Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 08.09.2011.
15:30
Beta A

"Ulazak u Nato je pitanje budućnosti"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je britanskom magazinu "Džejns difens vikli" da je sadašnji okvir saradnje Srbije sa NATO-om dovoljan i da će se o članstvu u Severnoatlantskoj alijansi govoriti u budućnosti.

Kfor nam je partner, a Nato tema za budućnost: Dragan Šutanovac

"Ima mnogo mogućnosti u okviru Partnerstva za mir i od prošle godine imamo naše predstavnike Štabu NATO-a. Sada je najbliža i najvažnija saradnja sa Kforom. Smatramo ih partnerima... U vezi sa pristupanjem NATO-u, ne mislim da je to nešto o čemu se može sada pričati. To je nešto o čemu će se razgovarati u budućnosti", rekao je Šutanovac.

List piše da su "sve srdačniji odnosi sa NATO" izvor kontroverze za Srbe, iako su stavovi prema Alijansi raznolikiji nego što se na oko može primetiti.

"Džejns difens" citira rezultate nedavnog istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, po kojem je 66 odsto ispitanih izjavilo da Srbija ne bi trebalo da postane punopravni član NATO-a, a više od 50 odsto se složilo da bi pridruživanje pomoglo modernizaciji vojske. Približno isti broj anketiranih se saglasio da bi članstvo u NATO-u smanjilo pretnje od spoljnog vojnog napada na Srbiju.

Nato miting u Batajnici

 

"Blic" je juče objavio jednu od depeša koje je pustio "Vikiliks", a koju je poslao američki ambasador u natou Kristofer Voker 2008. godine. Opisujući posetu ministra Šutanovca sedištu alijanse u Briselu Voker je napisao da je "najzanimljiviji trenutak bio kada je ministar Šutanovac predložio održavanje aeromitinga u Beogradu na koji bi došle NATO letilice. Obećao je 100.000 ljudi koji bi došli na takav događaj".

 

Šutanovac je demantovao da je zagovarao održavanje aeromitinga Nato snaga 2009. godine. "Mediji su objavili da sam zagovarao aeromiting sa NATO letilicama na teritoriji Srbije, što je veliki apsurd i neistina", rekao je Šutanovac.

Na međunarodnom aeromitingu na Vojnom aerodromu u Batajnici 2009. godine učestvovalo je 14 zemalja: Velika Britanija, Nemačka, Češka, Danska, Grčka, Španija, SAD, Mađarska...

 

DSS: Šutanovac konačno priznao

Miting DSS-a povodom godišnjice Nato bombardovanja

Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da je Dragan Šutanovac "konačno priznao" da je prava namera vlasti da Srbiju uvede u NATO.

"Nakon tri godine obmanjivanja javnosti, sada nam ministar Šutanovac saopštava kako je NATO pitanje budućnosti, što ukazuje da politika Evropa nema alternativu, zapravo znači da NATO nema alternativu", naveo je portparol DSS-a Petar Petković.

Petković je ocenio da vlast, umesto da položi račun za katastrofalnu nacionalnu i ekonomsku politiku, "ubrzano gura Srbiju u NATO, koji Srbiji brutalno otima Kosovo", a njegove administrativne prelaze proglašava zabranjenom zonom sa namerom da "ponovo ubija kao i pre 11 godina".

"Narod najbolje zna da samo Srbija koja se razvija i koja brine o sebi ima budućnost, a ne rasparčana Srbija čiju budućnost sadašnja vlast vidi u NATO paktu", rekao je Petković.

Portparol DSS-a je podsetio da je Skupština Srbije 2007. godine proglasila vojnu neutralnost zato da nijedan buduća vlast ne bi mogla da na "mala vrata, mimo naroda i referenduma odlučuje o ulasku Srbije u NATO".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 17:37
parking skretnicaru,tvoja buducnost je u hotel Zabelu!
Četvrtak 08.09.2011. 19:02
Наметнули су народу као нормално"параду хомосексуалаца",а сада када је 60% народа против уласка у НАТО-фашистичку организацију,они-издајници покушавају опет да наметну мишљење мањине.
Petak 09.09.2011. 01:11
Demokratska stranka odavno na mala vrata pokušava da nas uvede u NATO mic po mic, preko Šutanovca kao najvećeg NATO glasnogovornika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online