Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 25.08.2011.
12:34
J. L. Petković - Vesti A

Od otadžbine samo traktor

Političari u Beogradu i Prištini pozivaju Srbe da se vrate na Kosmet. Koliko su to prazne reči, najbolje su na svojoj koži osetili meštani sela Žač, koji su posle 11 godina podstanaraskog potucanja po centralnoj Srbiji u martu 2010. spakovali kofere i pravac rodni kraj.


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović se zaleteo obećavajući krov nad glavom, a osam meseci kasnije, na decembarskom minusu, tek su udarani temelji za dve kuće na 29 registrovanih povratnika.

Vlasti u Prištini pokazale su se daleko efikasnije. Poslali su majstore, koji su doduše isfušerili, ali su napravili 19 kuća. Te vlasti ipak nisu umele da obuzdaju komšije Albance, koji su Srbe dočekali protestima, kamenicama, pa čak i oružanim napadima. Dvojica povratnika su pretučena (u februaru i junu), a ko zna čega bi još bilo da nema vojnika Kfora da ih čuva.

Kosovska vlast gradi


Prema podacima Ministarstva za KiM, izgradnja dve kuće u Žaču i jedne kuće u Osojanu košta šest miliona dinara. Kuće su sada gotove, ali kako su predstavnici lokalne vlasti u Osojanu objasnili povratnicima, država nije zainteresovana da finansira i uvođenje vode i struje u izgrađene kuće. Ni nakon dve nedelje Ministarstvo nije odgovorilo na našu molbu o finasiranim projektima na KiM, naročito onih koji se odnose na programe povratka. Prištinsko ministarastvo za zajednice i povratak jeste. Prema njihovim podacima, od 2005. godine do danas za Srbe povratnike, interno raseljene i socijalne slučajeve sagradili su 540 kuća, a u Lapljem selu pet stambenih zgrada sa 108 stanova. Takođe, preko projekta SPARK koji se radi u saradnji sa UNDP-om, sagrađeno je 179 kuća. Osim za Srbe, kosovska vlast je gradila kuće i za Albance, Rome, Turke i Aškalije.

- Kako možemo da budemo zadovoljni kad jednom u tri meseca dobijamo paket hrane u kojem se nalazi - dve litre ulja, po kilogram šećera i pirinča, pakovanje makarona, dve sardine, dva nareska i jedan začin. U poslednjem su dodali kilogram keksa, i kanticu meda i marmelade od 600 grama, ali to je za čitavu porodicu. Kako s tim da preživimo? Zimus smo dobili promene na koži zbog nedostatka vitamina - kaže Veljko Komatović, predstavnik sela.


Sa suprugom Marijanom živi od pomoći od 4.500 dinara. Kada se vratio u Žač, mislio je da će mu država pomoći da se bavi poljoprivredom, ali ni to ne ide tako lako.
- Svake godine država pošalje seme i đubrivo u opštinu u Osojane, i to je besplatno za sve povratnike u opštini Istok. Ali, već naredne godine moramo da platimo sejanje 4.400 dinara po hektaru. Za moja tri hektara to je 13.200. Odakle? Od Vlade Srbije dobili smo traktor, a od EU mehanizaciju, smatram da nema razloga da plaćamo sejanje. U tom slučaju, rekli su mi da moram da platim 2.200 dinara po hektaru. Kakva je to pomoć?


Posle godinu i po dana od povratka, Veljko i njegovi Žačani misle da niko ne haje za povratnike.

Gde su nam kuće: Veljko Komatović

- Ostavljeni smo. Imam utisak da me niko ne vidi. To je mišljenje svih nas ovde. Srbima koji su se u Osojane vratili 2001. država je bar obezbedila posao u školstvu, zdravstvu ili opštini. Primaju i plate i socijalnu pomoć od Srbije. Recimo, samo nastavnica fizike i hemije u školi dobija skoro 70.000 dinara plate, a redovno prima i socijalnu pomoć od 4.500 dinara.


Inače, povratnička mesta uglavnom se nalaze na južnoj strani reke Ibar. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2011. 12:49
Mnogo ste se "lozili" na milosevica,ranije niste placali nista,pomoc dobijate i sada, a sam zivot vam je ispostavio racun.Od otadzbine samo traktor!?Malo li je?
Četvrtak 25.08.2011. 12:58
I dalje je ista priča - postoje oni koji žive OD Kosova i oni koji žive NA Kosovu! I posle nek neko kaže kako je Vlada ''dosta toga uradila za Srbe za KiM''.Taman koliko i Tači. Isti ''humanitarci''. Jedan paket u tri meseca?! Ma, to ne treba da nas iznenađuje - ovi što sede u vlasti, il trpaju sebi u d.p. ili u usta! Al bitno je da se ''mostići'' od pola milijarde evra grade, za ljude nema veze. Mada, s obzirom na jednu od delatnosti, pogodnoj za vršenje na i ispod mosta, nije ni čudo što mu se samo (moralne i političke) prostitutke obradovaše.
Četvrtak 25.08.2011. 13:31
Trebao si kod prvog šipca i pokradeš mu svu stoku pa mu prodaš istu i eto love! Tako rade ameri, što ne bi i ti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online