Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.09.2011.
12:38
Đ. Barović - Vesti A

Srbija se više boji gladi, nego Al Kaide

"Građani Srbije već toliko strahuju šta će da jedu i da rade, šta će sa sobom i sa decom, tako da oni, sve i da hoće, ne mogu više da strahuju. Oni su već odavno utrnuli od straha. Mnogi su već umrli, ali o tome još nisu obavešteni," rekao je za "Vesti" advokat Božo Prelević

Božo Prelević

Koliko Srbija treba ozbiljno da shvati upozorenje SAD o pretnji terorizmom?

- Uvek treba shvatiti ozbiljno najveću svetsku silu s najbolje obaveštenim obaveštajnim agencijama.
 

Otkuda Srbija kao meta Al Kaide?
- Srbija je u čudnoj poziciji. Njeni prijatelji nisu ni teroristi, ni Amerika. Amerika je u bližim odnosima sa strukturama na Kosovu koje su do juče bile označene kao terorističke, a slična pozicija je i s nekim strukturama iz Bosne.
 

Da li smo sposobni da se odbranimo?
- Srbija je sposobna da reaguje i zaštiti svoje državljane ako ima dobru saradnju sa drugim obaveštajnim agencijama i ako iza terorista ne stoji velika državna sila.
 

Može li bilo koja država da se odbrani od ovakve vrste opasnosti?
- Ako ima pravovremenu informaciju - može, a ako ne poseduje tu informaciju, prolazi kako Amerika 11. septembra. Zato je važno voditi izbalansiranu politiku, gde nećete postati meta teroristima. Niko neće napasti Srbiju iz istih razloga kao što može napasti zemlje NATO-a, koje su uključene u sukobe u Avganistanu, Iraku, Libiji.
 

Iskreno, treba li građani Srbije da strahuju?
- Građani Srbije već toliko strahuju šta će da jedu i da rade, šta će sa sobom i sa decom, tako da oni, sve i da hoće, ne mogu više da strahuju. Oni su već odavno utrnuli od straha. Mnogi su već umrli, ali o tome još nisu obavešteni.
 

Slažete li se s procenom da najveća opasnost Srbiji preti s Kosova i Raške?
- Ne slažem se s takvim mišljenjem. Najveća opasnost dolazi od stranih podružnica koje instrumentalizuju vehabijski pokret ili Albance s Kosova, kao i od ambasada pojedinih zemalja koje često drže lekcije Srbiji o poštovanju ljudskih prava, a tajno organizuju tempirane bombe u vidu raznih pokreta po Srbiji. To je poznato vojnim obaveštajnim službama Srbije. No, kako tim ambasadama trenutno nije potrebno ugrožavanje Srbije, mislim da ne postoji opasnost.
 

Ali je moguća?
- Ako bude i kad bude bilo potrebe da se izvrši pritisak na vlast Srbije, onda bi takvo "demokratsko" pilotiranje, da li vehabija ili kakvih kosovskih heroja, bilo precizno isplanirano i sprovedeno u delo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online