Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.09.2011.
08:45 >> 12:20h
Srna A

Srbi sklonili blokade, osim u Rudarama

Srbi su rano jutros odblokirali put Kosovska Mitrovica - Zvečan, koji su sinoć preprečili kamionom i traktorom, a barikade se i dalje nalaze u mestu Rudare.

Foto: Ilustracija

Put Kosovska Mitrovica - Zvečan odblokiran je jutros u 7.47 časova, a noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno.

Srbi su naveli da su prepreke postavili samoinicijativno, uplašeni zbog razvoja situacije.

Na putu Kosovska Mitrovica - Raška u mestu Rudare kod Zvečana Srbi su, kao i prethodne noći, ojačali blokiranje puta preprečenom kamionskom prikolicom, šljunkom, građevinskim materijalom i drugim sličnim preprekama.

Saobraćaj na ovom putnom pravcu, koji se odvijao jednom kolovoznom trakom, moguć je jedino zaobilaznim putem preko severnog dela Kosovske Mitrovice.

U Kosovskoj Mitrovici vidljivo je prisustvo pripadnika Kosovske policije. Situacija je mirna ali napeta

Protest radnika pravosuđa u severnoj Mitrovici

Radnici srpskog pravosuđa u severnom delu Kosovske Mitrovice protestovali su danas
ispred zgrade Okružnog suda zbog najave da će u toj ustanovi početi da rade sudije i tužioci albanske nacionalnosti.

Radnici su se okupili u 8.30 i na protestu naveli da institucije Srbije koje rade na Kosovu nisu paralelne, već legalne i legitimne i da će se svim demokratskim sredstvima boriti za ostanak u sistemu Srbije.

U Okružnom sudu u severnoj Mitrovici sada rade samo međunarodni sudije i tužioci.

Viši javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović rekao je novinarima da će se radnici okupljati ispred suda uvek kada bude najave da će se tu zapošljavati Albanci, jer je to neprihvatljivo za srpsku zajednicu i radnike pravosuđa.

"Danas smo se okupili zbog toga što su u Euleksu pre nekoliko meseci počeli da primenjuju pečat i zakon Kosova koji je 2008. donela skupština Kosova", rekao je Bigović.

On je podsetio da je postojao dogovor da se ti zakoni ne koriste već da se primenjuju privremeni zakoni koje je doneo UNMIK.

"Na to smo danas ukazali predstavniku Euleksa i rekli da ćemo se okupljati između ostalog i zbog toga", rekao je Bigović.

Prema njegovim rečima, danas su protestovali radnici pravosuđa, sudije, tužioci i administrativni radnici i nije bilo "huligana kako ih neko naziva".

"Među njima ima ljudi koji su sudije po dvadeset i više godina, ovde su jer se bore za svoja legitimna prava, a istovremeno se bore i za ostanak srpske zajednice i srpskog pravosuđa na Kosovu i Metohiji", rekao je Bigović.

On je dodao da, ukoliko se desi da zažive institucije države Kosovo, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok biće etnički očišćeni od Srba.

"Licemerne su izjave pojedinaca iz Prištine, na primer premijera Hašima Tačija, koji formiranje organa države Kosovo naziva vladavinom prava ili sprovođenjem zakona. To nije tačno, jer odgovorno tvrdim kao tužilac da ovde nema organizovanog kriminala.


Siguran sam da je kriminala manje nego južno od Ibra ili recimo u Prištini gde je leglo kriminala", ocenio je Bigović. Protest je završen mirno, a obezbeđivali su ga pripadnici Policije Kosova.

Za danas u 11 sati zakazan je i protest zdravstvenih radnika sve četiri opštine na severu Kosova.

I lekari protiv ukidanja srpskih institucija

Oko hiljadu zdravstvenih radnika iz sve četiri srpske opštine na severu Kosova
protestovalo je danas u Kosovskoj Mitrovici zbog najave ukidanja institucija Srbije na Kosovu.

Oni su organizovali jednočasovnu protestnu šetnju i naveli da time žele da pošalju poruku međunarodnoj zajednici i vlastima u Prištini da institucije Srbije nisu paralelne i da će se svim legitimnim sredstvima boriti za njihov opstanak.

Na početku i kraju kolone, koja se od mitrovačke bolnice spustila do mosta na Ibru, bila su sanitetska vozila sa uključenim sirenima. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo:"Mi nismo paralelne institucije", "Ne damo Kosovo", "Nećemo da živimo u getu".


Nosili su i zastavice Saveza zdravstvenih radnika sa likom Kosovke devojke.

Direktor Zdravstvenog centra u Mitrovici Milan Jakovljević rekao je novinarima da su zdravstvene institucije legalne i legitimne i da se u njima pruža zdravstvena zaštita svima, bez obzira na nacionalnost.

"Mi nećemo da živimo u getu, okruženi bodljikavom žicom. Nalazimo se u sastavu Republike Srbije, hoćemo slobodu, ljudska prava, kao i svi narodi", rekao je Jakovljević.

On je dodao da će zdravstveni radnici mirnim protestima pokazati celom svetu da i "Srbi na Kosovu imaju pravo da žive kao i svi ostali narodi i da na taj način ne ugrožavaju prava drugih".

Skup je protekao bez incidenata a obezbeđivali su ga pripadnici Policije Kosova, Kfora i Euleksa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online