Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 23.08.2011.
13:56
Press A

Narednih 10 dana pakao u Srbiji i regionu

Srbiju, ali i čitav region, ove nedelje će pogoditi toplotni talas koji će živu u termometru podići i preko 40 stepeni Celzijusa. Najtoplije će biti u četvrtak, a prognostičari kažu da će se vrelina zadržati sve do kraja meseca.

Ako ste napolju, osvežavajte se što češće
 

Kako piše beogradski "Pres", meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" Ivan Ristić precizira da će se ovaj topao talas sa temperaturama od 38 do 40 stepeni zadržati sve do subote.


- Najtoplije će biti u sredu i četvrtak. Danas će maksimalna temperatura biti od 32 do 34 stepena, sutra 36, a u četvrtak od 38 do 40 stepeni Celzijusovih. Od petka će temperatura padati, ali će i dalje biti jako vruće. Već u nedelju temperatura će pasti - najavljuje Ristić.


Građani će u lepom i veoma toplom vremenu moći da uživaju do polovine septembra.


- Početkom septembra temperature će biti od 25 do 30 stepeni, a prve padavine se još ne naziru - navodi Ristić.

Kako da se zaštitite kad upekne zvezda?

- Ne izlažite se suncu između 10 i 17 časova
- Pre izlaska na sunce namažite se kremom sa zaštitnim faktorom
- Kremu sa zaštitnim faktorom mažite na svaka dva sata
- Nosite šešire, lanenu ili pamučnu odeću, naočare za sunce
- Taman ten iz solarijuma obezbeđuje zaštitu samo kao preparat sa faktorom od 4 do 5
- Što ste svetlije puti koristite jači zaštitni faktor
- Dete do godinu dana ne izlažite suncu


Vrelo i u okruženju

Prognostičarka Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dragana Broćović rekla je da je najviša temperatura u avgustu u Srbiji izmerena 12. avgusta 1921.


- Tada je izmereno 41,9 stepeni - navela je Broćovićeva.


Toplotni talas zahvatio je čitav region. Meteorolozi u Hrvatskoj najavili su da će ovo biti najtoplija nedelja u ovoj godini, kao i da je juče u pet sati ujutru u Dubrovniku izmeren 31 stepen. U Crnoj Gori i Makedoniji temperatura je već tokom proteklog vikenda prelazila 40, a zbog vrućina, osim u Crnoj Gori, i vatrogasci u Grčkoj i Turskoj poslednjih dana se bore sa požarima.


Lekari savetuju građane da tokom vrućina, ukoliko baš ne moraju, ne napuštaju svoje domove. Kardiolog i PR Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, dr Nada Macura, čak i zdravim osobama savetuje da izbegavaju izlaganje suncu između 11 i 15 časova.


Oprezno na suncu

- Stariji građani, a posebno hronični bolesnici, trebalo bi samo da izlaze u ranim jutarnjim satima i posle 17 časova, dok epileptičari, psihijatrijski i bolesnici koji piju mnogo lekova nikako ne bi trebalo da se izlažu suncu - savetuje dr Macura.


Dugotrajno izlaganje suncu, podseća ona, može dovesti do sunčanice i toplotnog udara.


- Pacijente koji dožive toplotni udar trebalo bi preneti u hladovinu, poprskati hladnom vodom. Sunčanica izaziva jaku glavobolju i telesnu temperaturu preko 40 stepeni. Može doći i do gubitka svest - kaže dr Macura.

Sreda 24.08.2011. 02:06
Ovde je pakao od kada znam za sebe.
Utorak 23.08.2011. 16:02
Dal si ti normalan kako da uzivam na +40 utrandzi iz sredine proslog veka vidis li ti igde novog Spanca ili se on mozda vidi kroz 3 de naocare gde to ima da se mazne
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online