Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 30.08.2011.
20:17 >> 02:37h
Beta, Vestionline A

Blokirano saopštenje Rusije u SB UN

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izrazio je u Njujorku razočarenje što Savet bezbednosti UN na sednici o Kosovu nije usvojio izjavu kojom bi osudio jednostrane akte Prištine. Savet bezbednosti UN: Dijalog, a ne sila.

Vuk Jeremić: Razočaravajuće što SB UN nije osudio jednostrane akte
 

"Razočaravajuće je da je bilo potrebno da se blokira predsedničko saopštenje. Zašto je bilo nemoguće prihvatiti saopštenje o onome što se manje-više reklo na ovoj sednici. Oni koji su to blokirali snose odgovornost da se ponove jednostrani akti koje je preduzela Priština", rekao je Jeremić posle sednice Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu.

Prema rečima Jeremića, neke članice Saveta bezbednosti UN su se potrudile da spreče da se na papir stavi stav tog tela UN da nema jednostranih akcija, kako bi se obezbedilo da Priština ne koristi silu u budućnosti.

Na pitanje novinara kako komentariše stav SAD koji je na sednici iznela predstavnica te zemlje u UN Rozmari DiKarlo da svi pripadnici struktura vlasti Srbije treba da se povuku sa Kosova, Jeremić je istakao da postoje "samo jedne paralelne strukture na Kosovu i nalaze se u Prištini".

On je ukazao da je jedini put napred kroz dijalog.

"Držaćemo se pregovora, uprkos unilateralizmu Prištine, i nadamo se da će neka rešenja biti moguća", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao da je "Priština pokušala da iskoristi silu" i da je "pitanje da li će to učiniti ponovo", a takođe i da se postavlja pitanje kako prevazići teškoće - slanjem paramilitarnih snaga, što po njegovoj oceni čine prištinske vlasti, ili pregovorima.

"Jasno je sa današnje sednice, da je velika većina članica podržala dijalog, a ne upotrebu sile", dodao je on.

Problem je i mandat Euleksa

 

Govoreći o istrazi navoda izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima, Jeremić je istakao da očekuje da se do kraja ove godine Savet bezbednosti izjasni o predlogu srpske rezolucije.

 

"Bilo kakva istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija, koja bi se sprovodila bez mandata UN, ne može biti ništa više od pretvaranja", dodao je on.

 

Što se tiče tima Euleksa za istragu o trgovini organima, Jeremić je rekao da Srbija jedva čeka da sa njima sarađuje.

 

On je, međutim, podsetio da Euleks nema mandat nigde van Kosova. "To ne može da se sakrije, Euleks je nedovoljno opremljen za istragu. Samo je pitanje je vremena kada će se shvatiti da će to biti neuspeli pokušaj", istakao je šef srpske diplomatije.

Povodom tvrdnji Prištine da njene akcije blokade ulaska srpske robe predstavljaju reciprocitet, Jeremić je istakao da Srbija ne sprečava uvoz sa Kosova, već da se samo pridržava pravila CEFTA na osnovu kojih je Kosovo primljeno u članstvo te organizacije.

SB: Osuda nasilja i poziv na pregovore Beograda i Prištine

Članice Saveta bezbednost UN su tokom debate o Kosovu osudile nasilje u pokrajni i pozvale na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali su bile primetne razlike u stavu prema samoproglašenoj nezavisnosti Kosova i činjenici da nije usvojeno predsedničko saopštenje koje je predložila Rusija.

Predstavnik Rusije izrazio je žaljenje što je, zbog različitih stavova članica SB, blokiran ruski nacrt predsedničkog saopštenja kojim bi se obe strane pozvale da se uzdrže od primene sile.

Rusija je ponovila da je njen stav prema nezavisnosti Kosova nepromenjen i da Moskva podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i smatra rezoluciju 1244 relevantnom.

Ambasador Kine ponovio je da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije treba pošovati, a da rezolucija 1244 treba da bude okvir za rešavanje problema na Kosovu.

Ambasador Velike Britanije izrazio je zabrinutost Londona zbog "situacije na severu KIM u kojoj je stradao jedan kosovski policajac" i pozvao Beograd i Prištinu da se konstruktivno dogovaraju. "Tenzije na severu se moraju smiriti." rekao je on.

Predstavnik Francuske smatra da su tenzije na severu Kosova opale ali da "incidenti pokazuju da moramo ostati na oprezu."

"Jednostrane akcije bi trebalo izbegavati i trebalo bi tražiti zajedničko rešenje. Nema mesta nasilju. Političke strukture moraju osuditi nasilje. Dijalog Beograda i Prištine već je doneo neke rezultate pozivamo i Beograg i Pristtinu da se vrate za pregovarački sto," rekao je on.

Predstavnik Nemačke ocenio je da je bezbednosna situacija na KIM "mirna" i izrazio žaljenje zbog povećanja nekih manjih incidenata koji pogađaju manjinske zajednice i problemia poput organizvoanog kriminala.

On je međutim ocenio da "nezavisnost i teritorijalni integritet KIM nisu nešto što treba da se menja."

Indija, koja ovog meseca predsedava SB, izrazila je žaljenje zbog toga što SB nije na današnjoj sednici usvojio predsedničko saopštenje, koje je predložila Rusija, o nedavnoj situaciji na Kosovu.

Nasilje na Kosovu osudili su i predstavnici Gabona, Nigerije i Libana, koji su takođe pozvali na uzdržanost i rešavanje problema putem dijaloga.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2011. 21:35
Шта сте но пре неколико година причали овом тупавом народу о Америци а шта о Русији ? Најгоре што вам је тупави народ вероавао. Најгоре је то што се тупави народ освестио.
Utorak 30.08.2011. 20:52
To su ti njihovi ( demokratski) (belo)svetski prijatelji. I za ovaj ne uspeh, najverovatnije ce okriviti opoziciju. Tuzno je gledati kako se demokrate radi vlasti, samoubijaju u zivom pesku problema, koje ocigledno ne mogu da rese.
Utorak 30.08.2011. 21:53
Izbori, aond a da se pokusa pametno, ne ovako ko ovi ziherasi i zutocrveni gmizavci.Da se sacuva Srbija i fotelje u Briselu ne ide.Pa valjda je vise i detetu jasno. Ne vidim problem u izolaciji kako blebecu, ukoliko im saopstimo, da nas cilj niti nije EU.Oni sigurno nece ni TZV Kosova, niti Albaniju niti, BiH tamo.Pa sta onda da se igramo, i nama odgovara da tamo nismo. Da bi vodeo mudru politiku, trebas odgovornost, a to sigurno ne lezi u bezalternativno sramotnom ponizavanju pred ambasadorima i komsijama.Treba da se uzdigne glava i hrabro pozdravi covek koji ce da nas okrene Nesvrstanima i BRIKS-u.Pa upravo oni nama to zabranjuju, dok s njima sklapaju ugovore sami.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online