Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 25.08.2011.
12:32
Srna A

"Tražićemo osudu zbog upotrebe sile na KiM"

Ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić, izjavio je u Banjaluci, gde se sastao sa predsednikom Republike Srpske Milodardom Dodikom, da će Srbija na sednici Saveta bezbednosti UN tražiti osudu jednostrane upotrebe sile albanskih vlasti na Kosovu i da će sa predstavnicima Republike Srpske pokušati da napravi zajednički stav Predsedništva BiH o ovom zahtevu Srbije.

Ministar inostranih poslova: Vuk Jeremić
 


 


Jeremić je rekao da će na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti biti razmotrena dešavanja na Kosovu tokom prethodnog meseca, ističući da želi da se konsultuje o tome sa predstavnicima Srpske, s obzirom na to da je BiH članica Saveta bezbednosti.

RS će podržati stavove Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska neće dati saglasnost BiH da prizna nezavisnosti Kosova. Dodik je posle sastanka sa šefom srpske diplomamtije Vukom Jeremićem rekao da je Kosovo trenutno ključno pitanje u regionu i da će Republika Srpska u tom kontekstu pratiti stavove Srbije.
"Imajući u vidu ulogu BiH kao članice Saveta bezbednosti, mi ćemo pokušati da izgradimo jedinstven stav na nivou BiH o tom pitanju, pogotovo imajući u vidu jedinstvenu upotrebu sile tzv. vlasti Kosova u dešavanjima koja su izazvala najnoviju krizu", rekao je Dodik novinarima posle sastanka.
Predsednik Srpske je naglasio da je Jeremića upoznao o najnovnijim dešavanjima u vezi sa formiranjem Saveta ministara BiH ističući da osim današnjeg sastanka sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem nema drugih sastanaka i da nije spreman da inicira takve sastanke.
Kada je reč o odnosima Republike Srpske i Srbije, Dodik je rekao da je ta saradnja svaki dan sve bolja i najavio nastavak projekata, posebno kada je reč o usklađivanju obrazovnih programa Srpske i Srbije.

"Ono što se u julu desilo na Kosovu prouzrokovano je činjenicom da je neko htio da pošalje specijalne snage na sever Kosova i sve što se dogodilo nakon toga je posledica te odluke", rekao je Jeremić nakon sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.


Prema njegovim rečima, ta odluka će se, ukoliko ne bude osuđena, ponoviti, a Srbija sebi ne može da priušti ponavljanje bilo kakve nestabilnosti i narušavanje bezbednosti na bilo kom delu njene teritorije. On je dodao da su predstavnici Srbije prethodnih nedelja izvršili konsultacije sa svim članicama Saveta bezbednosti.


"Mi se uvek trudimo da koordinirano nastupamo kada je reč o sednicama Saveta bezbednosti, a pošto će Srbija biti i na sednici Generalne skupštine UN hteli smo da čujemo kakvi su prioriteti Srpske, s obzirom na to da je Srbija u drugačijoj poziciji", dodao je Jeremić.


Komentarišući posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, Jeremić je rekao da su na tom sastanku upućene važne poruke koje će imati strateške posledice za situaciju na zapadnom Balkanu.


"Bilo je vrlo važno da rukovodstvo RS bude upoznato iz prve ruke o tome šta se tamo razgovaralo i kako Srbija vidi vreme koje je pred nama imajući u vidu sadržaj tih poruka", naglasio je Jeremić, ne precizirajući sadržaj razgovora.


Jeremić je istakao dobru saradnju Ministarstva inostarnih poslova Srbije sa Vladom RS, u okviru koje je tokom ovog leta upućen jedan broj vladinih službenika RS na praksu u MIP Srbije, što će doprineti jačanju profesionalnih kapaciteta institucija RS.


"Pred nama je složeno vreme, ne samo kada je reč o zapadnom Balkanu, jer je ovo težak trenutak u celom svetu zbog ekonomske krize koja ima jasne političke posledice na evropskom prostoru i moramo ostati složni i dobro koordinisani", poručio je Jeremić.


Govoreći o predstojećoj sednici Svaveta bezbednosti UN, Jeremić je rekao da će Srbija tražiti osudu jednostrane upotrebe sile na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2011. 12:59
u nedostatku diplomatske aktivnosti, zajebava gradjane srbije.
Četvrtak 25.08.2011. 13:00
Povedi i Đelića. On je dobar u zastrašivanju. Angela još ne može da dođe sebi od straha...
Četvrtak 25.08.2011. 12:55
Sklonite,bre,ovog amatera da nas vise ne zamajava!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online