Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 05.09.2011.
20:04
Beta A

"Briselski sporazum o Kosmetu najbolji za Srbiju"

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ponovio je da su sporazumi postignuti u Briselu najbolji za Srbiju i kosovske Srbe i ocenio da su kritike na račun tih statusno neutralnih rešenja emotivne i impulsivne.

Uradio najbolje što je mogao za Srbiju i kosvske Srbe: Borko Stefanović
 

"Kritke koje dolaze su emotivne, impulsivne reakcije na nešto što je regulisanje života bez prejudiciranja statusa Kosova", kazao jeStefanović agenciji Beta povodom odluke čelnika opština sa severa Pokrajine da zatraže njegovu smenu i odgovornost.

Javnost i Skupština nisu upoznati s detaljima dogovora

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžcić rekao je danas da javnost i Skupština Srbije nisu u potpunosti upoznati sa dogovorima koji se postižu u dijalogu Beograda i Prištine.
"Poslednjim dogovorom o primeni carinskog pečata ponavlja se priča
sa početka dijaloga jer javnost i državni organi, a pre svega Skupština Srbije, nisu do kraja upoznati sa detaljima postignutog dogovora", kazao je Samardžić na konferenciji za novinare u Beogradu.
On je naveo da je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju zatražio od šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da on i predsednik Srbije Boris Tadić "ne daje više usmene izveštaje o dogovorima Beograda i Prištine već dokumenta koje bi poslanici mogli da pročitaju", ali da obećanje koje je dobio nije ispunjeno.
Samardžić je ponovio da je poslednji dogovor o carinskom pečatu "nepravedan", kao i prethodni o slobodi kretanja.
"U fazi smo finiširanja dogovora oko granice između Srbije i Kosova, odnosno administrativni prelazi polako postaju granice u formalnom i administrativnom smislu", rekao je Samardžić. On je naveo da je jasno da Srbija gubi deo svoje teritorije da bi dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što, kako je kazao, može potrajati.
"DSS nekoliko godina unazad govori da je jasno da priča o
dvokolosečnom kretanju 'I Kosovo i EU' bila prevara", kazao je Samardžić.

"Pregovarač sam Vlade Srbije i kao takav se trudim da dobijemo najbolje rešenje za Srbiju, njene građane a posebno za kosovske Srbe", kazao je Stefanović i dodao da se nada da je najbolje rešenje postignuto i u petak na poslednjoj, šestoj rundi pregovora u Briselu.


Ponovio je da dogovoru postignutom u Briselu oko pečata i carinske dokumentacije nema implikacija na nezavisnost Kosova - "tim dogovorom se reguliše promet robe u okviru jednog a ne dva suverentiteta", kazao je on.


"Rešenje je statusno neutralno, čuva pozicije Srbije, obesmišljava Tačijevu blokadu i nije vezano za dogovor o administrativnim prelazima, što će biti tema kasnije u dijalogu kada bude reč oseveru Pokrajine", kazao je on.


Prema njegovim rečima, pitanje pečata ne može imati utucaja na inače jasno i javno izraženu volju Prištine da zauzme prelaze.


Na stav lidera sa severa da će ga pozvati da građanima objasni štaje dogovorio u Briselu, s obzirom da se, kako su ocenili situacija naterenu bitno razlikuje od onoga što im je rečeno da je dogovoreno, Stefanović je rekao da će uvek biti uz građane.


"Uvek ću biti sa građanima kao što smo bili i do sada, a oni sujako dobro upoznati sa alternativama i šta bi se dešavalo da nema dogovora", kazao je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalgu sa Prištinom. "Uvek ćemo biti uz svoje građane, ići ćemo među njih jer znam da im odgovara rešenje koje čuva suverenitet i omogućava norlmanosnabdevanje i da se ne prihvati carina na Jarinju u Brnjaku."


Stefanović je demantovao da se u Briselu razgovaralo o tome kome će se plaćati takse i akcize, odnosno da će one ostajati na severu, jer prelazi nisu bili tema.
Nastojaćemo kada to bude tema, nakon konsultacija sa predsednicimaopština sa severa Pokrajine da nađemo rešenje koje će ići njima uprilog, kazao je šef pregovaračkog tima.


Sve ostalo je politikantsko igranje sa stabilnošću i životima ljudi, ocenio je on i dodao da je to što pojedinci rade upravo to politikantsko igranje sa nečim što nam je vazno, a to su mir i stablnost u situaciji kada druga strana čeka pogrešan korak.

Predsednici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok zatražili su na današnjoj sednici smenu Stefanovića, i ocenili da on dogovorima u svoje ime nanosti štetu kosovskim Srbima veću od one koju im je nanela međunarodna zajednica poslednjih 12 godina. Kao razlog za smenu naveli su i to da Stefanović ne uživa poverenje kosovskih Srba, a ni njihovih lidera sa severa Pokrajine. Naveli su da traže odgovornost Stefanovića zbog kršenja Ustava Srbije kojim je zagarantovan integritet Srbije čiji je Kosovo sastavni deo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.09.2011. 20:18
Politikanti su počeli u Briselu 8 marta razgovore sa Editom Tahiri. Lepo im je Mićunović doneo rezoluciju EU od 19 januara Tačka 5 razgovora o statusu nema i tačka 7 Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe. Ostavili su nesretne Srbe u lažnoj nadi pa će im na kraju reći da mora da bude tako ili će se Merkelova silno iznervirati. Još će na kraju da okrenu Srbe iz Beograda na one dole jer zbog njihovih barikada nema ulaska u EU. Opasno su kolo zaigrali, ali to im je jedina šansa da ih EU ne puste niz vodu 12 oktobra.
Ponedeljak 05.09.2011. 20:25
Borko sine,ko koga ovde pravi ludim,mislis li da se ovaj narod zakopcava otpozadi?????
Ponedeljak 05.09.2011. 22:01
ovo stvarno zalosno izdadose celi narod pa dokle ce ovako sa ovima?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online