Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 06.09.2011.
09:39
Alo! A

Vikiliks: Tadić napravio “naprednjake“?!

Srpska napredna stranka kreirana je u kabinetu predsednika Borisa Tadića! Kako otkrivaju službene depeše američke ambasade u Beogradu koje je objavio sajt “Vikiliks”, predsednik Srbije je šest meseci pre osnivanja SNS-a dao zadatak svom šefu kabineta Miodragu Rakiću, inače bliskom prijatelju Aleksandra Vučića, da podstakne Tomislava Nikolića da napusti radikalsko jato.

Tomislav Nikolić i Boris Tadić
 

Osnivanje naprednjaka bilo je, prema istom izvoru, bitan faktor u prestrojavanju i slabljenju srpske političke desnice.


- Blizak savetnik predsednika Tadića Miodrag Rakić izjavio je 3. novembra 2008. da ga je predsednik šest meseci ranije zadužio da ohrabri Nikolića da podeli SRS zbog toga što bi njihovi simpatizeri bili presudni na proevropskom putu Srbije - prenosi “Vikiliks” navodnu diplomatsku belešku.


U prilog tome, sajt Džulijena Asanža navodi da je upravo Rakić, koji je i šef Biroa za koordinaciju tajnih službi, “uoči osnivačke skupštine SNS-a 21. oktobra 2008. godine tražio od medija da ovaj događaj što bolje pokriju. Istovremeno, Nikolić i njegovi finansijeri navodno su i sami prepoznali da je srpsko biračko telo u najvećoj meri okrenuto ka Evropi, što je ubrzalo raskol u stranci Vojislava Šešelja”.


Zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović kaže da mu nije bio potreban “Vikiliks” da bi shvatio pozadinu raspada stranke.
 

Borko: Uloga SNS-a je da ukine san o Velikoj Srbiji

“Vikiliks” prenosi i depešu u kojoj se navodi izjava aktuelnog sekretara Predsedništva DS-a Borislava Stefanovića o dvojcu Nikolić-Vučić.

- Njihova uloga bila je da navedu srpsku javnost da shvati da je ideja Velike Srbije bila san i da je nemoguće realizovati je. Brzo napuštanje te ideje učinilo bi da Nikolić i Vučić ispadnu licemeri ili oportunisti - prenosi sajt Stefanovićeve reči i podseća da je sam Vučić ubrzo rekao da je politika Velike Srbije bila nerealna.

- Apsolutnoj većini bilo je odmah jasno šta je pozadina svega, ali eto, treba da čitamo “Vikiliks” da bi nam to potvrdio. Oduvek se znalo da Nikolić i Tadić održavaju redovne kontakte. Potpuno je bespredmetno ulaziti u to ko je, kada i zbog čega nekoga doveo u situaciju da se prostituiše, a podsećam vas da je politička prostitucija jedno od najtežih nedela. Srpska desnica nije oslabljena, već je pokušajem puča u SRS-u naša zemlja dovedena u bezizlazan položaj. Nema nikakve razlike između Tadića i Nikolića. I jedan i drugi se utrkuju da se dodvore istom gazdi ne vodeći računa o nacionalnim interesima - potvrdio je Asanžova saznanja Todorović.


Aleksandar Vučić je, pak, demantovao takve navode.


- To su neke njihove opservacije, a ne informacije. Radi se o glupostima, sličnim onima kada su objavili da smo hteli vlast u Beogradu kada umre Nenad Bogdanović. Ako imaju da kažu da smo u nečemu učestvovali i nešto konkretno rekli, to ću da komentarišem, a njihove šuplje priče i opservacije me ne zanimaju - jasan je Vučić


Na primedbu da je i sam pričao o svojim bliskim odnosima sa Miodragom Rakićem, Vučić odgovara:


- Kakve veze to ima? To su gluposti!

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2011. 09:43
Tadic napravio SNS...Draskovic: SNS je osnovala Miloseviceva tajna policija... Dve verzije, od jutros, a ni kafu jos nisam popila. Do veceras, garant ce se oglasiti "poverljiv izvor" i obavesti nas da je SNS osnovala Zvezdana Flota...tjah...
Utorak 06.09.2011. 11:33
Могу они још сто пута да уништавају радикале, али за Велику Србију мартица је створена и нико више не може да је уништи.
Utorak 06.09.2011. 11:40
Pa stvarno ne znam ko može da vjeruje Nikoliću i Vučiću. gori su od DS-a. Sa DS-om makar znaš na čemu si dok ovi sve rade ispod žita. Jedno pričaju, drugo rade. Do prije godinu da su vikali Kosovo i Metohija, Velika Srbija, Rusija, sada Evropska unija, Brisel, Amerika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online