Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 12.09.2011.
12:33
Blic A

Predstavnici Srbije i Kosova bili na istom skupu

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić učestvovao je pre dva dana na Bledskoj strateškoj konferenciji, na kojoj su bila prisutna čak tri ministra s Kosova. Članovi vlade iz Prištine na ovom dvodnevnom forumu predstavljeni su kao delegacija ''Republike Kosova”, saznaju beogradski mediji.

Na Bled su doputovali ministri spoljnih poslova, infrastrukture i evropskih integracija Enver Hodžaj, Fehmi Mujota i Besfor Rečaj, a osim kosovskih zvaničnika gosti ove konferencije bili su i studenti i asistenti Univerziteta iz Prištine, navodi ''Blic''.


- Mi smo priznali nezavisno Kosovo, pa je kao takva njihova delegacija bila i predstavljena na Bledu - rekli su za beogradski list organizatori konferencije.

Srpski zvaničnici izbegli svečano otvaranje: Vuk Jeremić i Borislav Stefanović


Ovo je prvi put da su se na istom skupu našli predstavnici Srbije i Kosova kao nezavisne države, ali do njihovog susreta ipak nije došlo. Delegacija iz Prištine na ovom forumu bila je prisutna samo prvog dana, dok je ministar Jeremić došao sutradan, učestvovao na samo jednom panelu i vratio se za Beograd.


- Kada je ministar došao na Bled, nikog sa Kosova nije bilo tamo. On nije bio ni na svečanom otvaranju, kome su prisustvovali takozvani kosovski ministri - kažu za ''Blic” u Ministarstvu spoljnih poslova.


Vlada Srbije do sada je vodila politiku da ne učestvuje na događajima na koje su pozvani predstavnici Kosova. Sledeći tu odluku predsednik Srbije Boris Tadić u maju ove godine nije otišao na skup šefova država centralne i jugoistočne Evrope koji je organizovan u Poljskoj, jer je na tu konferenciju bila pozvana i predsednica Kosova.

U maju 2010. bojkotovan je regionalni samit lidera Balkana na Brdu kod Kranja zbog prisustva premijera samoproklamovane republike Kosova Hašima Tačija. Slično je bilo i u martu ove godine, kad se predsednik Tadić i premijer Mirko Cvetković nisu pojavili na ekonomskom skupu SAD - Balkan u Baltimoru, opet zbog Tačija.


- Očigledno je bilo aranžirano da se srpska i kosovska delegacija ne sretnu na Bledu i ne sede za istim stolom. Ne verujem da bi to mogla da bude slučajnost. Međutim, ovo ne može da bude konačno rešenje. Treba pronaći model i za prisustvo Kosova i Srbije na istom skupu u isto vreme. Nije normalno da vodimo dijalog Beograd - Priština, a da jedna od ove dve delegacije ne može da učestvuje na nekom forumu zbog prisustva druge - smatra bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.


Pronalaženje rešenja za učešće Kosova na regionalnim skupovima jedan je od uslova za dobijanje statusa kandidata, što se sve češće može čuti i od domaćih i stranih zvaničnika.

Kako se približava sastanak Evropske komisije, koja će napisati izveštaj o spremnosti Srbije za nastavak evropskih integracija, rešavanje tog pitanja pominje se kao jedno od prioritetnih, a ono bi moglo da bude jedna od tema o kojoj će se pregovarati na nekom od narednih sastanaka Beograda i Prištine u Briselu.

Šef srpskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da se na pronalaženju rešenja radi, kao i da postoji nekoliko predloga, ali nije želeo da govori o detaljima.


- Imamo nekoliko rešenja koje će obezbediti prisustvo Kosova na regionalnim forumima, ali i asimetriju u odnosu na nezavisnu državu. Problem je što to za Prištinu nije prihvatljivo, jer oni nemaju potrebu da iskažu svoj stav negde, već samo simboliku za njihov projekat, takozvanu Republiku Kosovo - naveo je Stefanović za ''Blic”.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 14:54
Ovu sliku treba sacuvati!!! Da se deca uce kako izgledaju nesposobni ljudi! Kakve su to dve njuske i govedje glave!!!
Ponedeljak 12.09.2011. 13:41
Angela Merkel je bila nedvosmilsena - ne sme više da se desi da jedan uđe a drugi ne, misleći pri tom na Tadića i nedolazak u Poljsku gde je Jahjagu dočekala garda i zastava Republike Kosovo i gde je bio prisutan i Obama lično. Rekla je još jednu stvar koja piše u rezoluciji EU od 19 januara tačka 7 - Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe. Samo da se to ne zaboravi u četvrtak 15 septembra u Briselu pa da posle imamo neprijatnosti sa ženom. Džabe su hapsili Mladića i Hadžića.
Ponedeljak 12.09.2011. 13:21
Polako, al' sigurno demokrate pocinju da priznaju takozvanu drzavu kosovo, ovo na bledu je sitno tako reci zanemarljivo, ali kad se pogleda malo dublje izgleda mnogo krupno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online