Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 21.08.2011.
13:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vlasti raste nos, a narodu uši

Lovac na lažna politička obećanja, tako bi se mogao drugačije opisati posao Zvonka Ninkova, urednika sajta Istinomer. On sa svojom ekipom svakodnevno prati i ocenjuje govore političara, pa su zbog strogih ocena neki hteli da "dođu da mu nešto objasne".

Ninkov kaže da srpski političari obećavaju zato što imaju potrebu da fasciniraju građane, i to češće lažu muškarci nego žene. Najiskreniji su lokalni funkcioneri jer i više rade, dok ministri uglavnom pričaju, a malo toga sprovedu u delo. Rezultat ovakve političke scene su ogorčeni građani koji ili ne znaju za koga će glasati i da li će uopšte izaći na birališta.

Zvonko Ninkov


U svetu ovakvi sajtovi i istraživanja odavno postoje, kako je kod nas?
- Mi smo prvi, a drugi su brzo prihvatili našu ideju. Građanima Srbije nedostaje politička kultura. Tako, mada javno govore da je dobro to što radimo, srpski političari se nasamo često ljute.


Šta vam kažu?
- Zovu telefonom ili zadužuju druge da nas zovu i kažu kako to nije u redu i da im se ne dopada to što radimo. Bilo je i onih koji su pretili, ali su se povukli jer su im savetnici govorili da će time napraviti još goru situaciju po sebe. Na kraju se sve završi samo na galami.

Zakletve bez pokrića

 

Zvonko Ninkov rođen je 1976. u Zrenjaninu. Diplomirao je 2001. na Fakultetu političkih nauka, a tri godine kasnije specijalizovao je novinarstvo u elektronskim medijima. Radio je kao reporter na televizijama B92 i Fox, kao i u PG Mreža.

Meri istinu političarima koji su, kako kaže, sve kreativniji u obećanjima, a sve manje ih ispunjavaju.

 

Ideju za ovakvu vrstu posla dobila je njegova koleginica koja je iz dosade tokom trudnoće na televiziji pratila Obaminu predsedničku kampanju u Americi. Tada je shvatila da se u toj zemlji izjave funkcionera i te kako mere. Oboje novinari, započeli su rad na sajtu Istinomer i počeli da daju ocene srpskim političarima.


- Kada je na zrenjaninskom radiju kolega u emisiji čitao prvi tekst koji sam napisao, nisam mogao da verujem, tresao sam se od treme kakvi će biti komentari slušalaca. To je bilo samo prvi put, kasnije je to sve leglo - objašnjava Ninkov svoj prvi susret sa profesijom.

Supruga Ana takođe je novinar, a oboje najviše vole da svoje vreme van posla provode sa sedmomesečnom ćerkicom Hanom.

Ko se dosad najviše uvredio?
- Lider LDP-a Čedomir Jovanović je prvi koji se veoma uvredio, a drugi je funkcioner naprednjaka Aleksandar Vučić. Pisali su saopštenja za javnost, demantovali, a onda smo mi odgovorili. Nakon svega porasla je posećenost sajta.


Kakva je situacija sa liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem, on je čak i šutirao novinare kada se naljuti?
- Mislim da je on oguglao i očvrsnuo, ne buni se.

Verovatno se vlast više ljuti nego političari iz opozicije?
- Obrnuto. Opoziciji je dosad teže padala naša kritika, jer su već navikli na lagodan položaj i smatraju da su oni jedini zaduženi da kritikuju.

A šta kažu ministri?
- Svi se ljute, ali meni ne smeta. Zvala me jedna ministarka jer smo njenu izjavu ocenili sa "skoro istina" i tvrdila da grešimo. Smatrala je da je kazala više i od potpune istine. Meni je to bilo fascinantno.

Ko najviše obećava, a koliko njih zaista ispuni to što kaže?
- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je oborio sve rekorde u obećanjima koja ne ispunjava i skoro sam siguran da niko u skorije vreme neće uspeti da mu se približi. To me čudi jer ima najduži ministarski staž, radio je na terenu, a ima lošu procenu.

Da li postoje pozitivni primeri?
- Nažalost, retko. Najčešće lokalni političari, a njih je najmanje u medijima, paze šta obećavaju. Što se tiče uticajnijih političara, već duže vreme najviše ispunjenih obećanja ima gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Dobro se kotira i ministar policije Ivica Dačić, a zanimljiv mi je i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma. On ispunjava obećanja i što se tiče junica i para za novovenčane parove i tome slično.

Ali, ako se uporedi politika koju je vodio pre nekoliko godina sa sadašnjom, svima će biti jasno da je ona bila nacionalna, a sada je i te kako proevropska. Uhvaćen je u nedoslednostima kad je ideologija u pitanju, pa vodi politiku kako duva vetar.

Nije jedini koji menja politički pravac...
- Naprednjaci su slični. Ako se pročita šta je Tomislav Nikolić pre samo nekoliko godina pričao o saradnji sa Hagom, o Evropskoj uniji, vidi se da se danas zalaže za ono što mu je tada bilo neprihvatljivo. Govorio je da sa svim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova ne treba pričati, a danas sa bivšim američkim ambasadorom Kameronom Manterom pije kafu, putuje u Brisel, Ameriku.

Koga najviše volite da ocenjujete?
- Najviše sam voleo ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića dok je bio ministar! On je bio potpuno neobavešten. Kaže da će hrana pojeftiniti, a sve životne namirnice poskupe. Kaže da će pasti cena benzina, a on sutra poskupi. Bio je potpuno pogrešna ličnost na pogrešnom mestu.

Da li bolje lažu muškarci ili žene?
- Najviše je u proteklim godinama obećavao Mlađan Dinkić. Ima tu potrebu da kada god se negde pojavi obeća da bi ljude zadivio. Svi se sećaju priče o 1.000 evra koju je obećao građanima od akcija NIS-a, a dobili smo oko 20. I Mrkonjić izađe samouveren i obećava na veliko. Žene političari retko imaju potrebu da fasciniraju javnost.

Predsednik Srbije Boris Tadić je nedavno izjavio da je sve što je obećao ispunio. Kako ga ocenjujete?
- On tek voli u sve da se meša, a ne zna dovoljno. U investicije, poljoprivredu, restituciju...

Cvetković se budi početkom jula

 

- Premijer non-stop ćuti, pa ne možemo ništa. Da li je to zato što je dobio mig od Demokratske stranke, jer svi znamo da je njima blizak iako je nestranačka ličnost. Ili nema potrebu da priča, ne znam.

 

Ni predsednik prethodne vlade Vojislav Koštunica nije imao potrebu da se obraća građanima. Cvetković nema osećaj da građanima treba da kaže da li će kada naiđe drugi talas krize moći da vraćaju dug banci za kredit za stan, ili detetu da plate školovanje. Ne, on ćuti. Probudi se svake godine početkom jula kada dođe godišnjica Vlade i onda hvali svoje ministre.

Građani koji nisu često na internetu nemaju baš mnogo mogućnosti da prate vaša istraživanja?
- Snimili smo pilot epizodu i išli od televizije do televizije. Svi su rekli da je super, da je veoma zanimljivo i da će nam odgovoriti da li smeju da puste.

Šta kažu građani, kakvi su komentari?
- Građani su užasno razočarani i zbunjeni, mnogo više nego pre ranijih izbora. Pojedinci iz DS-a i SPS-a zaklinju se da neće da prave koalicije, pa urade suprotno uz površno obrazloženje "predsednici stranaka su nam stradali, pa smo bliski". Tako su nasamarili one što su za njih glasali i nije čudo što se narod oseća kao magarac.  

Nedelja 21.08.2011. 13:36
Cedomorac i ostali zuti se ljute za kritike na nerad lazi pa da nece mozda svetosavski orden bagra
Nedelja 21.08.2011. 13:34
Sve je to dzabaka,nista tu nece da se promeni.
Nedelja 21.08.2011. 15:40
Ljudi su jednostavno bili u šoku posle izbora 2008 godine i pretrčavanja Dačića i ekipe kod DS i sa onom sramnom krađom blanko ostavki i otimačine poslaničkih mesta od SRS od strane verolomnika Nikolića i Vučića. Te dve stvari su ubile ljude u pojam jer to je nezapamćeno da neko posle izbora napravi otklon za 180 stepeni pa žestoko prevari birače. Zato će se pored nas nacionalista i ostali Srbi iz čistog srpskog inata oprediliti za DSS i SRS koji su ostali dosledni svojim stavovima. Pa neka glodari pamte i kada izađu iz Zabele.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online