Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 25.08.2011.
17:33
Vestionline A

Potpisan kolektivni ugovor sa prosvetarima

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas, potpisujući sa predsavnicima četiri sindikata poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, da su na ovaj način rešena mnogo pitanja oko kojih je do sada bilo problema.

"Dogovor o ovom dokumentu postignut je polovinom jula. Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete i sindikati nastaviće socijalni dijalog o stanju u obrazovanju, kao i o tome da se unapredi položaj zaposlenih", objasnio je Obradović.


Prema njegovim rečima, ovim kolektivnim ugovorom biće rešeno nekoliko problema, među kojima tehnološki viškovi, isplate otpremnina i prekovremenog rada.
Obradović je rekao da će do početka septembra biti poznat broj radnika u prosveti koji su tehnološki višak.

Sve je rešeno: Obradović sa članovima sindikata


Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović izjavio je da su sindikati zadovoljni postignutim dogovorom i da je dobro što su se svi sindikati složili oko teksta, podsetivši da su pregovori trajali dva meseca.


On je rekao da postoje još neka nerešena pitanja, dodajući da očekuje da se o njima razgovara već od septembra, jer kolektivni ugovor ističe u januaru.


"Ako radite sa ljudima kojima je stalo do srpskog obrazovanja i ako radite sa ljudima koji se razumeju u prosvetu, onda se svi problemi mogu lako rešiti", poručio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević Obradoviću.
Matijević je istakao da je najveći društveni problem obrazovanja što u sistemu ima sve manje i manje učenika, navodeći primer da je za poslednjih 12 godina u Srbiji smanjen broj učenika u školi za oko 180.000.


"U Čačku će ove godine u prvi razred biti upisano 230 đaka manje, što je osam učiteljica manje", precizirao je Matijević.


Predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je da se mora raditi u korist obrazovanja, izrazivši nadu da vlada i ministarstvo neće kasniti po pitanju prethodnih dogovora, jer je trebalo ove izmene ugovora da budu urađene mnogo ranije.


Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković izjavio je da je ovim ugovorom postavljen neki pomak, ali da on i dalje nije idealan.


"Uradili smo neke stvari koliko za sada dozvoljava budžet Srbije. Imali smo još neke predloge, kao što ih je imala na primer policija. Ipak nismo rešili sve probleme u obrazovanju i treba uraditi još neke stvari", zaključio je Brajković.

Četvrtak 25.08.2011. 17:49
Sad su setili prosvetara kad je doslo vreme izbore i kampanje!!! Uvek nas se sete kad treba da im se da glas...Dakle po principu, 36 meseci ne misle o potrebama naroda,a poslednjih 6 pred kampanju smo najvazniji!!! Ja vise necu ovakav zivot,sa vlascu koja radi za mene samo sest meseci, a placam je pun mandat!!! Izbore sto pre!!!
Četvrtak 25.08.2011. 17:39
Opet ih je prevario.
Četvrtak 25.08.2011. 17:35
Sve je to na grbači budžeta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online