Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 08.09.2011.
13:25
Press A

Srpski putevi najgori na svetu

Srbija se nalazi na 95. mestu od 142 zemlje u kojima je merena konkurentnost, a u kategoriji kvaliteta drumova plasirani smo i gore od toga.

Autoput od Horgoša još malo pa gotov. I tako već godinama 

Srbija je po konkurentnosti 95. u svetu, od 142 zemlje obuhvaćene Izveštajem o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma. U odnosu na prošlogodišnji izveštaj popravili smo se za jedno mesto, a u okruženju je od nas gora samo BiH.


Konkurentnost se "meri" na osnovu 12 parametara, a posebno zabrinjava što smo kod nekih od njih svrstani gotovo na samo začelje liste. Tako je Srbija po kvalitetu puteva svrstana na poražavajuće 131. mesto, a po kvalitetu infrastrukture u vazdušnom saobraćaju na 132, preobimnoj regulativi na 134, dok smo po zaštiti manjinskih akcionara na 140. mestu, što znači da su samo dve zemlje lošije od nas. Kada je u pitanju železnička infrastruktura, tu smo na neslavnoj 102. poziciji.
 

U izveštaju se navodi da Srbiju koče i korupcija, neefikasna birokratija i slab pristup finansijama, a posebno zabrinjava poređenje sa zemljama u regionu.


"Slovenija je na 57. mestu, Crna Gora 60, Hrvatska 76, Albanija 78, Makedonija je 79, dok je od Srbije na 95. mestu gora jedino BiH, koja je na listi stota", navodi se u izveštaju.

Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da je posebno loše što smo na tako lošem mestu kada je infrastruktura u pitanju.

Radovi na Koridoru 10 biće gotovi za jednu Olimpijadu

"To je strašno! Koridor 10 je, recimo, trebalo da bude završen do početka Olimpijade u Grčkoj, pa su onda pomerili do sledeće Olimpijade u Pekingu, a sada treba da se nadamo da će biti završen do ko zna kojih olimpijskih igara i da budemo srećni ako se to zaista i desi. To je glavna saobraćajna žila i ako ona napreduje tako slabo, šta treba da očekujemo od železničke ili rečne infrastrukture. Kada nema infrastrukture, teško je očekivati da će investitori doći da posluju ovde, tako da ovo direktno ugrožava strane investicije", ističe Kovačević.


Najbolje plasirani

 

1. Švajcarska
2. Singapur
3. Švedska
4. Finska
5. SAD


Najgore plasirani

 

142. Čad
141. Haiti
140. Burundi
139. Angola

On kaže i da 95. pozicija treba veoma da nas zabrine, jer i investitori prate ove liste. "Već godinama smo izuzetno loše rangirani na sličnim listama, a investitori posebno u vreme krize otvaraju četvore oči kada planiraju negde da ulažu novac. Takođe, ovo automatski znači da može slobodno da se precrta sve ono što je Srbija planirala, odnosno da će da poveća izvoz i strane direktne investicije", kaže Kovačević.


Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić objašnjava da je saobraćajna infrastruktura od izuzetne važnosti za svaku zemlju i da zato nikako nije dobro što smo u toj kategoriji loše plasirani.

"Nas su ekonomska situacija i sankcije doveli do toga da nismo mogli da pratimo zemlje u okruženju i ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu, pa i Slovenija i Hrvatska imaju daleko više izgrađenih puteva od nas. A saobraćaj je merilo ekonomskog razvoja zemlje, ali i njegov pokretač. Uostalom, džaba odlični resursi ako nema mogućnost da se dođe do njih", rekao je Vujanić.


Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da u ovom istraživanju ima i poprilično subjektivne procene, ali se sa većinom stvari ipak slaže.


"Stoji činjenica da nismo konkurenti, da treba da se poboljšaju uslovi da bi privatni sektor bolje poslovao, da nam je preobimna administracija. Ne znam da li je to ušlo u istraživanje, ali su i podaci o odlivu mozgova iz Srbije katastrofalni. Mnogo stvari bi moralo da se promeni kako bismo poboljšali konkurentnost", navodi Zdravković. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 13:57
142. Čad 141. Haiti 140. Burundi 139. Angola Jos ove da preteknemo i prvi smo odozdo .
Četvrtak 08.09.2011. 13:38
Asfaltiranjem nazivaju posipanje bitumena pomesanog sa rizlom po sloju sljunka. Taj sljunak ubrzo ulegne i sa njim i "asfalt" pa posle slede krpljenja i saniranja do besvesti, lom osovina, menjanje spona, amortizera. Krecnjak u rizli upije vodu posle mrazeva i zime eto novi rupa i novih zgoda... Niko se ne seca koliko su nas drapali na registracijama, putarinama i benzinima zbog puteva, koliko je njih dozuvelo udes zbog neadekvatne podloge, glatkog "premaza" ali je zato vazno da se do 19tog nabave prve pomoci. Kad mi crveni ponekad nabace da su nam gradili puteve potegao bih prvo na sta naidjem...
Četvrtak 08.09.2011. 19:32
Србски путеви најгори? Јао што лажете... Па г.дин Мрка је рекао да су баш добри. Ја њему верујем јер путеве у Србији граде рекордери (јел да?).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online