Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.12.2009.
12:05 >> 12:52h
N. Vulović - Vestionline A

Regruti iz dijaspore kući na svoj rizik

Državni vrh je po ko zna koji put postigao dogovor da se Zakon o amnestiji za vojne obveznike praktično primenjuje i tokom predstojećih praznika kako bi naši mladići mogli da budu sa svojm porodicama. Međutim ono što nije jasno je kako može da se primenjuje zakon čiji je Predlog vlada tek prihvatila, što znači nije usvojen u Skupštini, a pogotovu nije na snazi.

U rasejanju živi 154.000 vojnih obveznika Srbije

Prema Predlogu zakona koji je vlada usvojila amnestija se predviđa mladićima koji su od 18. aprila 2006. godine do dana stupanja na snagu izbegavali vojnu obavezu, što znači onima koji su od te 2006. postali regruti.

"Vojni obveznici mogu slobodno da se vrate u zemlju i oni neće imati nikakve neprijatnosti ni na granici ni na našoj teritoriji“, rekao je ministar Srđan Srećković.

Međutim, od prihvatanja Predloga na vladi do stupanja na snagu, zakon mora prvo biti isglasan u Skupštini, objavljen u Službenom glasniku, zatim mora da prođe određen rok koji je zakonodavac odredio i tek tada stupa na snagu. A poternice i krivične prijave mogu da se povuku tek kada se to desi.

Prema rečima pravnika sa kojima je portal Vestionline razgovarao nijedan sudija ili pripadnik pogranične policije ne može odlučivati na osnovu nečega što su saznali iz medija, već isključivo na osnovu onoga što je objavljeno u Službenom glasniku.

Takođe nam je rečeno da vlada ne raspolaže nikakvim pravnim ovlašćenjima kojima bi neki zakon stavili u primenu pre nego što ga je donela Skuština, jer on praktično i ne postoji.

To znači da i pored obećanja naše vlade i uverenja da vojni obveznici neće imati problema sa pograničnom policijom, oni zapravo dolaze na sopstveni rizik. Kako ovo nije prvi put da se ista situacija ponavlja i mnogi su već imali loša iskustva, velika je verovatnoća da mlada srpska dijaspora neće ni ovih praznika posetiti domovinu.

Zakon kasni

 

Još u julu ove godine ministar za dijasporu Srđan Srećković je najavio donošenje Zakona o amnestiji vojnih obveznika na jesen, koja je već za nama. Prethodni zakon je donet 2006. godine i amnestirao je regrute zaključno sa tim datumom. Od tada je podneto oko 1.500 novih krivičnih prijava protiv regruta koji žive u inostranstvu.

Na jednom od foruma koji se bave ovom temom neko ko se potpisao kao „Srbin iz Nemačke“ je napisao: „Ne idem u Srbiju pošto je rizik za moju egzistenciju prevelik. Ako bi me naši zadržali zbog vojnog roka izgubio bih stalni radni posao ovde u Nemačkoj. Ali bih jako voleo da provedem odmor u Srbiji. Rizik je ipak prevelik tako da ja svuda po svetu idem na odmor, samo na žalost ne u Srbiju. Tužno!“

Vojni obveznici iz dijaspore koji su redovno odlagali služenje vojnog roka podnošenjem zahteva Diplomatsko konzularnim predstavništvima Srbije u zemljama gde žive mogu da dođu u Srbiju kada god požele, bez straha da budu krivično gonjeni ili uhapšeni.

ANKETA
Da li regruti iz dijaspore ovaj put treba da poveruju vladi?

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online