Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 24.08.2011.
13:51
Beta A

"Kosovo istinski nezavisno samo uz pomoć Srbije"

Istinski nezavisno Kosovo može da postane samo uz pomoć Srbije, a Beograd i Priština neće moći da izbegnu da pre ulaska u Evropsku uniju (EU) potpišu mirovni sporazum, piše u današnjem komentaru na naslovnoj strani nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung".

List ukazuje da je "carinski sukob" Srbije i Kosova samo "sporedno poprište većeg sukoba" i da će ta pitanja "biti brzo rešena jer i Beograd i Priština trgovinsku blokadu moraju da uklone imajući u vidu sopstvenu privredu. Ali, potom će izvirati nova naoko 'tehnička' pitanja", navodi list.

Dodaje se da će "zalihe takvih sukoba koji preko noći postaju poitičke teme presušiti tek kada se načelno odgovori na pitanje ko politički kontroliše sever Kosova".

"Odluku o tome EU ne bi trebalo da prepusti nekolicini balkanskih kriminalaca. Sve dok sever Kosova samo na karti pripada Kosovu, neće biti moguća stabilnost na Kosovu bez Kfora", ocenjuje list.

FAC smatra da "dve stvari moraju da se promene pre nego što međunarodne trupe budu povučene sa Kosova", a prva je da "međunarodna misija Euleks mora konačno i na severu Kosova da ispunjava svoje zadatke".

"Važnija od Euleksa je srpska vlada. U njenom je interesu da se postigne rešenje, jer šverc na severu Kosova srpskom budžetu nanosi najmanje isto toliko štete kao i kosovskom", ukazuje nemački dnevnik.

Navodi se da "Beograd na severu Kosova može da igra konstruktivnu ulogu, što pokazuje praksa pri izdavanju pasoša". Naime, Srbija "bez greške ispunjava zahtev" da se Srbima sa severa Kosova izdaju pasoši sa posebnom oznakom koja im, za razliku od građana Srbije, ne dozvoljava bezvizno putovanje u zemlje EU.

FAC ocenjuje da "Beograd i Priština neće moći da izbegnu potpisivanje mirovnog ugovora pre ulaska u EU".

"U tom ugovoru, nazovimo ga ugovoru iz Mitrovice, Srbija doduše ne bi morala da prizna državu Kosovo, ali bi morala u najmanju ruku da poštuje njegov teritorijalni integritet. Vlada u Prištini bi, pak, morala da prihvati rešenje o autonomiji za sever Kosova", piše list.

"Rezultat bi bio specijalni status okrenut ka Beogradu, pri čemu bi formalna pripadnost Kosovu ostala. To bi mogli da prihvate svi kojima je stalo do dobrobiti njihovih građana", navodi komentator lista "Frankfurter algemajne cajtung".

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 13:57
Nemci nam govore da treba da postujemo " teritorijalni integritet Kosova " a to sto niko ne postuje teritorijalni integritet Srbije nije vazno ? ZUTOCRVENU BANDU TREBA DA POVESAMO NA TERAZIJAMA pa da se onda okrenemo resavanju nacionalnog interesa Srbije i Srpskog naroda.
Sreda 24.08.2011. 14:19
Jasno je receno - Kosovo je istinski nezavisno samo ako to Srbija dozvoli i prizna, sve ostalo je prodaja magle, laz i politicki trik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online