Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 29.08.2011.
14:43
Beta A

Tači: Prilika za mene i Tadića

Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači ocenio je da poslednji događaji na severu Kosmeta i nastavak pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU pružaju priliku za prevazilaženje podela na Zapadnom Balkanu i napredak ka zajedničkom cilju, članstvu u EU.

Istorijska prilika za dogovor: Hašim Tači i Boris Tadić

"Verujem da smo stigli do presudnog trenutka u istoriji Zapadnog Balkana i da se celom regionu pruža prilika da konačno zatvori ovo poglavlje naše istorije ispunjeno nasiljem i previranjima", naveo je Tači u autorskom tekstu objavljenom danas u njujorškom dnevnom listu “Volstrit džornal“.

Tači je ocenio da je posle prošlogodišnjeg mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosmeta i odluke Beograda da uhapsi i izruči haškog optuženika Ratka Mladića došlo do "suštinskih promena" u politici na Balkanu.

On je dodao da te promene doprinose zajedničkom cilju svih zemalja Zapadnog Balkana - članstvu u EU.

"Ovakav pozitivan razvoj događaja stvorio je jedinstvenu priliku koju sada moramo zajedno da iskoristimo. Pregovori koji počinju u petak u Briselu predstavljaju šansu da ubrzamo napredak ka zajedničkom cilju", naveo je Tači.

On je podsetio da je nemačka kancelarka Angela Merkel prošle nedelje u Beogradu izjavila da su normalizacija odnosa sa Prištinom i ukidanje paralelnih struktura na Kometu ključ za napredak Srbije ka članstvu u EU i ponovo pozvao kosovske Srbe da se u potpunosti integrišu u multietničko Kosovo.

Krajem jula kosovske specijalne jedinice Rosu pokušale su da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, prelaz Jarinje je zatim zapaljen, kosovski Srbi su uveli danonoćne blokade puteva, a posle pregovora je Kfor preuzeo obezbeđenje prelaza.

Tači je ocenio da je na severu Kosmeta tek počelo uspostavljanje zakona i normalnog života i da predstoji još mnogo posla, kao i da je "ključno" da međunarodna zajednica u potpunosti odigra svoju ulogu u tom procesu.

Uz ocenu da "taj poslednji korak ima ogroman značaj za Kosovo, Zapadni Balkan i Evropu", Tači je istakao da će "rešavanjem problema na severu Kosova i normalizacijom odnosa sa Srbijom biti okončano 20 godina oštrih podela i sukoba".

"Želimo da svim ljudima na Balkanu pružimo priliku da gledaju u budućnost. Predsednik Srbije Boris Tadić i ja ne smemo da propustimo tu priliku", zaključio je Tači u tekstu objavljenom u “Volstrit džornalu“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.08.2011. 14:53
...Gebels je za ove nevinasce...
Ponedeljak 29.08.2011. 14:59
Zna Zmija ko mu je najjača karta da izbori priznanje Srbije kosovskoj nezavisnosti - naš servilni predsednik.
Ponedeljak 29.08.2011. 22:18
Прилика, за шта. за геј параду ????? Па таман сте ми за то.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online