Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.08.2011.
00:17
Politika A

Kada zatvorenici postanu slikari

Na privrednoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda u Somboru, proteklog vikenda, osuđenici iz 12 srpskih zatvora i umetnici iz Vojvodine i Republike Srpske zajedno su predstavili svoja umetnička dela. Platna na koja su prenosili svoje vizije, nade, emocije, nemire i strahove izložili su na likovnoj koloniji "Elan" koja je održana po 16. put.

Boje su svetlost, a svetlost je energija, a energija...: Zatvorenikčka ruka i kreacija 
 

"Likovna kolonija 'Elan' jedinstvena je po svojoj koncepciji i svemu onome što je prati. Kao takva zauzela je istaknuto mesto na mapi likovnih saziva ne samo u Somboru i Srbiji, nego i u regiji. Ove godine na kolonijijeučestvovalo 14 osuđenika iz 12 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija. Nesebičnu pomoć i u radu i oko organizacije pružili su MilenkoBuiš, Mihajlo Milošević, Svetislav Šljukić i Rade Dragić koji su već 15 godina redovni učesnici. Svoj doprinos dali sui mnogi drugi istaknuti umetniciiz Beograda, Sombora, Apatina, Vrbasa, Kule, Sivca, Palića, Sremske Mitrovice, Banatskog Novog Sela, Bačkog Dobrog Polja i Rogatice iz Republike Srpske", kaže Zorana Vučićević, portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

 

Likovna kolonija "Elan", prema rečima njenog inicijatora psihologa Petra Trbojevića, pokrenuta je da bi Kazneno-popravni zavod u Somboru obezbedio fond slika čija je funkcija bila prevaspitavanje osuđenika.

"Praksa u zavodu pokazala je da prostor s delima likovnih umetnika utiče na ponašanje osuđenika u pozitivnom smislu. Jer boje su svetlost, a svetlost je energija, a energija utiče na ponašanje ljudi", rekao jeTrbojević, koji i danas, iako je u penziji, pomaže svojim savetima da bi ova manifestacija bila što uspešnija.

Zajednička izložba akademskih slikara i amatera iz zatvora

Nikola Ilić, upravnik zavoda, i Aleksandar Hinić, načelnik službe za tretman, potvrđuju uspeh u resocijalizaciji osuđenih lica uz pomoć likovnih dela i naglašavaju da nijedna slika koja se nalazi u zajedničkim prostorijama i holovima u kojima borave osuđena lica nije ogrebana niti oštećena na bilo koji drugi način.

Ove godine prvu nagradu na "Elanu" osvojio je Mirza Župljanin iz Kazneno-popravnog zavoda u Ćupriji za delo "Bez naziva". Drugo mesto pripalo je štićeniku Okružnog zatvora u Kraljevu Zoranu Savkoviću za rad pod nazivom "Ples ždralova", dok su treće mesto zauzeli Bogdan Arsenijević i Ilija Bjelić iz Okružnog zatvora u Beogradu za mozaik koji je tako i nazvan.

U dosadašnjem radu kolonije učestvovalo je više od 200 slikara iz zemlje i inostranstva koji su zavodima poklonili preko 800 umetničkih dela. Jedno od njih je skulptura "Ruka" akademskog vajara Vukašina Milovića, koja se nalazi na ulazu u privrednu jedinicu "Elan" KPZ-a u Somboru.

Veza ove privredne jedinice i umetnika počela je davne 1980. godine kada su u ovoj privrednoj jedinici osuđenici, u okviru radnog angažovanja, počeli da izrađuju predmete od drveta kao što su štafelaji, ramovi, palete...

Savremen zatvor

 

Kazneno-popravni zavod u Somboru je ustanova otvorenog tipa. U posebnom odeljenju Zavoda, koje je zatvorenog tipa, nalaze se pritvorenici oba pola s područja Okružnog suda u Somboru. Kapacitet KPZ u Somboru je oko 200 osoba: 50 u otvorenom odeljenju i 150 u pritvorskoj jedinici. Prosečno brojno stanje je oko 130 zatvorenika.

Zgrada otvorenog odeljenja je nov objekat koji se nalazi oko četiri kilometara od centra grada, i u funkciji je od 1999. godine. Rađena je namenski za smeštaj primarno osuđenih lica i koncipirana je prema svim savremenim penološkim kriterijumima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online