Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.08.2011.
12:01
T. Zečević - Vesti A

Za srce samo srpski skalpel

Fond zdravstva Srbije, posle dugog perioda, prvi put u ovoj godini proširio je pozitivnu listu lekova i sa najskupljim medikamentima. Razotkrivene su manipulacije sa listama čekanja na kardiohirurške operacije, retke bolesti uvrštene su u spisak onih koje se leče o trošku Fonda - kaže u intervjuu za "Vesti" direktor te institucije, profesor dr Aleksandar Vuksanović.

Aleksandar Vuksanović, direktor Fonda zdravstva
 

Malo ko je verovao u eliminaciju listi čekanja, vama je to prvo pošlo za rukom?
- Išli smo od adrese do adrese, bukvalno od vrata do vrata pacijenata čija su imena stajala na listama čekanja. I otkrili smo svašta, pronalazili smo ista imena na tri različite liste, ljude koji su već bili operisani. Otkrivali smo pacijente koji uopšte nisu ni znali da su predviđeni za operaciju, mnogi su se iznenadili da im se ime nalazi na listama.
 

Bez odgovornosti

Iako smo mnogo toga razjasnili, razotkrili postojanje veštačkih listi, neće biti odgovornosti za slanje na operacije naših pacijenata u inostrane klinike. Utvrđeno je da su svi oni lečeni na vrhunski način, a operacije u inostranstvu doprinele su smanjenju liste čekanja.

Bilo je nerazumevanja i pritisaka?
- Na to se nismo obazirali, žurili smo da razdvojimo pacijente koji su zaista bili bolesni od onih koji nisu ni znali da treba da se operišu. Zatim smo uveli popunjavanje izjave preko koje je bolesnik prihvatao deo svoje odgovornosti, u smislu da li želi da se operiše, kod kog lekara i u kojoj bolnici. Na kraju, od 5.000 imena došli smo do objektivne liste od 1.653 ljudi. Svi oni biće operisani u pet naših kardiocentara u roku od tri do četiri meseca, što je svetski prosek.


Znači li to da više nema operacija u inostranstvu?
- Više neće biti slanja naših bolesnika u inostrane kardiohirurške klinike, a neće biti operacija ni u domaćim privatnim klinikama. Uspostavili smo redosled operacija koji niko neće smeti da prekrši i zaobiđe. Uveli smo stroge mehanizme kontrole rada svih kardiohirurških klinika koji će biti brana novim listama čekanja.


I za lečenje drugih bolesti postoje liste čekanja?
- Primenićemo isti sistem provere lista čekanja u oftalmologiji, ortopediji, hemodijalizi.
 

Retke bolesti

Uskoro ćemo uvrstiti i lečenje retkih bolesti o trošku Fonda. Vlada Srbije već je odobrila formiranje posebnog fonda za retke bolesti koji će biti punjen iz drugih izvora.

Stavili ste i najskuplje lekove na pozitivne liste?
- Učinili smo to posle dugog perioda, i to bez zaduživanja, bez dodatnog čerupanja državnog budžeta. Farmaceutskoj industriji smo rekli - kupovaćemo veće količine lekova, ali sa smanjenim cenama, a kada su izračunali, dali su nam deset odsto niže cene. To je bilo dovoljno za nabavku najskupljih lekova i njihovo stavljanje na pozitivnu listu. Izvršili smo centralizaciju nabavke najskupljih lekova i medicinskog materijala.


Sad plaćate i lečenje gojaznih osoba, što je izazvalo brojne reakcije?
- Pogrešno je uverenje da lečimo gojaznost iz estetskih razloga. Lečimo gojaznost da bismo kod takvih osoba izlečili razne kardiovaskularne bolesti, bolesti krvnih sudova, hipertenziju, pankreas, bolesti centralnog nervnog sistema. Zbog toga što gojazni po pravilu boluju od više bolesti, mnogo ih je skuplje lečiti no druge pacijente. Dakle, lečimo samo one gojazne sa endokrinim poremećajima. Sve to neće ići na uštrb lečenja drugih bolesti i neće izazvati nestašicu lekova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online