Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 04.09.2011.
08:11 >> 14:32h
Večernje novosti A

Jeremić: Srbija ne menja svoju politiku

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da nema zaokreta u vođenju spoljne politike, i da je, baš naprotiv, "sada postalo još očiglednije da Srbija vodi politiku kontinuiteta, bez obzira na otežavajuće okolnosti".

Vuk Jeremić: Srbija vodi politiku kontinuiteta
 

"Očuvanje teritorijalne celovitosti i evropski proces ostaju temelj naše spoljne politike. Moguće je da su neki do sada mislili da smo ozbiljni samo kada je reč o Evropi, pa su se iznenadili", rekao je Jeremić u intervjuu "Večernjim novostima".

Komentarišući prošlu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj je bio podnet izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji, Jeremić je rekao da je bilo izuzetno važno da se pred međunarodnu javnost iznese puna istina o nasilju koje se u julu dogodilo na Kosovu.

To što nije bilo usvojeno predsedničko saopštenje koje je predložila Rusija on ne smatra iznenađenjem, konstatujući da kao što Rusija i Kina u Savetu bezbednosti ne prihvataju da se legitimiše separatizam, tako i Priština ima saveznike sa pravom veta.

"Ali, veoma je problematično to što su svojim uobičajenim ponašanjem ovoga puta praktično stali u odbranu jednostrane upotrebe sile. Mislim da su time poslali prilično opasnu poruku", ocenio je Jeremić.

Na pitanje da li se upšte razmatra opcija povlačenja Srbije iz institucija na Kosovu i Metohiji, on je rekao da "to svakako nije realnost".

Govoreći o izgledima za dobijanje statusa kandidata za EU u decembru, ministar spoljnih poslova je rekao da Srbija mora nastaviti sa reformama u sklopu evropskog procesa jer je dostizanje evropskih standarda u suštinskom interesu građana.

SPO traži novu kosovsku politiku

Predsedništvo Srpskog pokreta obnove (SPO) ocenilo je danas da je dosadašnja politika "očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad Kosovom" neuspešna i da interesi Srbije i njenih građana traže drukčiju državnu politiku prema Kosovu.

Predsedništvo SPO je, kako se navodi u saopštenju, zaključilo da bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova, treba prihvatiti da je Kosovo najbliži i posebni sused Srbije i sa njim održavati slobodne ekonomske, trgovinske i druge odnose, na sličan način na koji su te odnose imale dve nemačke države ili ih danas imaju Kina i Tajvan.

"Ako Srbija krene ovim putem, širom će joj se otvoriti vrata Evrope, i politički i ekonomski. Istrajavanje na dosadašnjoj politici urušava državu Srbiju, blokira njene evropske integracije, gura je u psihozu beznađa i reprizu po naš narod tragične politike vođene u poslednjoj deceniji prošlog veka", navodi se u saopštenju.

Predsedništvo SPO je ocenilo da je dosadašnja kosovska politika nespešna jer se "ono što je izgubljeno ne može čuvati niti se sada može povratiti ni ratom ni diplomatijom".

Predsedništvo SPO je navelo da je legitimna i ostvariva politika pomoći države Srbije srpskom narodu na Kosovu i institucijama njegove samouprave, kao i diplomatska borba Srbije za evropska prava i garancije za svoj narod i svoju duhovnu i nacionalnu baštinu na Kosovu.

U saopštenju se navodi da je potrebno prihvatiti nestatusni deo plana Martija Ahtisarija za Kosovo kojim su srpskom narodu na Kosovu zagarantovane srpske institucije velike lokalne samouprave.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.09.2011. 09:54
Mozda Srbija ne menja svoju politiku ali predsednik Srbije da. Ponekad mi se ucini da mu se politika zasniva na komentarima citalaca on line izdanja. Cim vecina kaze "Kosovo", eto nama Tadica da se busa u grudi patriotske. Ako se, pak, izjasnimo za EU, eto njega opet, da nam se kune u staze evropske. Nemaju pojma.Samo rejting prate.
Nedelja 04.09.2011. 08:56
Reče Mustafa Pozderac
Nedelja 04.09.2011. 08:42
Trla Jeremija lan da mu prodje dan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online