Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 24.08.2011.
09:48 >> 17:42h
Press, Blic, Vestionline A

Danas i sutra paklena Srbija

Živa u termometru Meteorološke stanice u centru Beograda danas je pokazala rekordnih 42 stepeni. Prema vremenskoj prognozi i u četvrtak moći ćemo da osetimo kako se otprilike živi u Sahari. Toplotni talas koji stiže sa severa Afrike spržiće danas i sutra celu Srbiju i veći deo regiona jer temperatura prelazi i 40 stepeni. A neočekivano toplo biće i u septembru.

Časlav Stanojević, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da se visoke temperature očekuju u narednim danima u gotovo svim većim gradovima u Srbiji, a naročito južnije od reka Save i Dunava.

"U ovim gradovima temperature gotovo i da neće padati ispod 35, a ići će do 39 stepeni Celzijusovih. U centralnoj i južnoj Srbiji noćne temperature padaju ispod 20 stepeni Celzijusovih, što je jako dobro za rashlađivanje ljudi i oporavak prirode", objašnjava Stanojević.

Malo lakše će se disati tek u petak, ali će i dalje biti veoma vrelo, dok, prema najavama meteorologa, kiše nema ni na vidiku. Prema najavi meteorologa  i u septembru će biti vrelo, odnosno temperatura će se kretati od 28 do 30 stepeni Celzijusovih.


Kolapsi zbog visokih temperatura već su počeli, zbog čega je beogradska Hitna pomoć juče do 15 časova intervenisala čak 100 puta, od čega 40 na javnom mestu. U to vreme, najtoplije je bilo u Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu i Ćupriji, gde je prema zvaničnim podacima temperatura iznosila 36 stepeni.


Bez obzira na ove avgustovske vreline, ni u jednoj, pa ni u našoj zemlji, rad na vrućini nije zabranjen. Poslodavcima je preporučeno da od 11 do 16 sati ne izvode radove na otvorenom. Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt apelovala je u utorak na poslodavce da primenjuju mere iz te preporuke.

Penzioneri, oprez!

Za oko 1.350.000 penzionera upravo u četvrtak, kada će temperatura dostići 40 stepeni Celzijusovih, počeće isplata drugog dela julskih penzija, pa se očekuju ogromne gužve pred bankama i poštama.

Isplata počinje istoga dana za penzionere koji primanja dobijaju preko tekućih računa, kao i za korisnike kojima novac stiže na kućnu adresu.

Kako da se zaštitite od opasnih vrućina?

- Ne izlažite se suncu između 10 i 17 časova
- Pre izlaska na sunce namažite se kremom sa zaštitnim faktorom
- Kremu sa zaštitnim faktorom mažite na svaka dva sata
- Nosite šešire, lanenu ili pamučnu odeću, naočare za sunce
- Taman ten iz solarijuma obezbeđuje zaštitu samo kao preparat sa faktorom od 4 do 5
- Što ste svetlije puti koristite jači zaštitni faktor
- Dete do godinu dana ne izlažite suncu

- Pijte što više tečnosti

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 10:02
Штитите педере, а раднике што црнче на врелини ко шљиви.
Sreda 24.08.2011. 11:15
Mass mediji su čudo. Sećate se 1999 godine i pomračenje sunca, kako su lagali, ne izlazite, desiće se ovo, ono, koje budalaštine. Sunce je izvor života! Slažem se, ladno pivo i nema frke. hehehe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online