Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 28.08.2011.
10:40
Blic A

Jeremić: Biće mnogo teško u SB UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić očekuje da će sednica Saveta bezbednosti o Kosovu biti izuzetno teška, imajući u vidu suprostavljenost stavova zemalja članica tog tela oko predsedničkog saopštenja, čiji predlog je podnela Rusija.

Vuk Jeremić

"Sudeći po toku konsultacija oko predsedničkog saopštenja, čiji je predlog podnela Rusija, možemo očekivati izuzetno tešku sednicu, jer čini se da su stavovi nekih važnih zemalja članica Saveta bezbednosti oštro suprostavljeni", rekao je Jeremić.

On je, međutim, istakao da, i pored toga što su u tom saopštenju tokom konsultacija proteklih dana, neke članice pružile veliki otpor, može se očekivati da značajna većina u Savetu bezbednosti u ponedeljak nastupi na linijama koje su manje-više iste kao i one koje zastupa i Srbija.

"Na osnovu sastanaka koje smo obavili prethodnih dana, mislim da će većina podržati naš stav. Da li će i predsedničko saopštenje biti usvojeno, to će se saznati na samoj sednici, jer za usvajanje saopštenja potreban konsenzus, a njega za sada nema.

''Nastavićemo da činimo sve ne bi li on bio postignut", napomenuo je šef srpske diplomatije.

U konsultacijama, dodao je, potvrđeno je da će stav Srbije podržati i Kina, Brazil, Indija, Južna Afrika, Liban i Gabon.

On je precizirao da je Rusija podnela nacrt predsedničkog saopštenja u kome se Priština osuđuje zbog odluke da upotrebi silu, a zatim se traži da se situacija vrati na pređašnje stanje, pre početka upotrebe sile.

Tim predlogom saopštenja se, takođe, traži da se svi međunarodni akteri na Kosovu, odnosno misije, uključujući Kfor i Euleks, ponašaju striktno u okviru svog mandata koji imaju na osnovu Rezolucije 1244.

"Ako je sila poželjna, upotrebljavaće se"

"Mislim da je izuzetno važno da sa ove sednice Saveta bezbednosti izađe snažna poruka svima onima koji misle da se problem na Kosovu mogu rešavati silom: da je to neprihvatljivo, a da se rešenja moraju tražiti kroz dijalog i ni na jedan drugi način", istakao je on.

Jeremić je podsetio da Srbiji u julu nije bilo dozvoljeno da se obrati sednici Saveta bezbenosti UN, i to na sastanku koja je sazvan na njen zahtev, što je vrlo redak slučaj u diplomatskoj praksi.

"Bilo je očigledno da je tada, u julu, došlo je do pokušaja da se sakrije istina o onome što se dogodilo i ko je odgovoran za početak akcije koja je dovela do ozbiljne destabilizacije", rekao je ministar i dodao:

"Ovo je trenutak u kome treba da se na otvoren način razgovara o tome da li je upotreba sila poželjna, jer ako jeste, ona će svakako biti upotrebljena i u budućnosti. Srbija smatra da to nije put kojim treba da se rešavaju problemi."

Zašto se ne istražuje trgovina organima?

Da li je njegov rad bio uzaludan?: Dik Marti

Ministar je ukazao da će jedna od tema sednica, takođe, biti i istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i dodao da na tom planu ništa nije urađeno, iako je od objavljivanja Martijevog izveštaja prošlo gotovo 10 meseci.

"Smatramo da je neprihvatljivo da se u ovom slučaju, u kome se radi o optužbama za monstruozna kršenja ljudskih prava, ne pokrene adekvatna istraga. Blokiranje istrage  bila bi očigledna primena dvostrukih standarda u pristupu ratnim zločinima", istakao je on.

Jeremić je napomenuo da ne očekuje da će na sednici u ponedeljak doći do glasanja o predlogu srpske rezolucije, kojom se predviđa da se istraga o trgovini ljudskim organima vodi pod mandatom UN.

"Ali u bliskoj budućnosti, sigurno pre kraja ove godine, ta stvar mora doći na glasanje. Do kraja godine, Savet bezbednosti mora da se izjasni - i da se konačno pokaže ko je za sprovođenje istrage, a ko nije", naglasio je šef diplomatije.

Što se tiče najnovijih incidenata na Kosmetu, Jeremić je rekao da su svi problemi u toj pokrajini u poslednje vreme uglavnom posledica provokacija albanske strane.

"Ne treba nasedati na provokacije, moramo rešavati stvari diplomatskim putem. Srbija će na jasan način predstaviti svoj stav za koji verujemo da će dobiti većinsku podršku u Savetu bezbednosti", zaključio je Jeremić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.08.2011. 10:43
Tako je Vuce,dok vi ginete na teniskim terenima mnogi politicari vas kritikuju i uzivaju da kinje srpski narod i da zive na njihovoj grbaci!
Nedelja 28.08.2011. 11:10
Опозиција у Србији ћути или полугласно критикује Србску дипломатију, То ради јер је Србија у великим проблемима која је настала давно од Берлинског конгреса када су антисрпске мрачне силе одлучиле да Албанцима направе на Славенским земљама државу и то је сада на дјелу! Србија мора бити стрпљива и чувати се од мрачних сила, а вријеме ће доћи када ће се то наплатити! Србија трбе да буде јединствена то смета нашим непријатељима.
Nedelja 28.08.2011. 11:08
I šta će biti, ministre? Zabadava nam se ministar sprema, zabadava vuče za rukav svakog koga može, zabadava nekad i podigne ton i glas, kada sve pada u vodu jednim Tadićevim sms-om. Najpre bi Jeremić trebao da se dogovori sa svojima, a ne da Vlada i DS zabadaju mu nož u leđa, zarad svojih interesa, svaki put.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online