Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 02.09.2011.
13:10
J. L. Petković - Vesti A

Srbija prihvata pečat Kosova?

Beogradu se u Briselu kao "kompromisno rešenje" nudi da prihvati pečat carine Kosova, identičan onome koji je do sada odbijao da uvaži. Na "novom" pečatu koji je "procureo" iz EU, stoji "carina Kosova" i nema amblema, zastave ili grba, baš onako kako izgleda štambilj koji od 1. decembra 2008. godine izdaje kosovska carina.

Iako se šuška da je Beograd već pristao na takvo rešenje, šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović za "Vesti" kaže da o tom predlogu tek treba da se razgovara.

- Ne mogu da kažem da li ćemo prihvatiti predlog, jer tek o njemu treba da razgovaramo. U prošlosti se često dešavalo da je prištinska strana imala negativan stav prema mnogim predlozima, jer oni su uvek samo protiv, a nikada ništa ne predlažu. Jasno je da će oni pokušati da okrenu stvar u svoju korist i da kažu kako je takav pečat bio i ranije, ali to ne znači da oni tokom pregovora nisu želeli više, odnosno da ga menjaju. I nije samo reč o pečatu već i o tome kako će izgledati prateća carinska dokumentacija i kakve će oznake na njoj biti, odnosno ona mora biti statusno neutralna - kaže Stefanović.

Pečat koji je u upotrebi već tri godine

Kosovska ministarka za trgovinu i industriju, Mimoza Kusari-Ljilja potvrdila je za "Vesti" da se kao rešenje nudi već postojeći pečat.

- Tačno je da je reč o pečatima koji su već u upotrebi, i na njima ne stoji ni amblem, niti piše republika. To što je nazvano kompromisnim rešenjem iz Brisela, zapravo je isti pečat koji Beograd nije priznavao, a sa kojim se Unmik složio i koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 - kaže Kusari - Ljilja.

POVEZANE VESTI

Petak 02.09.2011. 13:46
Браћо набавите цевке ко може биће рата
Petak 02.09.2011. 13:37
Priznavanje pecata je direktno i nedvosmisleno priznanje carine i drzave u drzavi. Pecat je zig, konacno obelezje na svakom dokumentu i sa priznanjem pecata je sve zavrseno, moze se preci na sledecu fazu - proterivanje svih Srba i pokretanje pitanja prava siptara na ostalim delovima Srbije
Petak 02.09.2011. 17:12
И након свих ових година, више се уопште не говори о званичном повратку КиМ под окриље Србије и колику и какву аутономију Србија нуди. Не, само се утврђују детаљи, изгледа. Јадни професори географије, у школама у Србији... Немам појма како ће све ово успети да објасне деци...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online