Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.09.2011.
11:04
Beta A

Hodžaj: Poslali ROSU na sever iz principa

Enver Hodžaj, ministar inostranih poslova Vlade u Prištini, izneo je tvrdnju da su kosovske vlasti "morale da preduzmu uzvratne mere" i pošalju policiju na carinske prelaze, budući da je srpska delegacija u dijalogu u julu u Briselu napustila pregovore pre bilo kakvog dogovora.

Hodžaj, s kojim je u Parizu razgovarao šef francuske diplomatije Alen Žipe, to je rekao u intervjuu "Mondu", odgovarajući na pitanje zašto je vlast u Prištini slanjem policije na Brnjak i Jarinje, "na opšte iznenađenje, preduzela tu jednostranu meru koja je izazvala bes Evropljana, u času kad je u julu izgledalo da razgovori sa Srbima napreduju".

Enver Hodžaj

Prištinski ministar je rekao da su "kosovske vlasti to učinile kao uzvratnu meru zato što tri godine nisu mogle da izvoze u Srbiju" i dodao da "nije reč o novcu, već o načelu".

Prema njegovim rečima, "UN i EU priznaju carinske pečate Kosova, koje je odbio Beograd", i vlasti u Prištini su "još 22. jula obavestile (posrednika EU) Roberta Kupera o rešenosti da primene reciprocitet".

Srbija potrošila 6 milijardi evra

Na pitanje "Monda" šta Priština traži kad zahteva ukidanje "paralelnih struktura" Srbije na severu Kosova, Hodžaj je izneo tvrdnju da je "Srbija za 12 godina utrošila šest milijardi evra da očuva nadzor nad severom Kosova i postojeće stanje" i naglasio da "treba ukinuti sve strukture bezbednosti, policiju i obaveštajne službe".

"Bolnice i škole treba da finansira Republika Kosovo, a ne Beograd", naveo je Hodžaj, "treba da dopusti Srbima na severu da se uključe u kosovske institucije".

On je naglsio da Priština želi integraciju Srba "u skladu s Ahtisarijevim planom".

Kod Ahtisarija sve piše

Na pitanje pariskog dnevnika "da li će posledica julske krize biti postavljanje pitanja statusa severa (Kosova), što vi odbijate da prihvatite u ime teritorijalne celovitosti Kosova", Hodžaj je odgovorio da bi "bolje bilo da svi oni koji izlaze s predlozima za status Severa (Kosova), pročitaju Ahtisarijev plan - tamo sve piše!"

Taj plan, kako je rekao Hodžaj, "lokalnim Srbima daje veoma široka prava, kakva nema nijedna manjina u Evropi".

Srbi moraju da se osavremene

"Da li mislite", usledilo je pitanje pariskog dnevnika, "da je Srbija učinila pozitivne korake u pravcu normalizacije?"

"Ja sam veoma zabrinut", uzvratio je Hodžaj, "kad čujem neke srpske zvaničnike kako govore o Kosovu i regionu - ne znam da li smo u 1999. ili 2011. godini".

"Srbi", glasio je odgovor prištinskog zvaničnika, "moraju da osavremene svoju državu i ekonomiju - srpski političari, nastojeći da stvore zamrznuti sukob na severu Kosova, ne shvataju da zamrzavaju celu svoju zemlju".

Gadafi i Milošević se različito oblače

 

 

Hodžaj je rekao i da je Žipeu čestitao na ulozi Francuske u zbivanjima u Libiji i rekao da "smo i mi isto proživeli - nema razlike između Miloševića i Gadafija, sem u odeći".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online