Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.09.2011.
12:03
Z. Marjanović - Vesti A

Roditelj dece drugog reda

I u najboljim vremenima početak školske godine bio je stresan za roditelje učenika u Srbiji, ali nikad toliko težak koliko danas kada su mnoge porodice na ivici egzistencije.

Dobrivoje Sretenović, drvoseča i otac sedmoro dece iz sela Reljinci
 

Da bi se koliko-toliko olakšalo roditeljima doneta je odluka da svi učenici do osmog razreda sa teritorije grada Beograda dobiju besplatno učenike, ali baš ta odluka je izazvala veliko nezadovoljstvo roditelja učenika u unutrašnjosti Srbije koji misle da je na ovaj način otvorena priča o još jednoj podeli naroda.


Jedan od onih koji se ne miri sa činjenicom da njegova deca budu deca drugog reda u odnosu na beogradsku decu jeste i drvoseča Dobrivoje Sretenović iz sela Reljinci kod Gornjeg Milanovca koji je sa svojom suprugom Dušankom izrodio sedmoro dece.
 

U školu idu bez knjiga

Šta kažu u Centru za socijalni rad?
- Vrhunac je bio kada me je 1. septembra nazvala službenica Centra za socijalni rad da deci čestita početak školske godine i usput mi je kazala da ne mogu nikako da nam pomognu jer im je kasa prazna. E, to sam doživeo kao vrhunac cinizma. Od petoro mojih đaka pravo na besplatne udžbenike ima samo Nemanja koji je pošao u drugi razred, a za ostale ću morati da se snađem. U međuvremenu, postigao sam dogovor sa školom da deca idu u školu bez knjiga, a o školskom priboru, dodatnim udžbenicima, patikama, pantalonama, jaknama - za sada i ne razmišljam.

Da li imate pomoć države za školovanje sedmoro dece?
- Ne. Poštujući apele države i crkve da rađamo decu jer će, u protivnom, Srbi nestati kao narod, supruga i ja smo se odlučili za sedmoro dece i ne kajemo se zbog toga, ali kako vreme odmiče, a posebno na početku svake školske godine, počinjem da se pitam zbog čega država ne poštuje ni mene ni decu koju sam izrodio. Svaki božji dan u godini je dan borbe za goli opstanak, a kada se približi 1. septembar onda noćima ne spavam razmišljajući kako da spremim decu za školu. Sada imam petoro školaraca i da bi ih opremio za školu samo za knjige mi je potrebno oko 40.000 dinara, pa autobuske karte, odeća i obuća, školska kuhinja... sve u svemu, za mojih petoro đaka koji idu u školu "Arsenije Loma" u Ugrinovcima potrebno mi je oko 1.000 evra koje radeći u šumi nikako ne mogu da  uštedim.
 

Šta je vas na početku ove školske godine najviše isprovociralo?
- Najviše me je iznervirala odluka vlasti u Beogradu da svi beogradski učenici do osmog razreda dobiju besplatne udžbenike. Ali, da se razumemo, ta bi odluka bila dobra i od svih pozdravljena kada bi se odnosila na celu Srbiju. Ovako, ispada da su Dobrivojeva deca, kao i sva druga deca u unutrašnjosti Srbije deca drugog reda, da su manje vredna, manje pametna, da treba manje da uče i da znaju. Nije mi jasno da je vrh države dozvolio da se ovako nešto dogodi jer takva odluka još više doprinosi podelama u srpskom narodu, kao da ih malo imamo.
 

Šta kažu drugi roditelji koji su u sličnoj situaciji?
- Ozlojeđeni su kao i ja, ali ćute i čekaju izbore. Jer Srbinu u sve možeš da diraš, ali nikako mu ne diraj porodicu i ne omalovažavaju decu!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online