Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.12.2009.
14:00
Tanjug A

Dačić: Mine na sve strane

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da će proces razminiranja svih područja bivše Jugoslavije značiti stavljanje tačke na ratne sukobe iz devedestih godina prošlog veka.

"Bez obzira što je prošlo dosta godina od završetka ratova, tačka na konflikte, uz političko pomirenje, biće stavljena kada završimo proces razminiranja", rekao je Dačić na svečanosti povodom završetka čišćenja područja opštine Šid od zaostalih mina.


Ministar je istakao da proces uklanjanja mina nije ni jednostavan, a ni jeftin posao, i da je Srbiji potrebna pomoć međunarodne zajednice bez koje ne može uspešno da završi taj projekat na svojoj teriotriji.


Dačić je podsetio da se u Srbiji na više lokacija nalaze različite vrste neeksplodiranih ubojnih sredstava od kojih su neka zaostala još iz perioda Prvog svetskog rata.

Zamenik premijera istakao je da se na Dunavu, kod Đerdapa nalazi potopljena flota brodova iz 1944. godine i podsetio da je ta reka, koja je i međunaordni Koriodor 7, opterećena i drugim zaostalim neekslpodiranoim ubojnim sredstvima.

Dačić je precizirao da se takva opasna sredstva nalaze u blizini mostova na Dunavu, kod Bogojeva i Erduta, kao i u blizini mosta od Bačke Palanke, ka Iloku.

Prema njegovim rečima, razne vrste neeksplodiranih ubojnih sredstava nalaze se i uzvodno od mosta "Sloboda" u Novom Sadu, kao i u blizini "Žlezničkog mosta" u tom gradu.

Neekslodiranih ubojnih sredstava ima i u blizini luke "Pančevo", mosta Ritopek-Ivanovo, kao i kod mosta Smederevo- Kovin i luke "Prahovo", rekao je Dačić.

Zamenik premijera dodao je da su razna ubojita sredstva evidentirana i na području sela Janjina, kod Šapca, kao i na području opštine Obrenovac, u blizini termoelektrane.

"Sve su to zadaci za naredni period", istako je Dačić, zahvalisvši donatorima koji pomažu Srbiji da sa svoje treritoriji ukloni neekslplodirana ubojna sredstava.

Na područu tri sela opštine Šid, Morović, Bogojevo i Jamen, uz granicu sa Hrvatskom, svečano je završeno čišćenje od mina pograničnog pojasa, a najveći pojedinačni međunarodni donator tog projekta su SAD, koje su donirale više od 4,2 miliona dolara.

Od 2003. kada je počeo projekat razminiravanja sela u opštini Šid očišćeno je 19 miliona kvadratnih metara, uglavnom oraničnih površina i kanala.

Završetku dugogodišnjeg čišćenja od mina te opštine, prisustvovali su i otpravnica poslova ambasade SAD u Srbiji Dženifer Braš i ambasador Norveške Hakon Blakenborg.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online