Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 07.09.2011.
12:27 >> 13:14h
Blic A

Tahiri: Srbija prihvatila pečat Republike Kosovo

Šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri rekla je da je Srbija na poslednjoj rundi razgovora 2. septembra prihvatila pečate "Republike Kosovo" i najavila da će kosovski carinici biti na prelazima na severu Kosova.

Borislav Stefanović i Edita Tahiri
 

Edita Tahiri je za "Blic" rekla da je u poslednjoj rundi razgovora u Briselu dogovoreno uzajamno priznavanje carinskih pečata.

"Takođe, tu je priznanje carinskih pečata Republike Kosovo koji su korišćeni na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti, uz imenovanje kosovskog pečata koje je predložila Srbija", rekla je kosovska zvaničnica.

Na pitanje da li ima neki dokaz za tvrdnju da je Srbija prihvatila pečate "Republike Kosovo", ona je pozvala srpske medije da zatraže tekst sporazuma od šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića, uz najavu da će ona kosovskim medijima predstaviti tekst sporazuma.

Prema njenim rečima, sporazum iz Brisela biće primenjen u skladu sa pravilima CEFTA.

Još se ne zna kada će carinici na sever

 

Zamenica premijera i ministarka trgovine Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da se još ne zna kada će carinici Kosova biti na prelazima Brnjak i Jarinje, na severu, kao i kako će funkcionisati ti prelazi kada je reč o carinskoj kontroli.

 

Kusari Ljilja je za radio-televiziju Kosova kazala da postoji mogućnost da ti prelazi funkcionišu i kao granični prelaz u blizini Peći, na granici sa Crnom Gorom.

 

Prema njenim rečima, na tom prelazu se od prevoznika uzimaju carinska dokumenta, vozila sa robom se šalju na carinski terminal u Peć, gde se vrši carinjenje robe.

 

Kusari Ljilja je rekla da je ovo jedno od mogućih rešenja i za prelaze 1 i 31 (Jarinje i Brnjak), tako što će se carinjenje vršiti u carinskom terminalu u Mitrovici.

 

"Što se tiče Vlade Kosova, na prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) imaće svoje predstavnike. Kada obe strane budu spremne, počeće implementacija sporazuma, a okvirno je dogovoreno da to bude 10. septembra", dodala je Edita Tahiri.

Prema njenim rečima, robu će na prelazima kontrolisati policija i carina Kosova, uz saradnju s Kforom i Euleksom.

"Od prvog sastanka smo tražili da Srbija prizna postojeće pečate na kojima je pisalo 'Carina Kosova'. Stefanović je nudio druge opcije, poput Euleks pečata. To za nas nije bilo prihvatljivo. Mislim da se gospodin Stefanović plaši da javnosti u Srbiji kaže istinu", rekla je Edita Tahiri.

Stefanović je nakon pregovora u Briselu rekao da su dogovoreni pečati i propratna dokumentacija statusno neutralni i da nemaju oznake državnosti Kosova.

Takođe je naveo da nije razgovarano o tome ko će biti na prelazima nakon što 15. septembra istekne sporazum sa Kforom, ali je naveo da za Srbiju nije prihvatljivo da tamo budu kosovski carinici.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.09.2011. 13:04
Већ дуже време сматрам да је господин Стефановић и његов, надалеко познат преговарачки тим, постављен на ту функцију само да би скренули пажњу грађана Србије од ствари које ће се догодити! Никада није ни планирано да се преговорима побољша стање Срба на Косову већ да се на један заобилазни начин Косово отцепи од Србије, а да се у Србији не "дигне велика галама око тога", већ да то буде овако - таксативно!
Sreda 07.09.2011. 12:43
Srbija nije prihvatila nikakav pecat nikakve "Kosovske drzave", prihvatili su ga antisrpski vladajuci elementi u vladi ove zemlje
Sreda 07.09.2011. 12:51
Pecat je bio siptarska zamka za Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online