Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.08.2011.
12:11
J. L. Petković - Vesti A

Bez pomoći majke Srbije

Srbi na Kosovo u Beograd gledaju kao u majku i bez nje im nema opstanka. Međutim, Bojan Stojanović, gradonačelnik kosovske opštine Gračanica, upozorava da ponašanje srpskih vlasti neće doneti ništa dobro jer plaćaju i kapom i šakom ljude koji ne žive na Kosovu.

Ljudima treba pomoć da ostanu:
Bojan Stojanović

- Srpska vlast direktno radi na iseljavanju Srba sa KiM. A evo i kako: imate četvoročlanu porodicu gde su se svi, preko veza i vezica, zaposlili u zdravstvu ili prosveti. Država je platama stimulisala njihov ostanak, što je u proseku od 80 do 100.000 dinara mesečno u vreme kada je evro bio oko 60 dinara. Znači, porodica je mesečno od Srbije dobijala oko 5.000 evra, pomnoženo sa šest-sedam godina, to su dva-tri stana u Beogradu ili Smederevu! I sada imamo - turistički institucionalizam! Nastavnici, lekari, direkori firmi i opština, žive u Beogradu, idu u bisokop, pozorište, na Egzit, Bir fest, a na KiM "privređuju". A ostali nesrećnici ne mogu da nađu posao - ogorčen je Stojanović.


Upravo generacije "van beneficiranih sistema" Srbije dale su ogromu podršku Samostalnoj liberalnoj stranci. Sa neočekivanih 15.000 glasova Srba južno od reke Ibar, SLS je lupila šamar svima koji tvde da su legitmini predstavnici srpskog življa. Gračanica je Stojanoviću dala podršku od oko 5.000 glasova, a političari u Beogradu su mu zauzvrat, kao i čitavoj stranci, prilepili etiketu - izdajnika!


- Dela pokazuju da nisam izdajica. Politika treba da pomogne građanima da ostanu. Ako napraviš školu tenisa koju pohađa 160 dece, a pre toga niko nije držao reket u rukama, kako si ti onda izdajnik? Ili, školu fudbala koja ide na međunarodne turnire. Ako gradiš puteve, pozorište i laboratoriju za dijagnostiku, upošljavaš ljude, podstičeš poljoprivredu. Njihov turistički institucionalizam ne vodi ničemu, osim što imaju korist transportna preduzeća kada te razne direktore četvrtkom i petkom sa Kosova voze kući - u Beograd. A ko će da čuva manastire, tradiciju, identitet Srba na KiM?

Hoćete li Tačija za ministra
Problemi Srba na Kosovu mogu se rešiti samo ozbiljnom državnom politikom, isriče Stojanović:
- Mora da postoji strategija i jasan cilj koji želi da se postigne na Kosovu. Pretpostavite da Albanci odustanu od nezavisnosti, i imamo nove parlementarne izbore u Srbiji - dakle Kosovo, Preševo, Bujanovac, Medveđa - više od milion i po glasova. I kako onda izgleda novi parlament Srbije i vlada? Hašim Tači ministar spoljnih poslova?

O motivima glasača SLS-a, Srba južno od reke Ibar, gde srpske institucije godinama unazad ne funkcionišu, malo ko u Beogradu želi da raspravlja.


- Imam utisak, a neka greh ide meni na teret, da ima političara u Beogradu koji bi ujutru kada se probude najviše voleli da je na Kosovu stradalo 20 Srba, po mogućnosti, pa da onda u štampi dobiju dve-tri naslovne strane. I šta bi posle toga uradili? Ništa!


Stojanović nije omiljen ni u kosovskim institucijama. Neke nervira što sva saopštenja, izveštaje i dopise piše na ćirlici, pa ga Hašim Tači ga zove "paralelcem". Zaradio je i nadimak - Ratko Mladić jer ne poštuje "etnički ključ" po kojem bi zamenik gradonačelnika trebalo da bude Albanac, ne ide na njihove prijeme i ne dozvoljava da grade kuće u centru Gračanice.


- Opština Gračanica je odbila 4.000 građevinskih dozvola Albanaca. Ko bi to uradio da nije Srba u institucijama?! Dok Beograd ispregovara, već bi promenili etničku strukturu stanovništva. A i kako da zaustave, kada predsednik opštine na pitanje policajca KPS-a čime se bavi, kaže da je profesor, a na Terazijama se busa da drži institucije na KiM. Šta mi glumimo? Je l' zna neko da fabrika Feronikal u Glogovcu nije više u u rukama Vlade Srbije, a da od nje platu prima i direktor i ceo upravni odbor, baš kao i direktor gradske toplane u Prištini? Zašto se tim novcem ne pomognu oni koji su ostali?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2011. 12:43
Hvala Bogu da neko kaze istinu,ali je situacija prilicno uvrnuta da bi se nesto promenilo na bolje.Mi ovde u Sumadiji ,kao vi dole,nemamo posla zbog gospode koja su hrabro pobegli i pozaposljavali se iskljucivo po drzavnim firmama.Tu su dss,sps,kasnije ds, debelo zavrsili posao,guseci se od vikanja da je "Kosovo Srbija".Koliko njih je prodalo imovinu i sada se sepuri po Kraljevu,Kragujevcu,Nisu,Beogradu...A ko je davao tolike plate i dodatke dok ostatak naroda radi za sisarke,ima li taj ime,stranka,politicar,ko su oni?!Politicku ozbiljnost i strategiju sa sadasnjim politicarima necete moci da nadjete,jer oni sracunato idu na to da vas isteraju sa Kosova,a ostatak Srbije da upropaste.Jasno!?
Četvrtak 25.08.2011. 16:33
Naravno da je sav narod uz nas i vise nego sto mi to mislimo! Samo ova vlast nije!!!Ova vlast ne misli na svoje gradjane bilo da se nalaze na severu jugu ili zapadu! Na isto mu dodje,osim sto smo mi na jugu zivotno ugrozeni!!! Vladajuca koalicija se samo brine o tajkunima,licnim dzepovima i interesnim grupama,a gradjane stavlja na 10.mesto! Zato i trazimo izbore da bi dobili vlast koja ce se boriti za dobrobit svih gradjana u zemlji i inostranstvo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online