Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 19.08.2011.
15:11
Vestionline, Beta, Srna A

Kfor kritikuje Redžepijev oštar jezik

Prištinski list “Zeri” prenosi da su zvaničnici Kfora tražili od ministra u unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija da se uzdrži od "oštrih" izjava o severu pokrajine, jer rizikuje da izazove reakcije tamošnjih Srba.

Oštrim jezikom raspiruje tenzije: Bajram Redžepi

Redžepija zvaničnici Kfora prozivaju zbog najave lokalnom stanovništvu na severu Kosova da će uskoro početi razoružavanje i hapšenje kriminalaca.

To je za "Zeri" anonimno potvrdio jedan visoki funkcioner Kfora koji kaže da bi takve izjave ministra Redžepija mogle da isprovociraju Srbe na severu i da destabilizuju situaciju.

"Komandant Kfora Erhard Biler je kritikovao ministra Redžepija zbog načina na koji javno i pre vremena daje takve izjave. On mu je preporučio da se zarad sadašnjeg stanja za sada uzdrži od takvih izjava", rekao je ovaj zvaničnik za "Zeri".

Od 1. novembra ne važe srpska dokumenta

Uprkos kritikama iz Kfora, Redžepi nastavlja sa izjavama u pretećem tonu, pa je tako poručio da od 1. novembra na Kosmetu neće važiti dokumenti koju su izdale policijske uprave kosovskih opština izmeštene u centralnoj Srbiji.

Redžepi je apelovao na Srbe sa Kosmeta, da ako još nemaju što pre počnu da vade kosovska dokumenta.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine Redžepi je za KIM Radio rekao da Srbija ne može da nametne svoju volju i da obe strane moraju biti ravnopravne u razgovorima.

"Mi smo dosta kompromisa postigli, pre svega, u vezi sa registarskim tablicama, ali i uopšte civilnog registra. Više kompromisa nema. Moramo biti ravnopravni, jer je svrha razgovora pružiti bolju uslugu građanima. Srbija može u svojoj glavi da smatra da je Srbija ali Kosovo je nezavisna država", poručio je Redžepi.

Povlačenje Kfora zavisi od pregovora

Erhard Biler

U međuvremenu je Erhard Biler ocenio da je situacija na severu Kosmeta stabilnija nego pre dogovora Kfora i Beograda, a da eventualno povlačenje međunarodnih snaga zavisi od poboljšanja bezbednosne situacije na severu Kosova i napretka pregovora Beograda i Prištine, koji, kako smatra, imaju šansu.

"Jedan od uslova za smanjenje snaga je poboljšanje bezbednosne situacije na severu. Koliko će to potrajati, teško je reći, i zavisi od politike i napretka pregovora, koji će početi u septembru," rekao je Biler u intervjuu za Dojče vele, ocenjujući da dijalog ima šanse ako obe stranu pokažu volju za primenu postignutog sporazuma.

Jarinje nisu palili samo Srbi


Komandant Kfora je dodao da Kfor pokušava da stvori okruženje u kojem policija, a posebno policija Euleksa, može da deluje, sprovodi istrage i hapšenja nasilnika od proteklih nedelja, a odgovornost za poslednju eskalaciju nasilja na prelazu Jarinje pripisao je radikalnim snagama i pripadnicima organizovanog kriminala.


“Reč je o bandama mladih ljudi koje su bile naoružane eksplozivom, molotovljevim koktelima, i koje su zapalile granični prelaz Jarinje. Te bande nisu činili samo kosovski Srbi, već je reč o multietničkim bandama, koje su poslednjih godina zarađivale novac krijumčareći gorivo iz Srbije na sever Kosova i koje nisu zainteresovane da se promeni situacija haosa i bezakonja. Tu je bilo reči o moći i mnogo novca", rekao je Biler.

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2011. 15:35
Hajde neka me ubedi sada da su Albanci zajedno sa Srbima došle da pale te "prelaze".
Petak 19.08.2011. 21:21
Prekorela koza ovcu da joj se vidi p....Milosevic je slao oruzje da napravi ovo do cega smo stigli danas,a ds/SePSa sada rade potpuno obrnuto,da i ono malo naroda isteraju sa Kosova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online