Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 31.08.2011.
00:08
B92 A

Sve manje građana želi Srbiju u EU

Poruke koje je Angela Merkel donela u Beograd još više umanjuju podršku građana Srbije priključenju EU smatraju istraživači javnog mnjenja. Podrška građana evrointegracijama je jedva preko 50 odsto.

Opada podrška građana članstvu Srbije u Evropskoj uniji
 

Istraživači sa nestrpljenjem čekaju rezultate septembarskog istraživanja javnog mnjenja. Već godinu dana beleže trend smanjenja podrške građana priključenju EU, a sada su sigurni da će rezultati doživeti novi minimum.


Prema rečima Svetlane Logar iz "Ipsos Stratedžik marketinga", podrška priključenju raste uvek kada postoje opipljivi koraci u integracijama. U poslednjih godinu i po dana, okolnosti su uticale na očigledan rast evroskepticizma, a pad podrške Logar ocenjuje "dramatičnim".

"Imate sa dve strane nepovoljan momenat za podršku građana za pridruženje EU, ekonomsku krizu, podržan sada ovim odnosima Srbije sa EU, i jako dugo nije bilo opipljivih pomaka, tako da su građani dobrim delom ušli u evropskepricizam", smatra ona.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 2008. godine, u vreme potpisivanja SSP, podrška EU iuznosila 75 odsto. 2009. godine, u vreme vizne liberalizacije, podrška je iznosila oko 70 odsto.

Godinu dana kasnije, podrška je spala na oko 60, a ove godine beleži se podrška od svega 52 odsto.

Dragan Bujošević

Glavni i odgovorni urednik "Politike" Dragan Bujošević primećuje da je Angela Merkel svojim nastupom u Beogradu zbunila i političke partije, i na neki način Kosovo i EU vratila kao teme o kojima će se govoriti u predstojećoj predizbornoj kampanji, u kojoj se očekivalo da dominantne teme budu ekonomske.

"SNS je dva dana smišljao šta da kaže, ni drugima nije trebalo manje. Očigledno da ih je sve iznenadila i da će sad svi ponovo da gledaju šta su zapravo teme izbora", ocenio je Bujošević.

Analitičari se slažu da će vlast, čiji je jedan od glavnih ciljeva nastavak evropskih integracija, morati mnogo da uradi, pre svega na komunikaciji sa građanima kako bi pokušala da zaustavi pad podrške pridruživanju EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2011. 00:25
Odmah po sut karti Merkelove, po izboru Amera na celo Eulex istraznog tima, po nekaznjavanju Albanaca za akciju kojom se omogucuje nova Oluju dok Srbija zametena u svojim bezalternativnim snovima ocekuje kao ker mali Mir i Bravo od gospodara, STIZE VALIDNA ANKETA, kojom i dalje gradjani drze preko 50% do evrointegracija. Ja predlazem da svaki covek na ovom sajtu uzme eto olovku i papir, neka izadje na ulicu i u jednom podnevu se raspita sam, koliko ljudi koje ne poznaje, podrzava Evropu.Moze i celu sedmicu da se ne lazemo oko velicine ili specificnosti uzorka. Laz i laz, suze, ne mogu da shvate da je gotovo. IZBORI i novi list istorije bez regionalizma i EU-AM ambasadora
Sreda 31.08.2011. 08:05
Шта? Зар се народ у овој квазидржавици нешто пита?
Sreda 31.08.2011. 09:30
Шта више треба да се деси , па да нам дође из дупета у главу !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online