Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 24.08.2011.
03:12
Alo! A

Ljajić bi odmah uhapsio Gadafija

Moamer Gadafi biće uhapšen ukoliko pobegne u Srbiju i istog trenutka isporučen Hagu, kaže za “Alo!“ predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Srbija nije sigurna kuća za Gadafija

Ljajić ipak tvrdi da je i hipotetički bekstvo libijskog lidera u Srbiju nemoguće.


“Prvo, mi smo isporučili 45 naših građana, među kojima i predsednika, generale... Zašto onda ne bismo izručili stranog državljanina?! Iako je to hipotetički gledano besmisleno, na to nas obavezuje sporazum o saradnji s tim sudom, ali i činjenica da smo članice UN“, priča Ljajić.


On se priseća da je upravo pre desetak godina, kada se sreo sa Gadafijem, jedna od tema njihovih razgovora bio sud u Hagu.


“Bilo je to 2001. godine kada sam bio u delegaciji koja se srela sa Gadafijem, a tema je bila otpis naših dugova prema Libiji. I taj susret se baš poklopio s pritvorom Slobodana Miloševića pre nego što je isporučen Hagu. U jednom trenutku, Gadafi je rekao: ’A Milošević? Ne mislite valjda da ga izručite tom zločinačkom sudu?’“, priseća se Ljajić.


Treba li Srbija da prizna pobunjenike?


Da je svrgnuti libijski lider zaista prošlost, pokazuje i čin zaposlenih u Ambasadi Libije u Beogradu koji su na zgradu ambasade, umesto zelene, istakli crveno-crno-zelenu zastavu libijskih pobunjenika.

Strpljivo sa priznanjem pobunjenika: Vladislav Jovanović

Bivši ambasador pri UN-u Vladislav Jovanović ipak smatra da Srbija još ne bi trebalo da se izjašnjava o priznavanju vlasti pobunjenika.


“Odnosi između dve zemlje se uspostavljaju u skladu postojanja tih država, odnosno njihovih vlada. U ovom slučaju, kada vlada jedne države postoji samo formalno jer nema vlast na celoj teritoriji Libiji, konstatuje se novo stanje. Mi ćemo morati da prihvatimo to novo stanje, ali zbog budućih odnosa moramo to uraditi u pravom trenutku, s obzirom na to da smo s Tripolijem uvek imali dobre odnose“, podseća Jovanović.


“Međutim, iako su neke zapadne zemlje priznale pobunjenike, mislim da mi treba da sačekamo s priznanjem još možda nedelju-dve, s obzirom na to da iz Libije stižu vrlo kontradiktorne informacije i zbog činjenice da se tamo vodi veliki propagandni rat na čijem je čelu Zapad. Da je tako, govore i informacije da je Gadafi ubijen, pa da su njegovi sinovi uhapšeni, a onda je sve to demantovano“, kaže on.

Prema evidenciji Ambasade Srbije u Tripoliju, posle evakuacije pre nekoliko meseci, u Libiji je ostalo oko 120 državljana Srbije, od kojih je stotinak u prestonici i za sada su dobro.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 09:34
kretencina podmukla. nikada mu nisam verovao niti cu. poturica i ovejani manipulant i prevarant koji radi za svaku antisrpsku susu, samo nikako narod da prihvati cinjenicu. sulja ili ljalja, nema razlike.
Sreda 24.08.2011. 04:17
Alo BRE sta se cudis coveku se osladilo isporucio bi taj isvoju rodjenu majku ako ju je u opste imao HIBRID JEDAN isporucio bi i komsijinu macku da vidi istaknut oglas na banderi da je nestala ISPORUCIO BI TAJ SAMOG SEBE zato beeeziiiii oood njeeeegaaa
Sreda 24.08.2011. 03:29
Pa da s čime se hvalite ,s kime i za koga radite,kako će vas tek Bog da kazni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online