više od 74 miliona dolara Saudijskog združenog komiteta za pomoć Kosovu i Čečeniji otišlo za finansiranje utočišta teroristima, a taj komitet navodno je nadzirao princ Naif bin Abdul Aziz.

U junu 1998. CIA i vlasti Albanije su pretresle nekoliko kuća i kancelarija komiteta u Tirani, a u julu iste godine je uhapšen direktor Muhamed Hasan Mahmud, Egipćanin, zbog falsifikovanja dokumenata i krijumčarenja oružja.

Kasnije je nekoliko direktora komiteta uhapšeno i zbog akcija bombardovanja američkih ambasada u Keniji i Tanzaniji u avgustu 1998. godine" navodi u svedočenju Brisara.


Policijska jedinica Unmika je u aprilu 2000. u Prištini pretresla kuću komiteta otkrivši da je organizacija povezana sa operativcima bliskim Osami bin Ladenu, uklučujući tu i bivše direktore komiteta Abdela Muhameda Sadi bin Kazema i Veala Hamzu Džulaidana koji je bio sekretar fonda Rabita u Pakistanu i jedan od suosnivača Al Kaide, označen kao terorista u SAD 2002. godine.


Ista istraga je utvrdila i da je Saudijska visoka komisija za BiH bila paravan za finansiranje ektremista iako je delovala kao humanitarna organizacija.
"Dokumenta koja su u Sarajevu zaplenjena 2001. pokazuju da su se oni bavili stvarima koje nikako nisu imale humanitarni karakter. Nađene su fotografije Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, skice vojnih baza, fotografije vojnih brodova u lukama, civilnih aviona i slično.'

Sad i Srpska može da tuži

Saudijska Arabija je imala ogroman uticaj na prilike u BiH tokom građanskog rata i to putem pomoći Bošnjacima u finansijama i ljudstvu, tvrde eksperti.


Najveći deo pomoći u BiH je dolazio preko humanitarne organizacije Visoki saudijski komitet, koju je osnovala saudijska kraljevska porodica. Taj komitet je u BiH osnovao oko 30 podružnica, među kojima je i čuvena organizacija El Haramein koju su SAD svojevremeno stavile na crnu listu terorističkih organizacija, a nakon toga i zvanično zabranile njeno delovanje.
 

Šeik Mahmud Abdel Aziz

Stručnjaci kažu da je preko Saudijske Arabije u BiH stigao i čuveni Šeik Mahmud Abdel Aziz zvani Barbarosa ili Riđobradi, koji je jedan od osnivača zloglasnog odreda El Mudžahedin.

Osim njega, iz te zemlje u BiH, prema nekim procenama, došlo je na stotine dobrovoljaca koji su se u ratu borili protiv Srba u sastavu regularnih jedinica takozvane Armije BiH.


S druge strane, saudijski kapital i danas igra veliku ulogu u ekonomskom sistemu u FBiH, i to u dve banke, BBI i Vakufskoj banci.


- Jasin al Kabi, Saudijac i Šefik Ajadi, Tunišanin sa kapitalom u Saudijskoj Arabiji, drže najveći deo akcija Vakufske banke. Njih dvojica su takođe povezani sa švercom oružja, ali i finansiranjem vehabijskog programa. Dakle, vehabizam ne samo da je stigao u BiH iz Saudijske Arabije, već se jačanje tog pokreta finansira novcem iz zemlje - kaže za naš list ekspert za terorizam Dževad Galijašević.


On podseća da su svojevremeno objavljeni i dokumenti koji dokazuju da je početkom rata u BiH stiglo oko 400 miliona dolara pomoći Bošnjacima iz Saudijske Arabije, i to preko aktuelnog poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića. Ne postoje pisani podaci o tome gde je taj novac završio.


Naš sagovornik tvrdi da, nakon što je Lojd tužio Saudijsku Arabiju, postoje ozbiljne pretpostavke da sličnu tužbu podigne i Republika Srpska. U zvaničnim organima RS, međutim, zasad još uvek niko ne želi da otvara to pitanje.

Ž. M. - Vesti

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 12:21
Где су сада они који тврде да се исламских фундаменталиста не треба плашити?
Utorak 13.09.2011. 12:19
Posteno, samo da se ne prizna Kosmet pre vremena od izdajnika radi bezalternativne EU koja po svim kriterijima propada tri puta brze nego sta je optimisticno nastajala. Rusiju iza ledja pa napred.Sve ostalo je naivna prica za narod. Za rusofobe, bilo bi lepo da se postavi na nacionalnu tv onda jedan serijal o preporodu Rusije i dansnjem ekonomsko-politickom blagostanju koju narod ima tamo.Dapace mozemo pripomoci sa vlastitim iskustvima, intervjuima, filmovima, fotografijama i sl. Vreme je da se okrenemo BRIKS-u i Nesvrstanima, aove izdajnike posaljemo u istoriju. Bolje rat, nego pakt je govorio obezglavljeni narod proslog veka, danas nisu toliko mocni koliko je onda Hitler bio.
Utorak 13.09.2011. 16:28
Неће алкаида напустити Балкан јер Америци треба да држи Европу под страхом од тероризма и са тим САД даје војну и обавјештајну заштиту, као изговор да се Европа неможе сама бранити, а наравно ту је и стратешки положај Русије. САД са том тактиком контролише Европу са Русијом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online