Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.09.2011.
11:08
Beta A

Teško do dobrog rešenja za Kosmet

"Nijedna Vlada ne može dići ruke od Kosova u zamenu za 'ulaznicu' za EU," rekao je ministar rada i socijalne politike i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, i ocenio da "Srbija ima mali manevarski prostor da nađe neko dobro rešenje kosovskog problema."

"Sigurno je da se mora tražiti neko nekonvencionalno rešenje za Kosovo. I to ne može biti poznato rešenje, pa sad preslikano. Svi oni modeli koji su iznošeni su neprimereni", kazao je Ljajić u intervjuu za "Politiku".

Dodao je da "u tom smislu, redefinisanje dosadašnje politike nije jeres jer se ona mora prilagođavati realnostima koje se menjaju".

Kuda sad?: Rasim Ljajić

"Ali, mi ne možemo dići ruke od Kosova i da nam to bude ulaznica za EU. Mislim da to nijedna vlada ne može uraditi", kazao je Ljajić i dodao da će to rešenje "sasvim sigurno, biti sui generis rešenje".

Ljajić je izrazio žaljenje što je umesto priznanja Srbiji za hapšenje haških optuženika usledio novi uslov - ukinite paralelne strukture na Kosovu i Metohiji.

"Sada se svi pozivaju na realnost i kažu da mi nemamo vlast na Kosovu. Realnost je da mi, praktično, imamo mali manevarski prostor za neko dobro rešenje za Kosovo. Ja kažem da se mi zapravo ovde borimo za najmanje loše rešenje".

Kosmet odmah, EU za 10 godina

Ljajić je naveo da EU neće ni pominjati u predizbornoj kampanji koju će početi 24. septembra, a to da li će Kosovo biti tema, zavisi od toga kako će se situacija odvijati. "U normalnoj situaciji dominiraće osnovne životne teme i problemi", kazao je on.

"Naš program mora da bude da se borimo i za jedno i za drugo. Ako dignemo ruke od Kosova, kao što neki predlažu, imaćete sve te ljude koji će ovde doći i krajnju nestabilnost u samoj Srbiji što bi Srbija teško mogla da izdrži", kazao je on.

Prema njegovim rečima, šanse za oba cilja: i EU, i Kosovo nisu podjednake. "U EU nećemo ući još za 10 godina, a Kosovo je sada ponovo aktuelizovano kao tema... i sigurno je da pre nego što uđemo u EU, taj problem moramo da rešimo", kazao je on.

Ljaić je izjavio je da je izvesnije da će partija na čijem je čelu na izbore izaći u koaliciji. "Neću prihvatiti nikakve "mrvice sa stola" u tim pregovorima. Ukoliko pregovori ne daju rezultat, onda ćemo morati samostalno na izbore", kazao je on

Prljavi predizborni sukob u vladajućoj koaliciji

Ljajić je ocenio da će kampanja biti prljava i da će se voditi među strankama vladajuće koalicije, i dodao da je zato i predlagao da se napravi dogovor o međusobnom nenapadanju, barem medu strankama vladajuće koalicije.

"Ali, i to što sam rekao dočekano je 'na nož'. Video sam da će to da bude udarac 'ispod stola'.., jer se pretenduje i konkuriše za slično ili isto biračko telo", kazao je on.

Ljajić je rekao da je evidentno da će SPS ići sa svojom koalicijom, DS sa svojom, G17 takođe. Dodao je da odluka sa kim će SDP zavisi i od ponude potencijalnih partnera.

Na pitanje da li bi razgovarao sa naprednjacima, Ljajić je odgovrio "ako bismo samostalno nastupili na izborima, prosli cenzus - znači govorim krajnje hipotetički - svakako da bismo s pobednicima izbora, ko god da je, razgovarali".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online