Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 17.08.2011.
04:46
Blic A

Srbija ne da Kosovu prihode od carine

Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u ponedeljak u Beograd sa zahtevom da se “normalizuje situacija” na severu Kosova, pre svega kad su u pitanju carina i sud i da se rešenje postigne kroz dijalog Beograda i Prištine, saznaje “Blic” iz više pouzdanih izvora.

Prelaze između Srbije i Kosmeta trenutno kontroliše Kfor
 

Strah zvaničnog Beograda da “normalizacija” znači stavljanje carine i suda pod kontrolu Prištine i da će ako odbije Beograd biti suočen sa blokadom daljih integracija u EU izazvali su nervozu i sve oštrije izjave srpskih zvaničnika da “Beograd neće preći crvene linije” i da se zarad članstva u EU “neće odreći Kosova”.


Ne možemo da finansiramo samoproglašenu državu

- Nema potrebe da insistiraju na dijalogu jer smo mi potpuno opredeljeni za dijalog i daćemo maksimum da se postigne kompromis, ali je iluzorno da se od nas očekuje da prihvatimo nešto što je suprotno državnim interesima. Mi ne možemo da razgovaramo o tome da, recimo, prihodi od carine idu u Prištinu jer bi to značilo da finansiramo albansku, samoproglašenu državu, ali možemo da razmotrimo da prihodi ostaju lokalnim opštinama na severu za njihov razvoj - kaže za “Blic” Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju.


Nervoza zvaničnika u Beogradu pred dolazak Merkelove i neizvesnost koliko će nemačka kancelarka biti tvrda u zahtevu da se sever Kosova stavi pod kontrolu Prištine videla se i u izjavama zamenika premijera Ivice Dačića, kao i u porukama vicepremijera Božidara Đelića koji je novinare uveravao da “ne vidi želju međunarodne zajednice da Srbiju spreči da uđe u EU” jer zahtevi da prizna Kosovo praktično znače dizanje rampe za srpske EU integracije.


Dačić je u utorak pozvao najviše državne zvaničnike da međunarodnoj zajednici prenesu da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državnim interesima u korist ulaska u EU.


O podeli Kosmeta više nema reči

Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku koji je prošle godine izašao sa predlogom rešenja za sever Kosova, rekao je za “Blic” da je mogućnost za dogovor o podeli Kosova “de jure” otpala i da je sada trenutak da se pregovara o planu “Ahtisari plus” koji bi obuhvatio i pitanje statusa srpskih enklava na jugu Kosova.


Inače, dobro obavešten prištinski list “Koha ditore” nedavno je objavio nezvaničnu informaciju da EU priprema plan o “supstancijalnoj autonomiji” za sever Kosova po kojem bi srpske opštine imale zajednički mehanizam pomoću kojeg bi same odlučivale, a dobile bi i stepen finansijske samostalnosti. One bi na direktan način dobijale određeni procenat od carinskih taksa na prelazima sa Srbijom i na taj način bi dobile finansijsku autonomiju od Vlade Kosova.


Mehanizam preko kojeg će opštine odlučivati biće nazvan “regionalni savet za sever” i biće formiran na osnovu Ahtisarijevog plana. Opštine će imati i jednu posebnu budžetsku liniju koju će kontrolisati Priština. Prištinska štampa navodi da će drugi detalji kao što su dokumenta, tablice, sudovi i ostali problemi biti rešeni dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Niko još zvanično nije potvrdio ovu informaciju.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.08.2011. 06:45
Kad zutaace FRAU MERKEL postroji pa kad im...mal' ne rekoh da im jajca pokupi, ali opste poznato je da ni jedan pacenik iz vrhuske nema ni jajca a ni kicme. Prvo ce ova vestica da ih preslusa a onda ce narod.... zato su i NEUROZNI
Sreda 17.08.2011. 10:01
Merkelova dolazi samo da ih podseti da su 8 marta svesno počeli da se sastaju Kuper, Tahiri i Stefanović da udese stvar po rezoluciji o Kosmetu od 19 januara. tačka 5-razgovora o statusu nema i tačka 7- Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe. Da nije bilo pobune i barikada, prošlo bi to glatko. Sada su u nebranom grožđu šta da kažu Merkelovoj zašto nisu kao ljudi odbili tu rezoluciju nego zajebavaju Evropu i sponzore. Ona je iz Istočne Nemake pa će im objasniti kako sve to funkcioniše. Dobro su prošli što je Ulrike Lunaček na odmoru sa verenicom inače bi došla da im kaže da moraju u prvi red na paradi ponosa. Pederi izdajnički, gotovo je.
Sreda 17.08.2011. 10:32
Da li neko stvarno vjeruje da Srbija neće priznati tzv. Kosovo? Svi mediji polako građanima Srbije uvode tu priču na mala vrata. Naravno to neće uraditi prije izbora, nego tek kada dovoljno "utuku" srpski narod, srpski ponos i srpski nacionalni duh. Isti slučaj bio je sa EU, dok, ispirali su mozak dok EU nije dobila dovoljno podrške u narodu. Sada ta ista EU postavlja de facto kao uslov priznanje tzv. Kosova. Jadna si, Srbijo, sa ovakvom vlašcu! P.S. Zašto se neprestano forsira "Kosovo" umjesto "Kosovo i Methoija"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online