Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.09.2011.
10:51 >> 20:12h
Beta A

Nesvrstani za poštovanje teritorijalnog integriteta

U Palati Srbija na Novom Beogradu u utorak je nastavljena ministarska konferencija kojom se obeležava 50. godišnjica prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja.

Vuk Jeremić se prvi obratio nesvrstanima u utorak
 

Prepodnevni deo današnje radne sednice počeo je obraćanjem šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića. Jeremić je u izlaganju istakao da će Srbija nasaviti da ceni i neguje ulogu koju je Beograd imao u pokretu nestvrstanih, ali da nostalgija nije razlog zašto Srbija ponovo oživljava svoje veze sa nesvrstanima, već da naša zemlja čvrsto veruje da njen prosperitet nije moguć bez uzimanja u obzir gledišta većine zemalja u svetu.


“Mi razvijamo strateški našu uravnoteženu spoljnu politiku i kroz nju pružamo ruku našim nesvrstanim prijateljima, to je naš suveren izbor. Srbija će nastaviti da sarađuje sa svim progresivnim snagama u svetu i zalaže se da se poštuju principi međunarodnog poretka“, rekao je Jeremić.

Policijska saradnja Nesvrstanih

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio je želju da se saradnja u Pokretu nesvrstanih produbi i da se potpiše i memorandum o policijskoj saradnji, radi zajedničke borbe protiv svih vidova kriminala. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se Dačić u
Beogradu, tokom Ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih, sastao s nekoliko delegacija. Delegacija Kolumbije, zemlje sa bogatim iskustvom u borbi protiv droge, ponudila je tokom sastanka iskustvo radi zajedničke borbe sa organizovanim kriminalom, piše u saopštenju. Tokom sastanka Dačića sa delegacijom Egipta razmotreno je ukidanje viza. Na sastanku sa delegacijom Bruneja istaknuta potreba za izgradnjom diplomatskih odnosa, a delegacija Liberije se zanimala za obuku policajaca.

Pokret nesvrstanih trebalo bi da se bori za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta njegovih članica, istaknuto je na sednici Ministarske konferencije u Beogradu.

Učesnici zasedanja ukazali su da su delovi teritorija zemalja članica okupirani, da se ne poštuju rezolucije Saveta bezbednosti UN i da svet i dalje nije zasnovan na pricipima za koje se zalaže Pokret nesvrstanih.

Šef delegacija Azerbejdžana Elmar Maharam Mamadijarov kazao je da je Jermenija okupirala 20 odsto teritorije Azerbejdžana i da, uprkos rezoluciji SB UN, odbija da povuče svoje trupe.

Po njegovim rečima, Azerbejdžan računa na solidarnost članica Pokreta.

Šef diplomatije Libana Adnan Mansur složio se da se principi koji su postavljeni prilikom osnivanja Pokreta u Beogradu pre 50 godina ni danas ne poštuju.

Kako kaže, terorizam je veliki problem sveta današnjice - a arapski svet svedok je takvih događanja. Pokret osuđuje izraelski napad i okupaciju dela teritorije Libana, dodao je Mansur.

Šef delegacije Belorusije Sergej Martinov je, govoreći o budućnosti Pokreta nesvrstanih, podvukao da Pokret kao celina mora direktnije da počne da sarađuje sa drugim zemljama i silama, kroz globana i ekonomska partnerstva.

Na skupu u Beogradu koji je počeo 5. septembra učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, kao i zvaničnici UN, Organizacije islamske konferencije, Arapske lige i Afričke unije.


Prvi samit Pokreta nesvrstanih zemalja održan je od 1. do 6. septembra 1961. godine u Beogradu. Pokret danas ima 118 punopravnih članica, a Srbija je, kao i druge države nastale posle raspada bivše SFRJ, posmatrač.

Šutanovac: Uspostavljanje saradnje u oblasti odbrane

Ministar odbrane Dragan Šutanovac sastao se sa ministrima spoljnih poslova Kambodže, Čilea, Egipta, Indonezije, Malezije i Šri Lanke, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Šutanovac je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kambodže Horom Namhongom ukazao na zainteresovanost Ministarstva odbrane za uspostavljanje saradnje u oblasti odbrane, pre svega u vojno-ekonomskoj sferi. Na sastanku sa šefom diplomatije Čilea Alfredom Morenom Čarmeom, ministar Šutanovac je naglasio da postoje dobri preduslovi za uspostavljanje saradnje u oblasti odbrane.
Srbija i Egipat imaju tradicionalno dobru saradnju, i vojno-ekonomsku razmenu na godišnjem nivou od dva miliona dolara, istakao je Šutanovac u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Egipta Mohamedom Kamel Ali Amrom.
"Srbija sarađuje sa državama, a ne sa pojedincima, tako da očekujemo da će se uspostavljena saradnja u oblasti odbrane nastaviti i nakon smene prethodnog režima", naglasio je Šutanovac.
Vojna saradnja, unapređenje bilateralnih odnosa i školovanje oficira bile su teme razgovora Šutanovca sa šefovima diplomatija Malezije i Šri Lanke, Anifah Hadži Amanom i Gaminijem Lakšman Peirisom.
"Na poziv ministra odbrane Indonezije Purnomo Jusgiantora, Šutanovac će posetiti Indoneziju naredne nedelje, a tokom posete je planirano potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrane", kaže se u saoopštenju Ministarstva odbrane.

 

Nesvrstani za mirno rešavanje sukoba i za dijalog

Amr: Pokret će nastaviti podršku Palestini

Šef egipatske diplomatije
Mohamed Kamel Amr izjavio je u završnom obraćanju na skupu
Pokreta nesvrstanih da će pokret nastaviti podržavanje nastojanja Palestinaca tokom Generalne skupštine UN za priznavanje države Palestine u granicama iz 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao
prestonicom. Amr je rekao da će pokret nastaviti podršku da Palestina bude primljena u punopravno članstvo UN, rekao je Amr. Predstedavajući Pokreta nesvrstanih je rekao da je palestinsko pitanje oduvek bilo "u srcu i svesti" pokreta koji je od osnivanja posvećen legitimnim težnjama palestinskog naroda da ostvari svoja neotuđiva prava na suverenu i nezavisnu državu.

 

U popodnevnom delu konferencije koja se održava u Palati Srbija, većina učesnika založila se za rešavanje palestinskog pitanja kroz priznavanje nezavisne države. Predstavnici nesvrstanih založili su se i za borbu protiv neokolonijalizma, borbu protiv terorizma, mirno rešavanje sukoba u svetu kao i nuklearno razoružavanje.

Senegalski predstavnik Anri Antoan Tirpen rekao je da bi Pokret nesvrstanih povodom situacije na severu Afrike i na Bliskom istoku trebalo da ima aktivniju ulogu uz poštovanje načela samoopredeljenja.

Zamenik šefa avganistanske diplomatije Džavet Ludin istakao je potrebu za borbom protiv terorizma.

Zamenik šefa vijetnamske diplomatije Le Lung Minh ocenio je da je osnivanjem Pokreta nesvrstanih otvoreno novo poglavlje u svetu i da se taj pokret borio za mir, jednakost i miroljubivu saradnju. On je istakao da i Pokret nesvrstanih treba da doprinese dijalogu i mirnom rešavanju sukoba na severu Afrike.

Državna sekretarka za spoljne odnose Meksika koji je posmatrač u Pokretu nesvrstanih, Patrisija Espinoza Kanteljano rekla je da njena zemlja deli vrednosti tog pokreta i da se zalaže za borbu protiv neokolonijalizma, demokratizaciju međunarodnog poretka i za ekonomsko poboljšanje. Ona je rekla da Meksiko želi rešenje u odnosima Palestine i Izraela i da dve države treba da žive u miru kao i da se mirovni proces što pre nastavi.

Zamenik šefa diplomatije Gvineje Ali Diane rekao je da je Pokret nesvrstanih doprineo današnjem imidžu sveta i istakao potrebu za jačanjem saradnje među državama.

Predstavnica Ekvadora Lilija del Karmen Rodriges istakla je da se njena zemlja zalaže za novu međunarodnu finansijsku strukturu.

Predstavnik Ruande Ben Baltazaz Rutsinga ocenio da je u poslednjih 50 godina Pokret nesvrstanih doprineo pozitivnim promenama u svetu, a da su među sadašnjim izazovima sukobi zbog etničkih podela i klimatske promene.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2011. 21:32
Josip Broz je izmislio nesvrstane i bio je maher da im uvali sve i svasta u ondasnju nasu korist a ovo sada mu dodje ko samit robova sapo treba da se pojavi SPARTAKUS
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online