Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 10.09.2011.
11:17
Večernje novosti A

Jugoslovenski piloti jurili vanzemaljce

Posle više decenija ćutanja, bivši vojni piloti JNA progovorili o bliskim susretima sa NLO. U okolini Zadra 1986. jurili letelicu, sa naređenjem da je obore. NLO i u regionu Nikšić - Herceg Novi.

Vojni piloti imali susret sa letećim tanjirom?
 

Najmanje osam pilota je učestvovalo u bliskom susretu sa neidentifikovanim letećim objektom početkom 1985. godine iznad severnog Jadrana. Međutim, o susretu aviona JNA sa "letećim tanjirom" do skora se nije javno govorilo.
 

Potpukovnik avijacije u penziji, pilot Trifko Radeta, jedan od svedoka ove misterije, kaže da njemu i ostalim kolegama niko nije naredio da ćute. Ali bio je prisutan strah da ih, ako progovore, na redovnim lekarskim pregledima proglase nesposobnim za dalju službu.
 

A to bi bio isuviše veliki rizik za sve njih, da se tolike godine odricanja, truda i učenja bace u vodu zbog nečega što nije nikome škodilo, niti ugrozilo bezbednost letenja. Radeta, kao pitomac treće godine zadarske Vojne vazduhoplovne akademije, boravio je na aerodromu Pula.
 

- Jednog dana smo uvežbavali figurno letenja u zoni Raba, na visinama od 2.500 do 4.500 metara - priča penzionisani pilot. - Bio sam u kabini aviona "galeb" sa legendarnim nastavnikom letenja Mitom, zvanim Dolar. Let je tekao bez ikakvog problema, dok u penjanju ka zoni Cresa nisam primetio leteći objekat, cilindričnog oblika cigarete i boje aluminijuma.
 

NLO je bio dužine 20, a širine do četiri metra, leteo je brzinom ne većom od 100 km na sat, na visini oko 1.500 metara.
 

- Ne skidajući pogled sa ovog objekta i konstantno mu se približavajući, doživeli smo veliko iznenađenje - tvrdi Radeta. - Odjednom je ubrzao let neverovatnom brzinom, da bi za pet-šest sekundi izašao iz vazdušnog prostora SFRJ, na poziciji Trsta.
 

- Radeta navodi i da se 1986. u okolini Zadra nepoznata letelica igrala sa pilotima JNA. Kretala se iznad, pa ispod njih, levo, desno, da bi na kraju nestala. Vojni radari nisu mogli da identifikuju objekat. Iako je pilotima ubrzo stiglo naređenje da obore letelicu, nisu uspeli da je stignu.
 

Kada je Trifko Radeta, posle toliko godina, progovorio o ovim viđenjima, u hrvatskim medijima se oglasio i njegovo kolega Dragutin Prepušt iz Pule, koji je potvrdio da je doživeo neobični susret na nebu krajem osamdesetih.
 

Kao nastavnik u avionu "galeb“, jedne letnje noći je s učenikom krenuo prema Zadru. U jednom trenutku su ugledali narandžastu elipsu, koja se kretala u smeru njihovog aviona.
 

Procenio je da se objekat kretao brzinom od oko 900 kilometara na sat, a "galeb" su spustili na visinu ispod 3.000 metara. Videli su dno elipse, koja je tada imala crvenu boju. O viđenju je obavestio kontrolu leta u Zagrebu, ali radari nisu zabeležili nijednu drugu letelicu pored "galeba".
 

A u nedavno objavljenoj monografiji posvećenoj 172. avijacijskoj brigadi sa aerodroma Golubovci, obelodanjen je slučaj pojave neidentifikovanih letećih objekata na crnogorskom nebu. Kako pišu podgoričke "Vijesti", penzionisani general-major Zvonko Jurjević, jedan od bivših komandanata RV i PVO JNA, opisao je fascinantan višednevni slučaj pojave NLO nad južnim delom Crne Gore, 1975. godine.
 

- Objekat je izgledao kao svetleća kugla koja se kretala i menjala spektar boja, od bele do ljubičaste - piše u poglavlju monografije naslovljenom "Bliski susreti pripadnika 172. i NLO".
 

- Na nebu se ocrtavao kao svetleće telo, izrazito veće od najsvetlije zvezde. Pojavljivao se samo u noćnom letenju, po vedrom ili oblačnom vremenu. Tako da je, po potuno oblačnom vremenu, bio jedino svetleće telo na nebu osim aviona.
 

Krajem 2009. na internetu su osvanule fotografije, koje je navodno "iskopao" rođak jednog od vojnih lekara, koji živi sad u Sloveniji. A u njihovom opisu se navodi da je na njima postupak obdukcije vanzemaljaca, koja je urađena na VMA 1966. godine!

 

Uz ove mistične fotografije, objašnjeno je da pomenute godine pored jednog sela, nedaleko od Novog Mesta u Sloveniji, pao NLO i zapalio se. Leš vanzemaljca su tokom noći izvukli pripadnici JNA, kojima je rečeno da je pilot i da se srušio vojni avion. Na fotografijama se vide lekari, za koje se tvrdi da su hirurg Andrej Zobol i dvojica patologa Nikola Julić i Zoran Frederić.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Susreti aviona JNA sa NLO
Subota 10.09.2011. 11:43
Devedeset i neke sam sa vise svedoka iznad jednog Srpskog grada video nisko leteci objekt u obliku cigare jarke, narandzaste svetlosti koji je nisko i bez zvuka nadleteo grad. Nedugo zatim, grad su nadletele Gazele vojne u pravcu odlaska NLO-a. Cak posedujem sliku slicnog objekta slucajno otkrivenog na fotografiji koju sam napravio fotografisuci nesto sasvim drugo
Subota 10.09.2011. 11:38
Na slici je najverovatnije pilot izgoreo u padu aviona
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online