Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 27.08.2011.
01:13
Lj. Stojanović - Vesti A

Albanci najavljuju blokadu Srba na severu

Albanci iz tri etnički čista sela u opštini Leposavić, Bistrica, Košutovo i Ceranje najavili su da će blokirati put kao odgovor na srpske blokade zbog kojih, kažu, ne mogu slobodno da se kreću, saznaju "Vesti".

Kažu da zbog srpske barikade u mestu Rudare nemaju više hrane

Albanci iz ovih sela su zatražili pomoć institucija u Prištini jer im, kako kažu, najviše smeta barikada koja još uvek postoji u mestu Rudare kod Zvečana. Mediji na albanskom prenose izjave neimenovanih stanovnika sela Bistrica koji navode da su mesec dana u blokadi i da ne mogu decu da odvedu kod lekara, a da u selu ponestaje i hrane.

Kažu da je autoput pored Ibra blokiran, a da su planinski putevi preko Bajgore ka Starom trgu neprohodni i da je teško kretati se njima. Albanci iz tri sela u opštini Leposavić najavljuju da će narednih dana blokirati Ibarsku magistralu u oblasti sela Bistrica i da će tako onemogućiti Srbima kretanje ka Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Kosovski mediji prenose da će se blokada desiti "ovh dana" kao i izjavu jednog neimenovanog Albanca iz Bistrice da "znaju da su svi Srbi nаoružаni", ali da će ih blokirati "da vidimo kako će da se izbore sa našom blokadom".

Putem preko Bajgore iz pravca Starog trga, koji Albanci ocenjuju kao "teško prohodan" pre nekoliko dana su ka Leposaviću krenule specijalne jedinice kosovske policije "Rosu".

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić izjavio je za Vesti da je sloboda kretanja u toj opštini obezbeđena za sve ljude. On je odbacio tvrdnje Albanaca iz tri sela u toj opštini da su već mesec dana blokirani.

"Prema tri sela u kojima žive Albanci ne postoji nikakva blokada i oni, kao i svi ostali, mogu sasvim slobodno da se kreću. S druge strane, nama se niko iz tih sela nije obratio za bilo kakvu pomoć ili sa pritužbama", rekao je Ninić.

Načelnik Kosovsko-Mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković najavu Albanaca da će blokirati Ibarsku magistralu ocenjuje kao "dobro isplaniranu provokaciju".

"To je čista laž koju Albanci montiraju i koriste. Na celom severu Kosova i Metohije postoji sloboda kretanja i nema nikakvog ograničavanja. Albanci iz tih sela nisu povezani sa Ibarskom magistralom već sa putem prema Bajgori. Iz sela Bistrica oni i nemaju adekvatan put da bi došli do Ibarske magistrale pa kako su im onda blokade smetale da putuju, tim pre što ih više nema", rekao je Nedeljković i dodao da smatra da je ova najava samo medijska manipulacija Albanaca, ali i upozorio da ona može imati neželjene posledice po Srbe na severu Kosmeta.

Nedeljković očekuje da se "napokon međunarodna zajednica, pre svega Kfor, vrati u okvire svog izvornog mandata i bezbedi mir i sigurnost za sve građane, a ne da se bavi politikom".

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2011. 01:20
Ma postavimo sad 5 blokada,baš oko ta tri sela,kao što oni ,tako i mi ,šta rade dole na jugu Kosova i Metohije,samo oštro i bez pardona,nek vide s kime imaju posla.
Subota 27.08.2011. 01:49
Hoce li sada kfor reagovati kao kad su bile Srpske barikade podignute?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online