Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 19.08.2011.
10:12
Srna A

Šutanovac: Kosmet nije zatvoreno pitanje

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da ne postoji ad hok rešenje za problem južne srpske pokrajine, te da i međunarodni zvaničnici shvataju da pitanje Kosmeta nije zatvoreno.

Priština gubi bezrezervnu podršku Amerike, ocenjuje Dragan Šutanovac

Šutanovac je istakao da su SAD jedan od važnih sagovornika za rešavanje ovog problema, te da su za zvaničnike iz Vašingtona poslednji potezi Prištine bili iznenađenje i nisu naišli na odobravanje.

"Klima u Vašingtonu polako se menja, postoji bolje razumevanje situacije u kojoj se Srbija nalazi i Prištini se više ne daje bezrezervna podrška, pogotovo ne za nasilne akcije", rekao je Šutanovac za "Večernje novosti".

Na pitanje kakvu konkretnu pomoć Srbija može da očekuje od SAD, Šutanovac je rekao da se Beograd i Vašington ne slažu oko statusa Kosmeta, ali da postoji razumevanje i podrška Amerike što se tiče zaštite Srba na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je dobro da i međunarodni zvaničnici shvataju da pitanje Kosova nije zatvoreno i da jasno stavljaju do znanja da onaj ko probleme pokušava da rešava nasiljem ne može očekivati podršku velikih sila.

"Kosovo trenutno nije u fokusu ni Istoka ni Zapada, velike države imaju svoje probleme i Hašim Tači koristi taj vakum. Ali, očigledno je da je 'slomio zube' u pokušaju da zauzme administrativne prelaze", rekao je Šutanovac.

 

Nova “Oluja“ malo verovatna

Na pitanje da li se na severu Kosmeta može ponoviti nešto poput vojne akcije "Oluja" u Hrvatskoj, Šutanovac je rekao da je mala verovatnoća da do toga dođe.

"Niti postoji kapacitet kosovskih struktura za tako nešto, niti za to imaju podršku međunarodne zajednice", naglasio je Šutanovac.

Na pitanje ima li Vojska Srbije plan za takav scenario, Šutanovac je podsetio da po Kumanovskom sporazumu, srpska vojska nema pravo ulaska na Kosmet, te napomenuo da radikalni potezi, ratne operacije i sila mogu da odvedu Srbiju u već viđeno.

"Gde god smo tako reagovali u prošlosti - Srba više nema. Nema sumnje da bi tako bilo i ovog puta", dodao je Šutanovac

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2011. 10:16
I tako,pricam ti pricu.
Petak 19.08.2011. 12:54
Koliko je samo Srbiju koštala pogrešna politika Beograda u proteklih 20 godina... Kosovo je Srbija, Beograd nije Srbija - Beograd je najnesrpskiji grad na svijetu.
Petak 19.08.2011. 10:56
''Niti postoji kapacitet kosovskih struktura za tako nešto...'' Ma, samo kad su naši vojni kapaciteti na zavidnom nivou - jedan vojni ministar sa taman toliko vojske koliko ima sedišta u Sava Centru pa da ih opet sve popakuje u autobuse i odvede, po naređenju, na koncert cenjenog mu tasta. Alal vera!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online