Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.08.2011.
08:44
Z. Marjanović - Vesti A

Romeo i Julija iz Kolubare

Nema seoskog groblja u Srbiji koje ne čuva priče o velikim ljubavima. Ponekad ih pokrije zaborav, a ponekad kao priča sa groblja u selu Vreoci kod Lazarevca ožive zahvaljujući nepredviđenim događajima. Priča o ljubavi harmonikaša Dragutina Pantelića i Leposave Radojičić iz 1925. godine ponovo je u žiži u Vreocima zbog preseljenja seoskog groblja.

Traži Leposavinu rodbinu: Goran Pantelić

- Dragutin je bio rođeni brat mog dede Vitomira zahvaljujući kome znamo detalje priče o zabranjenoj ljubavi Dragutina i Leposave.

Dragutin je bio kaplar u Prvom svetskom ratu, naočit čovek i nadaleko poznati harmonikaš, a Leposava je bila čuvena po lepoti. Zagledali su se jedno u drugo, zaljubili se i s jeseni 1925. godine hteli su svoju ljubav da krunišu brakom, ali se tome suprotstavio Dragutinov otac Miloje, moj pradeda. U to vreme očeva reč se nije smela pogaziti.

Po pričanju dede Vitomira, Miloje je bio zadrt i prek čovek i ništa ga nije moglo umilostiviti da blagoslovi brak Dragutina i Leposave.

Pošto su se neizmerno voleli, Dragutin i Leposava su odlučili da zauvek ostanu zajedno. Otišli su do neke Ivanove jabuke, zagrlili se, između sebe stavili bombu i aktivirali je. Baš kao Romeo i Julija, izabrali su smrt - objašnjava Goran Pantelić, sedeći na deblu Ivanove jabuke koju je vreme već odavno oborilo.

U džepu kaputa pronađeno je Dragutinovo oproštajno pismo u kome je ostavio amanet da on i Leposava budu zajedno sahranjeni tako da im se kovčezi prorežu i da im se ruke uvežu vezenim peškirom tako da se dodiruju za sva vremena.

Zajednička kuća Dragutina i Leposave na groblju u selu vreoci

Kako je Dragutin želeo, Pantelići su tako i uradili. Povezali su im ruke peškirom, a kovčezi su uporedo odneti do zajedničkog groba na seoskom groblju u Vreocima. Bila je to jedna od najvećih sahrana u selu, a Dragutina i Leposavu su do večne kuće muzikom ispratili svi muzičari iz tog kraja.


Posle 86 godina ispostavilo se da večne kuće Dragutina, Leposave i još oko 5.000 Vreočana ipak nisu večne. Pošto ispod sela i seoskog groblja leže ogromne količine uglja dovoljne za rad Termoelektrane Kolubara za još pola veka, odlučeno je da se i selo Vreoci i groblje isele.


- Nismo bili za preseljenje ni sela ni groblja, ali sila Boga ne moli. Već je na novom groblju u Lazarevcu preseljeno 11 Pantelića, mojih predaka, ostao je samo još Dragutin, ali ne znam kako će zajedno da presele njega i Leposavu.

Problem je u tome što niko ne može da nađe nikoga od Leposavine familije da da saglasnost za njenu ekshumaciju, možda ih više i nema, a nije red da Dragutina preseljavamo bez Leposave. To nipošto!

Nadam se da će se i to rešiti i da će Dragutin i Leposava ponovo naći mir u novoj večnoj kući za koju se nadamo da će stvarno biti večna i da ih više niko i nikad neće uznemiravati - zaključuje Goran Pantelić.
 

Seoba živih i mrtvih
 

Vojislav Sinđelić

Vojislav Sinđelić iz Vreoca je rođen 1925. godine kada su Leposava i Dragutin izabrali da za sva vremena ostanu zajedno:
 

- O Dragutinovoj i Leposavinoj ljubavi se dugo godina pričalo u selima oko Lazarevca, a potom su zaboravljeni sve do nedavno kada je došlo veme da se iz Vreoca sele i mrtvi i živi. Siguran da će i prilikom preseljenja njihovih grobova biti poštovana njihova želja i da za sva vremena budu zajedno.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online